Vi elsker bæredygtig legetøj

in Ann og Jane mener/Om bæredygtighed

billede til blog indlæg

Når økologisk bare ikke er nok…..

Da vi startede Legeakademiet for 10 år siden, talte alle om økologisk legetøj, det var det nye sorte.
Man havde ren samvittighed når man købte økologisk….
Det viste sig bare, at rigtig mange af de økologiske produkter, vi kom i nærheden af blev produceret på fabrikker, der var alt andet end miljøvenlige og rene.
Og hvad er idéen så med at købe en rangle i økologisk træ, hvis fabrikken der producerer den, producerer så meget forurening når ranglen fremstilles, at 10 træer dør.

Næste skridt var bæredygtigt legetøj, dengang betød det at der blev plantet et træ hver gang der blev fældet et. Hvilket jo er en smuk tanke, men igen måtte vi bare konstatere, at fabrikken ikke tænkte skridtet videre. Hvad med produktionen? Hvad med de ansatte? Hvad med malingen på produktet osv.

Men nu har vi så fundet en virksomhed, som tænker hele tanken, fra træet fældes til de ansattes børn kommer ud af skolen. Plantoys er ganske enkelt en virksomhed, man kun kan være stolt af at repræsentere samt udbrede kendskabet til
Vi bukker os i støvet over at en virksomhed tager så meget ansvar i forhold til materialer, produktion og social ansvarlighed.

Hold nu fast okay?

Materiale:

Legetøjet er lavet af gummitræ, Plantoys var den første virksomhed i verden, der producerede legetøj i gummitræ, som ikke kan bruges mere i latex produktion. For at holde træet naturligt og rent bliver der ikke tilsat gødning til jorden i de sidste 3 år, før træet skæres ned til produktion. Der bruges en kemikalie-fri ovn-tørring når træet skal forstærkes. Derudover har PlanToys introduceret produktet PlanWood, som er et materiale, der lever op til høj kvalitet, sikkerhed og bæredygtighed i processen med at fremstille legetøj. Hos Legeakademiet, er vi lidt vilde med PlanWood, som bla. Gør det muligt at få badelegetøj i  Det er et øko–venligt materiale, fordi affald ved produktionen er minimeret og mindre træ er påkrævet, da det er rødder, der laves til fint savsmuld, som samles med lim og indfarves, dermed kan det formes, som var det plast og giver helt nye muligheder i udformning. Den reducerede brug af energi i fremstillingen af PlanWood mindsker i den sidste ende ligeledes miljøbelastningen. Legetøj samles ved hjælp af en certificeret E-Zero, formaldehyd-fri lim i stedet for den traditionelle, giftige trælim. De organiske farve er uden bly og tungmetaller, det er ikke kun god for børnene, men også for vores miljø. Der bruges farver fra planter. Der bruges genbrugspapir og soya-blæk på alle printede materialer. Soya-blæk er mere let-biologisk nedbrydeligt og det kan anvendes mere effektivt end standard, kemisk blæk.

Vi sagde jo at de var geniale ikk? Se så her……

Produktion:

Ved hver træfældning, genplantes der nye træer på den 25 hektar store plantage, derudover indleveres gummitræ, der ikke kan bruges mere i latex industrien. Vi taler om en virksomhed med en helhjertet indsats i at beskytte vores klode. Overskydende træstykker fra produktionen anvendes i en biomasse generator til at producere elektricitet til hele fabrikken SAMT landsbyer omkring PlanToys-fabrikken. Tænk en gang at kunne det? Fabrikken får også strøm til produktion igennem store solcelle anlæg. Denne form for energi reducerer strømforbruget og affald. Alle PlanToys’ produkter bliver kvalitetssikret før de bliver afsendt fra fabrikken. Endvidere er alle PlanToys’ produkter godkendt til internationale sikkerhedstandarder – herunder EN71. PlanToys er en kulstof-neutral virksomhed. De genplanter årligt ca. 9.000 træer, hvilket absorberer mere CO2 end de forbruger i produktionen.

PlanToys har desuden en afdeling på fabrikken, som fungerer som børnemuseum, den vil alle tanterne fra Legeakademiet gerne besøge….. Museet har over 10.000 besøgende hvert år og det er en sjov læringsform, hvor børnene får viden omkring naturen, samfundet og miljøet. Plantoys arrangerer også en årlig ’PlanLoves Forest Program’. I de sidste 8 år har de plantet over 40.000 planter i Chiyaphum-provinsen, der dækker 2.000 hektar.
Derudover har de en fond, der støtter lokalt. Der laves projekter som giver børn mulighed for at deltage i forskellige, berigende aktiviteter i skoleferier og Thai-børnedage i januar. Det har været et yderst gavnligt program for børn af PlanToys medarbejdere, såvel som dem i nærliggende samfund. I dette projekt arbejder både PlanToys, designere, ingeniører, børne-specialister og mødre til børn med særlige behov sammen om at skabe tre typer af legetøj til børn med følgende handicap: Autisme, Cerebral parese (spasticitet) og synshandicap. Fonden består også af et offentligt bibliotek, en park, en hytte og et magasin, der fremhæver miljømæssige og sunde livsstilsproblematikker.
Se mere her…..

Badeleg aktivitetsbåd

Aktivitets båden er trælegetøj til badet, jo jo den er god nok, se den her

4125 Beehives

Bikuberne er så skønne og samtidig trænes finmotorik og farvegenkendelse, se mere her

5666 Weather Dress-Up

Puslespil “lær om årstiderne” mere end et almindeligt puslespil, se mere her

Find endnu flere af deres fabelagtige produkter her i shoppen

Se mere om PlanToys i videoen her:

4 Comments

  1. hej med jer, jeg arbejder i lægevagten i Aalborg og som sygeplejerske ser jeg hvordan vi velmenende giver børnene et stk. plastik legetøj med hjem hver dag…og med alt det plastik vi har i forvejen i diverse have..så..ku jeg egentligt godt tænke mig at høre om i..ku forestille jer at lave et stk. lille bitte legetøj som ku matche et lille dyr eller et armbånd eller en mini labyrint med små kugler i …etc….dette er kun en forespørgsel fra en menig arbejder, så hvis i kan tænke noget der ikke er for dyr en løsning, men som er mere bæredygtigt. Så ku jeg forelægge min leder det…sååå 🙂 var det måske slet ikke så tosset 🙂

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*