gør legetøjet rent

Vask af legetøj: Sådan rengører og desinficerer du dit barns legetøj.

in Om sikkerhed og kemi

Vask, rengøring og desinficering af legetøj: Sådan gør du. 

Der er fokus på at gøre legetøj rent som aldrig før. Forældre og pædagoger går Farmor-amok og skrubber, skurer og renser med knofedt, sprit og ståluld. Med god grund, naturligvis, for det er børnenes, vores eget, og vores medmenneskers helbred, der står på spil. 

  • Men hvordan gør du bedst dit barns legetøj rent? 
  • Hvor meget sæbe kan Barbie og My Little Pony tåle?
  • Må du komme trælegetøj i opvaskemaskinen?
  • Hvordan skal du vaske LEGO, Magformers og byggeklodser?
  • Må Bamsen komme i vaskemaskinen?

I denne guide til vask og rengøring af legetøj kan du blive klogere på, hvordan forskellige former for legetøj skal behandles for at være rent og fri for vira og bakterier. 

Hvad er forskellen på rent og desinficeret legetøj?

Denne guide er skrevet til private voksne, der har ansvar for at gøre egne børns legetøj rent. Den er baseret på videnskabelig, offentlig information og på vejledninger til rengøring af legetøj, som Legeakademiet har fået direkte fra vores legetøjsproducenter. Vi vil derfor definere, hvad vi mener med rent legetøj: 

Rent legetøj: Legetøj uden synligt snavs og med minimal risiko for at videregive smitte.

Desinficeret legetøj: Legetøj, der  er renset for vira og bakterier og derfor ikke kan videregive smitte.

Skellet imellem rent og desinficeret legetøj holder vi frem for dig, fordi dit private hjem ikke er underlagt de samme skrappe regler for desinficering af legetøj, som gælder i kravene til legetøj i børneinstitutioner og skoler under den netop iværksatte genåbning af det danske samfund. 

Du skal sørge for, at dit barns omgivelser og legetøj er rene, gøre oftere rent og følge vejledningen til forældre og familier, som Sundhedsstyrelsen har udgivet her. Men du skal ikke nødvendigvis kræve af dig selv, at alt dit barns legetøj er desinficeret. Det kan du vælge at gøre, hvis du ønsker det, men det er ikke et krav. 

Hvad er desinficering?

Når noget er desinficeret, betyder det, at det er fri for smitte, vira, bakterier og andet skidt og møg. Det er mere end blot rent for synligt skidt og dårlig lugt. Lige nu er der overalt fokus på, at vores omgivelser skal fri for Coronavirus, og vi spritter alting af. Sprit kan slå bakterier og virus ihjel, men det, du spritter af, skal være vasket rent for synligt skidt og snavs først. Det er ikke nok at spritte af. 

I forhold til at sørge for, at legetøj er fri for smitte, så kan du opnå dette ved at lægge legetøjet i blød i 70 grader varmt sæbevand med universalt rengøringsmiddel i 2 minutter, skrubbe det rent med en børste og tørre det helt. Vasker du ved lavere temperaturer, uden sæbe eller uden at skrubbe, kan du ikke være sikker på, at legetøjet ikke længere er en smittekilde. 

I dette blogindlæg kan du lære mere om, hvilke typer af legetøj, der kan tåle den form for rengøring. 

I vores oversigt over rengøring af legetøj, som du finder lidt længere nede, vil du se, at der er en del legetøj, der ikke kan desinficeres. Det vil sige, at der vil være en chance for, at dit barns yndlingslegetøj skal lægges væk i disse tider med Corona.

Det vil måske være hårdt for dit barn at undvære, men det kan i nogle tilfælde være nødvendigt. For nogle af os er det afgørende, at vi holder børnenes omgivelser helt fri for smittekilder, og der er det jo heldigvis også sådan, at yndlingslegetøjet ikke er borte for evigt. Det kommer tilbage igen, når Coronakrisen er ovre.  Men vi vil naturligvis lade det være helt op til dig som forælder at vælge, hvordan du ønsker dit barns omgivelser skal være. 

Helt rent og desinficeret legetøj får man ved at lægge legetøjet i en balje med 70 grader varmt vand med universal rengøringsmiddel, lade det ligge i 2 minutter og derefter skrubbe med en børste. Lad det tørre helt.

Mogens Kilan, professor i bakteriologi ved Aarhus Universitet.

Vask af legetøj: Metoder, maskiner og rengøringsmidler. 

Når du skal gøre legetøj rent, er der 3 ting, du skal være opmærksom på. 

1: Hvad er legetøjet lavet af, og hvilke rengøringsmetoder og midler kan det tåle uden at tage skade?

2: Kan du bruge opvaskemaskine eller vaskemaskine til rengøringen på en smart måde?

3: Bliver legetøjet desinficeret eller bare almindeligt rent af den valgte metode?

Brug af opvaskemaskine til at rengøre legetøj:

Det legetøj, der i listen nedenfor kan tåle vask ved 70 grader i sæbevand, kan i mange tilfælde vaskes i opvaskemaskinen ved lavere temperatur. Normalt kører opvaskemaskiner ved omkring 60 grader, men du skal bruge et program med lavere temperatur. Brug det opvaskemaskinesæbe, du plejer at bruge – både tabs og andre former er fint. 

Fx større byggeklodser, legemad og andet legetøj i plast, som kan tåle 40 grader varmt vand, og større ting af metal kan sagtens gå i opperen ved lav temperatur. Brug kun de meget varme indstillinger på opvaskemaskinen til legetøj, som du er helt sikker på kan tåle det. Vi vil ikke anbefale det, da meget plast, lak og maling ikke kan tåle det. 

Du kan vaske mindre dele af plast, fx LEGO, ved at komme det i en vaskepose og lægge det i bestikbakken.

Brug af vaskemaskine til at rengøre legetøj: 

I vaskemaskinen kan du putte bamser og andet stoflegetøj. Indstil maskinen på den temperatur, som der står på legetøjets label, at det kan tåle. Der garanteres ikke for løsdele, når fx bamser og nusseklude vaskes i maskinen. Kom også LEGO og andet plastlegetøj i mindre dele i en vaskepose sammen med en gammel pude og giv det en tur i vaskemaskinen. MEN: plastlegetøj kan ikke tåle mere end 40 graders vask. 

For både vaskemaskine og opvaskemaskine gælder det, at batterilegetøj og andet legetøj med elektroniske dele ikke kan tåle af blive vådt. 

Brug af fryser til at rengøre legetøj: 

Mens lus og en del andet krible krable dør, når det kommer i fryseren, så kan vira og bakterier nemt trives efter en tur på frost. Så brug ikke fryseren til at desinficere legetøj. 

I vejledningen til børnehaver og vuggestuer, som SST har sendt ud i forbindelse med genåbningen af danske pasningstilbud, står der:

”Alt legetøj, der ikke kan vaskes efter anvisningerne, skal lægges væk”. Anvisningen er, at alle overflader skal vaskes af med varmt sæbevand – og det betyder her 70 grader varmt vand.” SST.

 Bliver legetøj fri for smitte ved at blive lagt på hylden?

Hvor længe kan Corona eller Covid-19 overleve på legetøjet?

Ifølge WHO kan Covid-19 virus overleve på overflader op til flere dage alt afhængig af overfladen, temperaturen og fugtigheden. Det er derfor sikrest at vaske legetøjet ved minimum 70 grader i sæbevand, hvis det skal leges med. Alternativt kan du lægge det væk i 5 dage, hvorefter det er usandsynligt, at virussen kan have overlevet. Men det har WHO eller SST ingen anbefalinger om, og Legeakademiet kan derfor ikke love, at legetøjet er fri for smitte selv efter et længere ophold på hylden.

Hvis du vil være sikker på, at der ikke kan leve vira og bakterier på legetøjet, skal du enten vaske det i 70 grader varmt sæbevand eller lægge på væk, så længe du er bekymret for smitte med fx Coronavirus.

Guide til rengøring og vask af legetøj:

Er du klar med vand, damprenser, sæbe, svamp, børste, handsker og en god playliste? Så klø på at rengøre legetøj. Lad dit barn være med. På denne liste finder du sikre metoder til at gøre legetøj rent, men ikke nødvendigvis desinficeret. Desinficering af legetøj kan som skrevet højere oppe kun ske ved at lægge legetøjet i blød i sæbevand ved 70 grader varmt vand og derefter eventuelt tørres af med sprit og en klud.

Sådan vasker du trælegetøj:

Legetøj af træ tåler generelt ikke iblødsætning. Overfladen er ofte for porøs. Trælegetøj tåler ikke desinficering. Du kan fjerne synligt snavs og gøre det almindeligt rent med en fugtig klud med sæbevand. Det vil derefter være rent, men ikke desinficeret

Sådan vasker du bamser, tøjdyr, nusseklude og sovedyr:

Bamser, tekstil legetøj og fx nusseklude eller dukketøj har en påsyet label, hvor der er vaskeanvisninger. Ofte vil det være håndvask ved 30 grader, der anbefales. Du kan også vælge at vaske bamser og andet stoflegetøj i vaskemaskinen ved 30 grader. Det vil derefter være rent, men ikke desinficeret. Følg vaskeanvisningen.

Sådan vasker du Barbiedukker og andre dukker af plast og vinyl:

Dukker og andet legetøj med smådele, dekorationer og fx hår, kan ikke vaskes. De kan tørres af med en fugtig klud og sprittes af – dog vil spritten i nogle tilfælde skade overfladen. Nogle dukker kan tages med i bad, og i så tilfælde kan de tåle vask i vand ved badetemperatur. De vil derefter være rene, men ikke desinficerede.

Sådan vasker du babylegetøj og legetøj af plast:

Det meste plastiklegetøj kan vaskes ved maksimalt 40 grader i opvaskemaskinen eller vaskemaskinen – eventuelt i en vaskepose og sammen med en pude, så du mindsker skramlende støj.

Legetøj fra den danske producent Dantoy kan desinficeres ved at putte det i opvaskemaskinen på 70 grader. Det kan Polydron og Plus-Plus også – men andre former for plastlegetøj kan ikke tåle så varmt vand.

Bevægelige dele kan tage skade af at blive vasket i maskiner, så vælg med omhu og vask det i hånd, hvis du er i tvivl. Meget varmt vand kan få plastik til at gå ud af facon, og overfladen kan tage skade. Det vil efter aftørring eller vask i 40 grader varmt vand være rent, men ikke desinficeret. OBS: magnetisk byggelegetøj kan ikke tåle vask, men skal kun tørres af. 

Sådan vasker du skummøbler:

Skummøbler kan ikke tåle desinficerende vask ved 70 grader og skal tørres af med en fugtig klud og kan derefter sprittes af.  Hvis skummøblerne har aftageligt betræk, kan det dog ofte vaskes i maskine ved 30 grader. Følg anvisningen. Det vil derefter være rent, men ikke desinficeret.

Sådan vasker du bObles:

bObles skummøbler og motoriklegetøj har en porøs overflade og er fremstillet af massivt EVA-skum. Du kan vaske dit bObles med vand og sæbe, og det kan tages med i bad. Vask og skyl efter, og lad det derefter tørre. bObles anbefaler ikke, at du vasker bObles i 70 grader varmt vand. Afspritning medfører ikke, at Bobles bliver desinficeret på grund af den porøse overflade. Efter vask vil det være rent, men ikke desinficeret.

Sådan vasker du bøger:

Bøger af vinyl kan tåle afspritning. Alle andre bøger og pap og papir kan tørres forsigtigt af med en hårdt opvredet klud og sprittes af. De vil derefter være rene, men ikke desinficerede.

Hvis du mangler mere vejledning i vask af legetøj, så kontakt vores kundeservice på service@legeakademiet.dk

Hvad kan man så lege med i disse tider? Tja – hvad med sæbebobler? Hoppebolde? Balloner? Kreative projekter? Perler? Maling? Puslespil? Mudder? Hinkesten? Sjippetov? Bolde? Spil? Kæledyr? Sommerfugle eller myrer? Sanselege med sugerør, kartoffelmel og ris i lukkede plastiklommer?

Det er tid til at træne finde-på-musklerne.

Eller læse vores blogindlæg om
at indrette haven til leg.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*