Sådan kan urolige børn trives bedre i skole og institution

in Balance/Børn med diagnoser/I børnehaven/I vuggestuen/koncentration/Sansemotorik/Skolestart/Urolige børn

Urolige børn:

Kan dit barn ikke sidde stille?

Er der urolige ben allevegne? Ikke så mærkeligt.

Vi mennesker har nemlig misforstået det med læring fuldstændigt.

En løsning til børn med uro.

Denne tid på året hører overgange til. Overgange i børns liv er både spændende og udfordrende.

Hos Legeakademiet ved vi fra vores dejlige kunder og fra vores egne familier, at overgangen mellem vuggestue, børnehave, skole og SFO får os forældre til at stille skarpt på, om vi nu gør det godt nok. Har vi givet vores børn de rigtige kompetencer med i baggagen, så de kan overkomme alt det nye? 

En af de bekymringer, vi i dette indlæg vil hjælpe dig af med, handler om nogle børns udfordringer med at sidde stille. Hvis du har et barn, der rutcher rundt på stolen og helst til lave alt muligt andet end at være i ro, er du måske bekymret for, hvordan dit barn skal tackle de nye krav om at sidde på en stol og være i ro.

Men der findes en suveræn og enkel løsning, som mange børn, insitutioner og skoler allerede er super glade for. Løsningen præsenterer vi lige om lidt.

Læring og bevægelse hænger sammen.

Når vi i hundredevis af år har skældt børn ud, når de ikke sad stille over bøgerne og ved spisebordet, har vi faktisk gået stik imod en helt naturlig sammenhæng mellem læring og bevægelse.

Lader du dit barn bevæge sig, kan du:

  • Øge barnets koncentrationsevne
  • Lade dit barn opleve at passe ind i stedet for at ”forstyrre” de andre
  • Skabe trivsel i stedet for at pege fingre og rette på barnet
  • Give dit barn langt bedre grounding
  • Øge nysgerrigheden

Vores sanser er skabt til at samarbejde, og vores hjerne arbejder bedst, når arbejdet er alsidigt og indebærer flere forskellige slags impulser. Ensformighed er faktisk en rigtig dårlig ide, når vi skal lære noget nyt.

Det er ikke, fordi urolige børn er “umulige”, det er bare hjernen, der er på overarbejde. Den proprioceptive sans, som også kaldes kinæstesisansen, er ikke skabt til at blive slukket. Det er de øvrige sanser i øvrigt heller ikke.

Du kan læse mere om de primære sanser i vores legeguides her på bloggen.

Kroppen er ikke skabt til at sidde stille. Den er skabt til bevægelse.

Hvis dit barn har:

• Svært ved at sidde stille over bøgerne i skolen

• Ikke kan sidde på stolen og spise eller tegne i børnehaven

• Hele tiden skal røre ved ting og bevæge kroppen eller sparke til stole- og bordben

• Ofte får skældud for at forstyrre de andre børn

• Så har en opfindsom, dansk skolelærer opfundet dit nye yndlingsredskab:


Fodgyngen Swnx.

Swnx er en rund plade af FSC certificeret træ hængende i en solid strop. Den monteres under bordpladen i den højde, der passer det enkelte barn. Så kan barnet sætte fødderne på den runde plade og sidde og gynge i alle retninger med benene under bordet.

Du kan se et indslag fra Nyhederne om SWNX her

Når børn bevæger sig, falder der ro på.
Det gælder bare om at finde en måde at bevæge sig på, som ikke forstyrrer eller larmer.
Dimseting, fidgets og nulrehalløj virker for mange mennesker med uro. Hos Legeakademiet sælger vi mange fidgets til alle mulige forskellige slags behov, og disse varer har bestemt berettigelse i mange situationer.

Men de kan virke forstyrrende for andre og er svære at have med at gøre, hvis barnet samtidig skal bruge hænderne til fx at spise, tegne eller skrive. Hvor går grænsen mellem redskaber til at dæmpe uro og almindeligt legetøj, kan de andre børn i lokalet måske også undre sig.

Fodgyngen SWNX virker og er til stor glæde for rigtig mange børn. Den ferme skolelærer lykkedes med projektet, og Fodgyngen SWNX vandt den prestigefyldte pris Danish Design Awards i 2018. 

”Børn med kropslig uro har ikke let ved at leve op til kravene i folkeskolen. Derfor startede min opgave med at finde måder, hvorpå kropsligt urolige børn kunne komme af med uroen på en hensigtsmæssig måde”

(Peter Dubgaard, lærer og opfinder af Swnx)

Den sælges nu på landsplan til både skoler og private, og fysio/ergo og psyko-motoriske terapeuter roser den til skyerne for at gøre det muligt for urolige børn at have mange flere gode oplevelser, når de skal lave stillesiddende aktiviteter.

Legetanterne er også top begejstrede for SWNX. Den er en stor hjælp til at øge børns trivsel, og det er en anerkendelse af, hvordan krop og hjerne har lige stor betydning for indlæring af nye kompetencer hos børn. Find den her i vores webshop. 

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*