udeskole til de børn, der har glædet sig

Udeskole: Vejledning, tips og godt grej til undervisning udendørs

in Indskoling/Leg og læring i institutionen/Udendørs

Udeskole: noget, danskerne er gode til

Herhjemme har det at lege og lære udenfor været i fokus i mange år, selvom undervisning i det fri måske har levet et lidt stille liv i den offentlige debat.

Lige nu i foråret 2020 vil mange børn opleve at skulle være udenfor meget af dagen på grund af Coronakrisen. Både børn og voksne skal lære at omgås på nye måder, og både faglige og sociale aktiviteter skal foregå med skærpede krav til afstand og omgivelser.

Dette indlæg fokuserer på:

  • fordelene ved at lave udeskole, for der er både sociale og faglige fordele ved at læringen flytter ud under åben himmel
  • en eksperts gode tips til, hvad I kan lave derude
  • nogle gode redskaber, grej og aktiviteter, som vi vil anbefale dig at se nærmere på

Vidste du, at Danmark er et af de lande, der udeskoler mest? Udeskole og skovskole er faktisk et selvstændigt forskningsområde indenfor didaktik, som er videnskaben om at lære. 

Kilde: Nordeafonden for udeskoler og VIA University College, AAU

Udeskole har store fordele

Hvorfor blive inde, når alt håb er ude? Det skriver forfatteren, hverdagsaktivisten og foredragsholderen Signe Wenneberg, og legetanterne kan kun tilslutte sig pointen om, at der altid sker noget godt, når man går udenfor. Der er så meget at lære i det fri, og det har vi skrevet om i adskillige indlæg her på bloggen.

Som forælder er det vigtigt at forsøge at bevare roen. I disse tider, hvor meget er anderledes, og børn kan blive urolige over den nye hverdag. Deres uro kan hurtigt brede sig til dig – ligesom din bekymring over smitterisiko og nye rammer kan påvirke dine børn. For jer, der har bekymrede tanker, kan det være hjælpsomt at fokusere på alle de fordele, udeskole har i forhold til den sædvanlige og mere stillesidende hverdag i klasselokalet og på stuen i børnehaven. 

– Vi ved, at børn bevæger sig mere, får flere sociale relationer og opnår større trivsel. Desuden får eleverne bedre relationer til deres lærere, som er noget af det allervigtigste for læring. Det er der enighed om blandt forskerne, også internationalt.

Udeskoleforsker Niels Ejbye-Ernst, lektor, ph.d og forskningsleder ved pædagoguddannelsen hos VIA University College Aarhus.

Fordele ved udeskole og aktiviteter udendørs i skoletiden: 

Det kræver ikke en Ph.D grad i Googlesøgning at finde veldokumenterede svar på spørgsmålet om, hvorfor det er godt for dit barn at være mere udenfor i lege- og læringssituationer. Både i institution og i skolen – og alle andre steder, hvor børn oplever verden og udfordrer sig selv og hinanden. Det er forskningsmæssigt velbelyst.

Vi kan fx fremhæve disse fordele ved udeskole: 

  • bedre læring
  • bedre faglighed
  • bedre muligheder for undervisningsdifferentiering
  • bedre motorik

Du kan se en liste med top 10 over fordelene ved udendørs undervisning her.

Er du i tvivl om, hvorvidt dit barn får en god hverdag med udeskole?

Måske går du lige nu og har svært ved at forestille dig, hvordan dit barns hverdag kommer til at tage sig ud, når der skal være stor afstand mellem børnene, når de skal vaske hænder og spritte af, og når meget skal foregå under åben himmel. Ikke bare i en skov, men i skolegården, på cement, på fodboldbanen og mange andre steder.

Prøv at lade din tvivl komme fagpersonerne til gode. Det at planlægge og organisere læringsrum er lærernes og pædagogernes faglige ekspertise, og de kan få hjælp til det af ledere og faglige netværk. Er du selv ansvarlig for at planlægge udeundervisning nu, så læs videre, for her kommer nogle gode tips til dig. 

Hvordan laver man udeskole?

Karen Barfoed er forskningsleder på VIA Outdoor på Aarhus Universitet, og hun er også leder af Skoven I Skolen, som er en dansk ressourceportal til skovskole og udeskole. Hun har skrevet en inspirationsartikel med de bedste råd til alle lærere og pædagoger, der i disse tider med Corona skal løfte udfordringen med at organisere undervisning og aktiviteter med læring i det fri. På Skoven-I-Skolen kan fagpersoner og forældre også læse en masse om, hvorfor udeskole er værd at anbefale og rummer mange gode lærings- og trivselsmuligheder. 

Du kan læse hele indlægget om hendes bedste tips her.

Her er de vigtigste pointer: 

Sådan lykkes du som fagperson med udeskole:

  • Erkend, at det er en stor opgave at organisere udeskole. Det kræver forberedelse og sparring.
  • Søg hjælp hos pædagogiske konsulenter, naturvejledere, relevante portaler og hinanden.
  • Strukturer dagen lidt strammere end vanligt med tydeligere klasseledelse.
  • Tal med børnene om, hvad I skal og hvornår.
  • Lav et fast samlingssted og -tid for børnene som et fast fokuspunkt. Brug eventuelt reb, telte, overdække eller tæpper for at skabe et rum udendørs.
  • Brug din egen ekspertise rent fagligt og pas på at ville for meget. Giv god tid til pauser og opsamling.
  • Nyd det og forsøg at slappe af i det.

Udeskole kræver godt grej og gode, velplanlagte aktiviteter

At være og lære udenfor kræver den rette påklædning, god planlægning og det rette udstyr. Kikkerter, regnemaskiner, kegler, bolde, udendørs spil, bærbare mikroskoper, insektboliger og alle mulige andre former for udelæringsredskaber, som du måske ikke engang har overvejet eksisterer.

Hos Legeakademiet har vi i mange år været opsatte på at give børn de bedste muligheder for at udfolde sig både fysisk, mentalt, kreativt og socialt – og både indendørs og udendørs. 

Vi har gennem de 15 år, vi har eksisteret, samlet en lang række aktiviteter, grej, spil og redskaber til at lære og lege udenfor til både private og institutioner. Vi vil derfor slutte dette indlæg om udeskole af med at anbefale et lille udvalg heraf. Du også selv klikke rundt i vores webshop, fx i vores kategori med ting til “Ud i Naturen”.

Et kompas er et genialt redskab, som kan bruges tværfagligt. Vi har en skøn model med måleenheder på, som I kan tage med ud.

Kegler med tal på giver muligheder for at tydeliggøre rammer og tilføje læring om tal og små regnestykker til en hel masse forskellige udeaktiviteter og lege. Dem, vi har, er solide og med tydelige tal fra 0-10.

Du kender sikkert de klassiske faldskærme til motorikleg? Vi har dem i en smart topersoners udgave, hvor børnene parvis holder fast i hver sin side. Bruges til at kaste/gribe forskellige genstande, til at undersøge luftens egenskaber og til at lege motoriklege med. Vi har dem i sæt med 6 stk her.  

Vil du gerne prøve noget helt nyt, hvor børn fra 6 år og opefter både er fysisk aktive, lærer om at samarbejde og om dyr?

Så prøv MosaiQ Zoo – et stort hit verden over, som Legeakademiet virkelig vil anbefale i indskolingen. Det spilles på en stor plæne eller i skolegården – se en video om det og køb det her.

I kan også prøve det sjove udendørs ordspil “Ord-ræs”, som træner børns danskkundskaber – se det her.

Godt udendørs grej gør det muligt for børn at undersøge naturen og komme helt tæt på. Prøv at se det store udvalg af kvalitetsgrej til udendørs leg og læring fra Terra Kids. Her er alt fra fiskenet og snitteknive til karabinhager og transportable akvarier med forstørrelsesglas i låget.

Måske der også er brug for en ny, hyggelig og lærerig aktivitet til de mere stille stunder i naturen. Prøv det prisbelønnede anti-mobningsspil “More than one story”, som fokuserer på empati blandt børn og voksne.

Hvad med et genialt, bærbart og digitalt mikroskop på størrelse med en tennisbold, som I kan tage med udenfor og sætte til en skærm (Mac eller PC-laptop), så alle kan se, hvad der er i fx en jordprøve. Det er særlig smart, fordi man bare holder det henover det, man vil forstørre.

Hvis I gerne vil træne fremmedsprog, så kan I kigge på en samtalebold. Det er store bolde med forskellige motiver på, og så kan man fx kaste dem til hinanden. Når man griber, skal man sige det ord, ens hænder griber bolden på. I kan også selv finde på andre ordlege med dem. De fås i mange forskellige varianter med hvert sit tema.

Der er så mange fordele og muligheder ved at flytte leg og læring udenfor. 

Vi håber, at dit barn og/eller du får nogle gode oplevelser i institutionen eller i skolen i den kommende tid. 

Kærlig hilsen legetante Kristina

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*