Børn på græsplæne i sjov udeleg

Tips til udeleg og læring

in Bevægelse i hverdagen/Forår/Grovmotorik/I børnehaven/I vuggestuen/Indendørs/koncentration/S.T.E.A.M / S.T.E.M./Sansemotorik/Udendørs

Inspiration_til_udeleg_med_børnene_LegeakademietKræver udeleg særligt legetøj?

I går var vi på legeplads, mine to drenge og jeg.

I en halv time sad jeg fuldstændig tryllebundet på en bænk og observerede mine to drenges leg. For på trods af, at vi befandt os på en legeplads med både legehus, gynger og rutschebanetårn, var det faktisk slet ikke disse ting, der optog drengene.

Den yngste (på 1,5 år) sad skiftevis med en skovl og kastede sand/grus op i luften, for derefter at børste sand/grus ned fra bænken.

Den store (på 3,5 år) var også i gang med skovlen – og med at fylde en stor spand med sand/grus, alt imens han fortalte mig om, hvordan han var ved at lave risengrød til mig. Da spanden var godt fyldt op, brugte han derefter en masse kræfter på at forsøge at flytte rundt på den virkelig tunge spand.

Denne leg blev kort efter erstattet af en ny leg, som gik ud på at samle visne blade.

Jeg er ikke i tvivl om, at børnenes leg var yderst underholdende og lærerig.

“Udeleg udvikler børns mentale og fysiske kompetencer. Forskning viser, at fx både korttidshukommelse og opmærksomhed styrkes ved udeleg.”

Link til Center for Børneliv

Min oplevelse på legepladsen gør det soleklart, at udeleg faktisk kræver ganske lidt forberedelse og udstyr.

Udeleg sker næsten af sig selv

De fleste børn elsker rutschebaner, gynger og trampoliner. Disse typer legeredskaber kan også gøre en masse godt for dit barns motorik, balance og labyrintsans.

Men har I hverken plads til eller adgang til disse ting, er der stadig masser af gode grunde til at komme ud i den friske luft. Måske dit barn lige skal vende sig til, at underholdningen kræver interaktion og opmærksomhed på en anden måde end leg indendørs, men prøv at give det lidt tid. Der sker altid noget, når man er udenfor!

Naturen_som_legeplads_Legeakademiet

Skal nysgerrigheden hjælpes lidt på vej, har vi et par forslag.

Skovl, spand, farvekridt, drage, havespil, bold, vandkande, kikkert og blomsterpressesæt er nogle af de små og mere simple redskaber og legesager, som du med fordel kan hive med udenfor. Chancen for, at dit barn selv går i gang med at lege med en eller flere af disse ting, er ret stor… og heldigvis er der ingen, der siger, at man for eksempel skal have sand til rådighed for at bruge sandlegetøj.

Du finder alt vores legetøj til udeleg her.

Kør foråret i møde

Foråret lægger naturligvis også op til, at man finder diverse køretøjer frem, uanset om de så er ethjulede, tohjulede, trehjulede eller firehjulede. På køretøjer træner dit barn både konditionen, balancen og selvværdet, så find løbecykler, løbehjul, hjelme og passende sikkerhedsudstyr frem.

Du kan gøre det endnu sjovere at køre ved at bygge forhindringsbaner med fx kegler eller spande , eller skaterramper.

Husk også at checke vores store løbecykelguide her på bloggen. Så du kan blive helt sikker på, hvilken slags løbecykel, der passer til dit barn.

Det spirer og gror

Selvom vores børn ofte har mere end rigeligt med fantasi og idéer til, hvordan de kan bruge uderummet til deres leg, kan det nogle gange også være sjovt med nogle fælles projekter og aktiviteter som familie.

Du kan med få midler fange selv den søvnigste sofakartoffels opmærksomhed og dele vidunderlige oplevelser ude i det fri.

Forskere mener, at udeleg og træklatring øger børns læring og trivsel

Link til videnskab.dk

Herligt udstyr til den lille forsker.

Skulle dit barn være vild med at udforske naturen, så har Legetanterne gode nyheder. Vi har nemlig lige fået en masse fantastisk forskerudstyr ind fra leverandøren Learning Ressources, som er specialist i at skabe kikkerter, pipetter, naturvidenskabeligt udstyr og alle mulige former for lærende legetøj til børn. De giver god inspiration til lærende udeleg. Men også en masse fantastiske former for legetøj og læringsredskaber til bl.a. træning af de helt tidlige matematikkompetencer. Fx det at sortere, tælle og matche, og de har så sandelig også sansemotorisk legetøj i deres sortiment.

Vi vil virkelig anbefale dig at holde øje med vores nyhedskategori, hvor du altid finder det nyeste legetøj, som vi lige har fundet ude på den store verdens legetøjsmesser, og som vi simpelthen bare MÅTTE have ind i shoppen.

Vi er forhåbentlig ved at være igennem en lang, våd og blæsende årstid, så lad os aftale, at nu kommer foråret.

Med andre ord: Der er vist ingen undskyldning for ikke at komme ud og nyde det. Jeg håber, at jeg har inspireret nogle af jer til også at komme ud med børnene, så I kan nyde og sanse naturen sammen.

Rigtig god weekend!

1 Comment

  1. […] En løbecykel er en cykel uden pedaler, hvor barnet løber afsted og selv skal holde balancen. Det er træning i både grovmotorik og balance, som har stor betydning for hjernens udvikling. Men husk cykelhjelmen og pas på, for dit barn kan altså få rigtig meget fart på! Læs Legeakademiets store guide til løbecykel her. Du kan også finde tips til udeleg og læring her. […]

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*