Tips til træning af taktilsansen, også kaldet følesansen

in Ann og Jane mener/Barnets sanser/Barnets udvikling/Leg & Læring/Motorik/Sansemotorik/Uncategorized

Indlæg af Kristina Hobbs.

LegeGuide til dit barns motoriske sanser #3:

Vil du gerne give dit barn det bedste? Så læs med her i LegeGuide#3 fra Legeakademiet, hvor vi denne gang har interviewet sansemotorisk konsulent Mette D. Jensen. Du får hendes bedste tips til træning af taktilsansen med som bonus!

Citat-1

FAKTA: Den sansemotoriske udvikling foregår i et fint samspil mellem krop, bevægelse og sanser. Særligt de primære sanser: Labyrintsansen, taktilsansen og muskel-ledsansen er fuldstændig afgørende for, at denne udvikling kan foregå. Sanserne er afgørende for, at børn trives og lærer.

Psst – du finder tips til gode måder at træne labyrintsansen i vores LegeGuide #1 og muskel-ledsansen (den, som også kaldes kinæstesisansen) i vores LegeGuide #2.

Huden er vores mest følsomme organ
Forældre krammer deres børn hver dag. Vi giver de små pus tøj på og nusser dem på kinderne. Hiver strømperne op og giver kildeture. Rør ved dem på alle mulige måder. Og i leg er kropskontakt også en stor faktor. Nogle børn gør morgenens påklædning til et dagligt mareridt, fordi tøjet bare er SÅ DUMT. Men:

  • VIDSTE DU, at alle de hudpåvirkninger faktisk sender signaler til hjernen, som hjælper dit barn til at vide, hvortil det selv går og hvor omgivelserne begynder? Vidste du også, at der kan gå kuk i de signaler, og så bliver dit barns nerve-alarmberedskab sat i gang HVER ENESTE GANG, DET MÆRKER EN BERØRING?

Citat-2

Nu kommer højdepunktet: Velkommen til Legeakademiets blog til Mette D. Jensen, sansemotorisk konsulent hos Sansemotorik.net:

Hvad er taktilsansen, Mette?
Mette: ”Overalt i huden og slimhinderne er der små modtagere, der registrerer sanseindtryk såsom kulde, varme, berøring, smage og lyde. Taktilsansen sidder dermed i det allerstørste af de menneskelige organer, nemlig huden.”

Er taktilsansen bare en følesans?
Mette: ”Taktilsansen er en blanding mellem ydre og indre følelse. Man kan have en ydre følelse, der har at gøre med alt det, huden registrerer. Den undersøger nye ting, finder informationer. Og så er der en beskyttende taktilsans, som får os til at trække os væk, forsvare os eller slå igen, når noget er en trussel. Hvis vores ydre følesans overreagerer, så er fx et kram eller en hue ubehagelig. Det opfattes som en trussel af hjernen helt instinktivt.”

Hvad er taktilsansen afgørende for?
Mette: ”Taktilsansen er afgørende for vores samvær med andre mennesker, fordi den i høj grad præger vores mimik, gestik og fysiske fremtoning. Den påvirker vores sociale relationer og kommunikation meget. Vi kommunikerer jo med kroppens reaktioner. Børn med ubalancer på taktilsansen er ofte meget frustrerede, og det er deres forældre også.”

Citat-3

Mette om såkaldt udad-reagerende børn:
Mette: ”Mange børn i børnehaven og indskolingen oplever at blive skubbet væk eller slået, fordi et taktilt udfordret barn reagerer voldsomt på en berøring i en leg.

Men barnet, der skubber, gør jo et forsøg på at forsvare sig fra en ubehagelig følelse. Det er en anden årsag end at være hidsig, uopdragen, sensitiv eller voldelig. Hjernen tolker simpelthen hudens signaler forkert. Det er en ubalance. Med træning kan barnets sanser bringes i balance, så de giver de rigtige signaler og ikke slår alarm alt for ofte.”

Citat-4

Kan du forestille dig, hvordan det må være, hvis hele din krop skriger ”DER KOMMER EN STOR, FARLIG LØVE!!!” hver gang, der er en fra Troldestuen, der giver dig et puf, eller når din mor tørrer din næse? Ikke så mærkeligt, at børn med ubalancer på sansemotorikken kan virke mere irritable end andre børn. Særligt børn med ubalance på den taktile sans. Men der er heldigvis en masse, du kan gøre for at hjælpe.

Hvad hjælper på taktil ubalance?
Mette: ”Alt, der har at gøre med berøringer af kroppen er en del af arbejdet med at skabe balance. Det kan være svært, fordi barnet jo netop ofte skyr berøringer”

Er det fordi, at forældrene ikke rører nok ved deres barn?
Mette: ”Nej. Læg den dårlige samvittighed bort. Din frustration vil lette, når du får konkrete redskaber, det ser vi så ofte i vores praksis. Og med vores hjælp kan forældrene opleve forbedringer af barnets trivsel på 2 uger”.

Husk:
– Du har som forælder ikke skyld i dit barns problematik, selvom du måske har undladt af røre ved dit barn mere end højst nødvendigt. Du har jo skånet dit barn fra fx lange knus og mærker i tøjet, fordi barnet tydeligt ikke brød sig om det. Det var omsorg, så hav ikke dårlig samvittighed.

Vigtigst af alt:

Citat-5

Mettes tips til stimulering af den taktile sans:

Har I brug for mere vejledning, så er der masser af hjælp at hente med Legeakademiets store udvalg af sansestimulerende legetøj og kompetent hjælp fra Mette D. Jensen hos Sansemotorik.net.

Kilder:
– Mette D. Jensen, sansemotorisk konsulent fra sansemotorik.net
– ”Sansernes betydning for den motoriske udvikling” af Nanett Borre, Motorik og Sprog i Viden på Tværs.dk, 1/3-2016.
– Artikel fra Magasinet Skolen “Når sanser, hjerne og krop spiller sammen” af Mette D. Jensen og Vibeke Schultz, 9/9-2016

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*

Seneste fra Ann og Jane mener

Gå til Til toppen