Vil du hjælpe dit barn med at tale?
Børn er unikke. Det slår vi altid på tromme for her i Legeakademiet. De lærer på forskellige måder og til forskellige tider.
Mange forældre er usikre på, om deres barn nu kan det, de skal kunne på et givent tidspunkt. Men heldigvis er det sådan, at langt de fleste børn lærer alt det, de skal, efterhånden. Du behøver som forælder blot at give dit barn gode forudsætninger for at lære, så er det næsten umuligt at undgå, at de lærer at løbe, puste sæbebobler, tale, kravle sidelæns, køre på cykel, skære agurk i skiver og tælle til 300.
De gode forudsætninger handler om at de grundlæggende ting er i orden: Tryghed, omsorg, næring, kærlighed og søvn. Er de ting på plads, så er mennesket af natur det mest videbegærlige og nysgerrige væsen under solen.
Men der er også børn, der på forskellige tidspunkter i livet har brug for lidt ekstra støtte for at komme et skridt videre i deres udvikling. Der kan være vanskeligheder med grov- eller finmotorik, med sociale kompetencer, med at sidde stille eller med sprogtilegnelse.
Dette indlæg er en del af en serie på 3 indlæg, hvor den erfarne talepædagog Lone Berg fra Tid til Tale vil dele gode ideer til, hvordan du kan hjælpe dit barn med at lære at tale.
Hvem er Lone Berg, og hvad er en talepædagog?
Lone Berg har mange års erfaring med at hjælpe børn med at lære at tale. Det kan være svært for nogle børn at omsætte tanker til ord, og det kan være svært at udtale de ord, der står i kø inde i hovedet. For nogle børn er årsagen en diagnose, for andre er problemet motorisk eller psykisk. Fælles for børn med talevanskeligheder er, at de kan få hjælp hos en talepædagog.
En talepædagog er ekspert i netop det at tale kombineret med et unikt indblik i de pædagogiske rum og processer, hvor sproget dannes og anvendes. Lone Berg er uddannet fra både pædagogseminarium og Via University College i Aarhus, og hun har været privatpraktiserende talepædagog med egen praksis siden 2013.
Her kommer hendes 3 første tips, som handler om at give barnet succesoplevelser, møde barnet på egne præmisser og lege sproget ind med et sjovt sprogspil.
Kan forældre udvikle børns sprog derhjemme?
Hvis du er forælder til et barn, der ikke har et alderssvarende sprog, tænker du måske: ”Kan man selv gøre noget for at udvikle barnets ordforråd og sprogforståelse?”
Svaret er:” Selvfølgelig kan du det.”
Som privat talepædagog, der primært underviser førskolebørn, oplever jeg, at det er vigtigt, at læring bliver en form for leg. Børn elsker at have forældrenes opmærksomhed, og det sker på en fin måde, når forældrene er med i legen.
Derfor har jeg i disse 3 blogindlæg på legeakademiets blog beskrevet, hvordan du kan lave forskellige lege og spil, som kan være med til at udvikle dit barns sproglige udvikling. Håber I får lyst til at prøve det.
Det gør ofte sprogleg sjovere, hvis man har legetøj eller spil, der understøtter sproglegen på en god måde. Så jeg vil anbefale dig at tage et kig i Legeakademiets særligt udvalgte sortiment af sprogunderstøttende legetøj, redskaber, bøger og spil, som mange af mine klienter er glade for at bruge.
Sejr er motiverende
Mange børn elsker konkurrencer, og alle elsker at vinde.
Når man øver sprog, er det okay at lade barnet vinde.Det øger motivationen, og den er vigtig, når dit barn skal øve sig på noget svært.
Så må barnet lære at tabe og vinde med samme sind i en anden sammenhæng😊.
Leg på gulvet og mød dit barn
Der er mange lege, man lige så godt kan lave på gulvet frem for rundt om bordet.
Det er med til at gøre legen mere uformel, og giver børnene en oplevelse af, at du er med på deres præmisser og ikke omvendt. Prøv at tænke på, hvor ofte dit barn sidder på gulvet og leger frem for ved et bord.
Børn får lyst til at lære, når det er sjovt, og der er mange måder, hvorpå man kan gøre sprogøvelser til sjove lege.
Hvilket dyr har jeg – legen.
For at udvide børns ordforråd og lære børn, der er meget konkret tænkende, at udvikle deres måde at tænke på, er det godt at kunne tænke abstrakt. Der er meget man selv kan gøre som forældre. Det vigtigste er, at barnet oplever, at I leger mere, end I øver.
Lege-Lære dyrekortene et godt redskab, som kan bruges på forskellige måder.
Denne leg har mange børn glæde af: I skiftes til at sige noget om et dyr, uden at sige dyrets navn. F.eks. hvis man har et billede af en fugl, må man sige: Det er et dyr, der har to ben – Det bor i Danmark – Det spiser regnorme osv. Man bliver ved med at komme med ledetråde, indtil man gætter dyret.
Følg med her på bloggen, for i de næste uger vil der komme flere spændende tips fra Lone Berg, der vil gøre det sjovt at øve dit barns sprog og mundmotorik derhjemme.