Matematikhæfterne fra Matematikfessor tager Jer igennem det børnene har lært i løbet af året.

Sommer er tid til samvær og læring

in Ann og Jane mener/Sommerferie/Sommerferieskole

Sommerferien står for døren. Børnene drager et lettelsens suk, for nu er der frihed forude. Tid uden bøger, uden lektier, uden tavlegennemgange og uden tabeller. Vi voksne glæder os også til at slippe for at skulle holde styr på, hvilke sider i arbejdsbogen, der skal være færdige til hvornår, og om der nu er brug for en passer i penalhuset eller frisk viskelæder til i morgen. Pyha – vi ånder lettet op. Vi legetanter vil også gerne ønske dig og din familie en rigtig skøn ferie med lidt tips til, hvad I kan lave sammen.

 

Vær tilgængelig for dit barn

Når nu ferien går i gang, så er der tid til at lave noget sammen med ungerne. Her mener vi ikke nødvendigvis heldagsture til forlystelsesparker. Børn elsker, når du er tilgængelig og har noget spændende at dele med dem. Bare at være sammen om en aktivitet er lykken, for det nærvær er sådan en kontrast til den travle hverdag med mange mennesker og mange krav. Så sæt tid af i ferien til at lave noget sammen – bare jer.

Hos Legeakademiet elsker vi jo læring, og vi elsker i særlig høj grad, når leg og læring kombineres. For kun på den måde forbliver børnenes motivation for at lære nyt helt i top, og det er den bedste forudsætning for, at læringen faktisk sidder fast. Vi anbefaler derfor, sammen med læringseksperterne fra MatematikFessor

Matematikhæfterne fra Matematikfessor tager Jer igennem det børnene har lært i løbet af året.
Matematikhæfterne fra Matematikfessor tager Jer igennem det børnene har lært i løbet af året.

at jeres sommerferieaktiviteter også indeholder træning af de kompetencer, som børnene har lært i løbet af skoleåret – men på sjove og hyggelige måder, hvor samværet og legen er i centrum. Køb fx den her skønne tipi

Skøn tippi til både leg og læring.
Skøn tippi til både leg og læring

og aftal, at derinde hygger I med hjernetræning indimellem vandkampe, badminton og pandekagebagningen.

Træne- hvilke materialer?

Måske elsker dit barn at træne tabeller og spille matematik-apps – så kan du fokusere på at lige dit barn kan få ekstra udfordringer med det geniale læringskoncept Red Dot. Så øver I nye matematikkompetencer på engelsk!

Lær matematik og hør om det er rigtig eller forkert på engelsk.
Lær matematik og hør om det er rigtig eller forkert på engelsk.

Har dit barn mere brug for at holde fast i de ting, som det har arbejdet med i skolen i løbet af året end for at lære nyt, så sørg for at have noget af MatematikFessors undervisningsmateriale som fx hæftet ”Lær at regne”

Simpel regning - som introduktion eller helt spæde start.
Simpel regning – som introduktion eller helt spæde start.

derhjemme. Mange skolebørn kender godt MatematikFessor fra skolen, hvor de fleste skoler har adgang til hjemmesiden via deres UNI-login. Men MatematikFessor er også herligt læringsmateriale til jer derhjemme, så prøv at dykke ned i Legeakademiets udvalg til hjemmehygge med tal. Det er meget velegnet til børnehavebørn og indskolingsbørn, for alt er illustreret og lettilgængeligt.

 

Hvorfor gentage det, de allerede har lært?

Måske undrer du dig over, at Legeakademiet opfordrer til træning af det, børnene allerede har lært. Men det har en meget god grund – hjernen har nemlig brug for at få gentaget ny læring, for at den sidder godt fast. Det er nemlig sådan, at ny læring skaber forbindelser, som kaldes synapser, mellem hjernens celler, neuronerne. Der findes omkring 10.000 synapser og over 10 millioner neuroner. Disse forbindelser mellem neuroner er forudsætningen for forståelse og hukommelse, og de skal holdes ved lige, ellers falder de hen. Derfor er det meget vigtigt, at vi både som børn og resten af livet fortsætter med at udfordre vores hjerne med nye kompetencer og nye måder at lære på, så hjernen hele tiden er på arbejde med at skabe og vedligeholde forbindelser. Det er en simplificeret beskrivelse af, hvordan vi mennesker lærer og husker noget – og dermed også, hvordan vi gerne skulle have vores børn til at kunne huske den dyrebare læring, som de har tilegnet sig over skoleåret. Træning og øvelse er sammen med association de mest effektive måder at gøre korttidshukommelse til langtidshukommelse. Så øv jer endelig!

 

Hvordan gør jeg læringen aktiv?

Nu skal det jo ikke nødvendigvis være skolesalstræning derhjemme. Nogle børn elsker at lege skole, men også disse læringshungrende børns læring har godt af at kombinere læring med fysisk aktivitet. Motion er godt for læringen. Det kan du læse mere om i et blogindlæg der kommer her i løbet af sommeren – så STAY TUNED….

Køb fx ærteposer med tal på

Lær matematik med ærteposer....
Lær matematik med ærteposer….

eller køb denne lækre hinkerude i skum med tal på:

Skumhinkerude - lær og leg Et havespil med domino

Domino i haven eller gården eller Yatzy er også en god mulighed.

Tag en gang yatzee under træet - det styrker hjernen..
Tag en gang yatzee under træet – det styrker hjernen..

Yndlingsfiguren fra Ramasjang, Hr. Skæg, har også lavet en herligt spil med fysisk aktivitet, som vi virkelig kan anbefale dig.Hr. Skæg talspil

Du kan også gøre læringen aktiv ved ganske simpelt at dele din egen anvendelse af tal og bogstaver med dit barn. For vi voksne tæller og regner jo hele tiden – helt intuitivt og uden at tænke over det. I ferien er der tid til at lade barnet tage del i alt det tælleri og skrivning – fx er en indkøbstur en oplagt lejlighed til at regne og stave. Der kan både indgå skrivning af indkøbsliste, overblik over pengepungen og måske endda beregning af, hvor mange liter mælk, der kan være i en indkøbspose – for du tænker jo alligevel over det, helt automatisk, når du står og pakker jeres varer. Indvi dit barn i dine tanker om tal og se, hvad der fænger an.

 

Rigtig god ferie!

Legetanterne fra Legeakademiet.dk

 

Kilder om læring, gentagelser og hukommelser:

http://www.brain-plus.com/da/blog_laer_at_laere_teknikker/

http://www.bupl.dk/paedagogik/laering/hjaelp_boern_til_at_huske_bedre?opendocument

http://www.emotionalgeographic.com/blog-1/2015/1/11/understanding-learning-and-memory-the-neuroscience-of-repetition

http://www.helse.dk/traen-din-hjerne/

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*