Smittefrit legetøj i sneen

Smittefrit legetøj: indendørs og udendørs i sneen

in Byggelegetøj/Indendørs/Om sikkerhed og kemi/Udendørs

3 geniale slags smittefrit legetøj – også til sne!

Vi voksne skal gøre alt, hvad vi kan for at beskytte børnene leg og skabe trygge miljøer for dem at lege i. Legen er nødvendig for børns udvikling, og derfor deler vi her i dette indlæg nogle former for legetøj, som kan indgå i disse trygge legemiljøer uden smitterisiko.

Det er det smukkeste frostvejr her i begyndelsen af 2021. Bobslæder og kælke flyver ud af butikken som varme kanelsnegle af bagepladen. Har du ikke en kælk eller en bobslæde? Så læs med længere nede, der giver vi dig et par ideer til andre ting, I kan have en fest med at drøne ned ad bakkerne på. 

Her i disse dage ved vi allesammen hvad “indskolingen” betyder, fordi det netop er den gruppe børn, der skal tilbage i skole igen.

Men hvad må de lege med?

Smitter Corona egentlig i frostvejr?

Mange af os bruger stadig det gamle husmoderlige fif at lægge vores tæpper ud i sneen i frostvejr, så alle de små krible krabler, der lever i vores boligtekstiler og tøj, vil gå til i kulden. Gælder det også for Coronavirus, at den dør i frostvejr? Eller skal der andre boller på suppen for at sikre børnenes leg lige nu?

I dette indlæg får du 3 konkrete forslag til legetøj, der lever op til myndighedernes sikkerhedskrav.

1 er genial til leg både udenfor i sneen og indenfor.

2 af dem er dansk producerede.

Alle 3 kan tåle at blive vasket ved 70 grader og endda i opvaskemaskine. 

Ved den temperatur bliver der gjort kål på virus, så disse 3 typer legetøj er både udviklende for dit barn OG nemt at gøre rent.

Så 1-2-3: Smittefrit legetøj til indendørs og udendørs leg.

smitte fri udendørs leg

”Legen er helt central for børns udvikling og måde at fungere på. Derfor er det vigtigt at børn er omgivet af voksne, der forstår legens betydning, og som er gode til at beskytte den og skaber nogle miljøer, som kan understøtte leg,”

Søren Smidt forsker og chefkonsulent i UCC.

Smittefrit legetøj – hjælper frostvejr?

I foråret lærte vi alle, at det er bedst at lege udenfor. Men hvad så nu, hvor det er frostvejr? Når børnene bygger snemænd og kælker, kan de så smitte hinanden?

Overlever Corona i frostvejr?

Det er desværre sådan, at virus ikke opfører sig ligeså kuldskært som husstøvmider og sølvfisk. Virus overlever fint i frostvejr, og derfor er det ikke temperaturen, der gør det til en god ide at lege ude.

Faktisk finder forskere ofte overlevende virus i permafrost områder som fx dybt i den sibiriske, snedækkede vinter. Her har man i 2014 fundet to typer af vira, der har overlevet dybt nede i den frosne jord i over 30.000 år. Læs mere her hos BBC Earth

Det er ikke temperaturen, men den fysiske plads mellem børnene udendørs, og så er det al den friske luft, der formindsker smitterisikoen.

Så det er vigtigt at rengøre legetøjet, uanset om det bliver brugt indenfor eller udenfor.
Vi har 3 konkrete forslag til super kreativt og solidt legetøj, der kan tåle meget varm og gentagen vask. Det gælder to varianter af det verdenskendte Polydron, det danskproducerede konstruktionslegetøj Plus-Plus samt det danskproducerede Dantoy. Alle 3 kan tåle den noget hårdhændede behandling, som daglig desinfektion er. Og vi ved, at børns hjerner bobler af begejstring, når de får Plus-Plus, Dantoy og Polydron i hænderne.

I de tidlige morgentimer eller efter et par timers leg udenfor i sneen er det skønt at sidde og lege frit og kreativt med et par gode venner. Uden for meget voksenindblanding og med så få rammer som muligt. Konstruktionslege, hvor børnene selv finder ud af, hvad der skal bygges og hvordan, er genialt til disse stunder. Alle børn kan være med. Ofte ender byggerierne med, at børnene giver sig til at lege forskellige rollelege og scenarier igennem med det, de har bygget. Konstruktionslegen kan naturligvis også foregå udenfor i sneen, for sne er jo et herligt byggemateriale i sig selv. Her er spande, skovle og forme fra Dantoy genialt.  Men vi starter med indendørs konstruktionslegetøj: 

Plus-Plus – kreativ kontruktionsleg i mini og midi format.

Plus-Plus brikkerne hitter specielt i børnehaver og i de små klasser, hvor de i høj grad udvikler barnets finmotorik og kreativitet. Du har garanteret set dem flere steder – de findes nemlig alle vegne, hvor børn leger. Større børn har også glæde af dem, og man kan bygge alt fra dinosaurer og rumpistoler til enhjørninger og brandbiler med Plus-Plus.
Plus-Plus har vundet priser overalt i verden, og det amerikanske Museum of Modern Art (MoMA) har endda haft Plus-Plus uge!

Legeakademiet har hele Plus-Plus sortimentet i både BIG og Mini, både i æsker til private og større sæt til institutioner og offentlig brug. Du kan se hele udvalget her.

Plus-Plus brikker er formet som – ja, plus-tegn. De er lavet i hård plast, naturligvis uden giftige kemikalier. Den unikke form gør, at Plus-Plus brikken kan sættes sammen på mange måder, og der kan bygges de mest fantastiske figurer med dem både i 2D og 3D. Det opfatter børn straks, og de kan nærmest ikke lade være med at gå i gang med at udfordre hinanden på kreativitet.

PlusPlus BIG egner sig bedst til børnehavebarnet, mens Plus Plus mini appellerer stærkest til børn fra 5 år. Vi anbefaler at finde inspiration til konstruktionerne på Plus-Plus’ernes hjemmeside eller på Pinterest, og der er også altid inspirationsguide i æsken med Plus-Plus.

Desinfektion af Plus-Plus: 

  • Kom dem i en vaskepose og put dem i opvaskemaskinen eller vaskemaskinen.
  • Vask ved 80 grader med alm vaskemiddel.
  • De er lidt bløde, når de kommer ud, men hærder hurtigt igen.
  • Plus-Plus og Polydron Ramme samt Basis kan også håndvaskes med sæbe og derefter sprittes af.
  • Når en gruppe børn er færdige med at lege, kan disse typer legetøj komme i vaskemaskinen ved 80 grader og blive fuldstændigt rent og klar til den næste gruppe børn på kort tid, hvis det skal bruges i SFO, skole eller pasningstilbud til børn.

Polydron Ramme og Basis: Geometri for børn i over 40 år.

Polydron blev skabt i 1970’erne. Dengang sad englænderen Edward Harvey og fumlede med at lave små firkanter og trekanter, der kunne sættes sammen og skilles ad igen og igen; han havde ingen idé om, at Polydron over 40 år senere ville være et verdensomspændende mærke indenfor produkter til børn, som virkelig har stor indflydelse på udviklingen af lærende legetøj.

I dag findes der et kæmpe tykt katalog fyldt med forskellige former, størrelser, materialer og farver indenfor Polydron, og man har faktisk lyst til bare at investere i hele molevitten, hvis du spørger os hos Legeakademiet. Polydron er legetøj lige efter vores hoved. Man lærer om matematik, geometri, tal og massefylde, mens man bygger med paneler, firkanter, trekanter og konstruerer ud fra fantasien.

Polydron er fremstillet af ABSplast, der er meget slidstærkt. Som byggelegetøj er det meget alsidigt, og det udvikler børns finmotorik, geometriske forståelse og stimulerer kreativiteten og fantasien. 

Polydron er meget solide paneler i forskellige geometriske former, som klikkes sammen. I kan bygge hvad som helst af Polydron. 

Der findes to slags Corona sikkert Polydron. Polydron Basis, som er plader, og Polydron Ramme, som er rammer, hvor der ikke er noget i midten. Rammer og Basis kan kombineres og bygges sammen. 

Der findes også MAG Polydron og Gigant Polydron, som er fantastisk legetøj, men som på grund af materialerne ikke er Corona sikkert. Alle Polydron produkter kan tåle desinfektion med sprit.

Se hele vores udvalg af Polydron her.

polydron

SST opfordrer i deres officielle vejledninger til, at børns omgivelser og legetøj rengøres oftere og mere omhyggeligt, end I plejer. Legetøj skal vaskes ved 70 grader og sprittes af to gange dagligt. 

Plus-Plus og Polydron Ramme + Basis kan desinficeres, og derfor er dette legetøj en mulighed for at lege byggelege og være kreative i en tid, hvor mange kreative aktiviteter ikke er mulige. Modellervoks, maling, perleplader og mange andre materialer er lagt væk. Men Plus-Plus og Polydron Basis+Ramme, det kan I trygt lege med.

Bobslæder, køkkenlegetøj og snelegetøj fra Dantoy.

De fleste institutioner har bunkevis af spande og skovle, sandforme og køkkenting fra den danske producent Dantoy. Firmaet har solgt plastiklegetøj i over 50 år. Det er et dansk brand, og derfor er det naturligvis også oplagt at bruge i vinterens leg udenfor. Det er bl.a. den herlige bobslæde fra Dantoy, der flyver ud af vores webshop lige nu. Skynd dig at købe en, for vi må snart melde udsolgt. Det er helt umuligt at opstøve flere! 

Men hvad kun få ved er, at Dantoy er både miljøvenligt, svanemærket og ISO certificeret, helt uden problematiske stoffer, er af genanvendeligt PP og PE plast, og så kan det vaskes ved 70 grader og sprittes af. Det vil sige, at hele det deres store udvalg af legetøj til sneen, sandkassen, til legekøkkenet og til så meget mere er helt okay at bruge i forhold til smittefare. Det kan vaskes både i industriopvaskemaskiner og i private opvaskemaskiner. Hvis der er papiretiketter på legetøjet, tager de desværre skade af de høje temperaturer, men legetøjet holder formen og legeværdien modsat næsten alt andet plastik-, metal- og trælegetøj.

Dantoy har endda en ny linje med babylegetøj, og en linje med biologisk nedbrydeligt legetøj fremstillet af sukkerrør, og en linje med legetøj fremstillet af overskudsplast fra deres egen produktion. Linjerne Tiny, BIO og Green Bean er noget helt særligt. Det er bare så sejt, at de i den grad har lagt sig i selen for miljøet og vores børns leg og liv.

Du kan finde det store udvalg af udviklende og miljørigtigt legetøj fra Dantoy her.

smittefrit legetøj i sne

Har du ingen kælk eller bobslæde?

Så brug disse herlige motorikredskaber til at drøne ned ad bakken!

Spoonerboard – et vippebræt eller balancebræt, som også kan bruges som bobslæde

Tumletop Mini – som er genial at drøne ned ad bakkerne på.

Psst – når det er rigtig hård frost, og bakkerne er glatte, så kan man også kælke på en tyk plastikpose.

Vi håber, at legen i sneen og med vennerne vil gøre februar 2021 til en stor og lærerig fornøjelse!

Kærlig hilsen Legetanterne og Legeonklerne.

1 Comment

  1. […] Legetanterne har før slået på tromme, kippet med flaget og blæst fanfare for initiativer, der med opfindsomhed og fantasi gør en positiv forskel. Vi har også fortalt om dantoy før, for det er faktisk de færreste, der er klar over, at det danske firma faktisk producerer legetøj, der er både ISO-certificeret, Svanemærket, fremstillet af genanvendeligt PP og PE plast og endda kan vaskes ved 70 grader. Det kan du læse om her. […]

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*