Hhjem til unplugged aktiviteter

Sluk det! 7 skærmfri aktiviteter for børn.

in Efterår/Leg og lær om naturen/Lege for forældre og børn

Skærmfri eftermiddage – helt enkelt. 

I dette indlæg får du 7 tips til hyggelige, skærmfri familieaktiviteter – helt unplugged!

Ferien er endegyldigt slut, børnene er tilbage i institutioner og skoler, fritidsaktiviteterne kører, weekenderne fyldes op af fodboldkampe og fødselsdage; der sker så meget for os alle, at det kan være en udfordring at finde tid til at være sammen som familie.

Det er en særlig udfordring i dag, hvor der er skærme allevegne. Hvor det førhen kun var TV’et, vi forældre skulle kæmpe om opmærksomheden med, er det i dag skærme i mange formater. De er særligt tiltrækkende i en travl hverdag, det ved vi alle sammen.

Skærmtid fylder hurtigt den smule, der er tilbage af dagens timer. Men det kan du nemt lave om på, hvis du vil have en pause fra tablets, smartphones og TV. Hvis du mangler en guide til, hvordan I finder gode aftaler om skærmtid derhjemme, kan du læse med i vores blogindlæg om Red Barnets anbefalinger til børns og teenageres skærmforbrug her.

legetanter om skærmfri tid

“Den nemmeste måde at koble hjernen af på er at lave noget, der afviger fuldstændig fra de normale arbejdsopgaver. Og det har vi i høj grad brug for i vores digitaliserede verden”

Læge Imran Rashid, forfatter til bogen “Sluk!”

Hvad skal vi lave i den skærmfri tid?

Et dejligt alternativ til at tænde for skærmen, når familiens store og små medlemmer skal slappe af, er at lave noget sammen, helt unplugged. Nær kontakt, både fysisk og psykisk, giver os ekstra energi og velvære, og det er kærkomment i vores travle hverdag.

De øjeblikke, hvor vi laver noget sammen, er også de øjeblikke, du vil kunne se tilbage på i mange år og tænke, at dine børn bare er skønne. Så prøv at prioriter at slukke for skærmen nogle gange om ugen og afsæt tid til at lave noget sammen.

Her er inspiration til 7 måder at bruge tid sammen på i familien, inspireret af eksperterne i familieaktiviteter og en af vores yndlingsleverandører, Melissa og Doug.

1: Eksperimenter

Børn har en uforlignelig nysgerrighed. Verden er fuld af mystiske processer, resultater og sammenhænge, som vi voksne efterhånden lærer ikke at undre os over. Det er en skam, for der er så mange fantastiske fænomener i vores omgivelser, der bare venter på at blive undersøgt.

Hos Legeakademiet dyrker vi børns nysgerrighed. Vi er altid på udkig efter nye eksperimenter, byg-selv vindmøller, selvkørende robotter, målebægre og pipetter og mikroskoper og alt muligt udstyr og legetøj, der netop går børns nysgerrighed i møde og åbner verden for de små hjerner.

Prøv at tag et kig i vores store samling af eksperimentsæt og videnskabelige projekter for børn her.

Boy experiment skærmfri

2: En aften med familiespil.

De fleste familier har en samling af bræt- og kortspil. Hvis du holder dig lidt ajour med udviklingen, vil du vide, at der hele tiden kommer fantastiske nye muligheder for at spille sammen på tværs af alder og interesse.

Det er utroligt, som kreativiteten hos spil-udviklerne bobler, så måske er det tid til at udvide spilsamlingen lidt? Hvad er gode familiespil?

Det kommer jo an på dine børns alder og interesser. Men du kan også vælge at skele lidt til, hvilke kompetencer, der måske lige nu er god mening i at lege ind på en snedig og sjov måde.

Der findes mange gode muligheder for at øve både motorik, balance, hånd- øje koordination og ordforråd, mens I spiller. Måske elsker dit barn tal, brøker eller bogstaver, og så er det jo det, du skal satse på. Eller er det tid til at spille kort? Der findes både mange nye spil og mange klassikere – her er et par af vores klassiske yndlingsspil, som alle tager omkring 20-30 minutter.

-Yatzy, enten med tal eller dyr.

I dette klassiske terningespil kan dit barn både øve sig i at tælle og i suset ved at slå med terning og håbe på, at der er gevinst. Det er så sjovt at skulle samle på elefanter og papegøjer frem for femmere! Yatzy er også et skønt spil at have med på tur, for det fylder jo ingenting og kan spilles af alle aldre.

-Uno.

Der findes både junior og klassiske udgaver, og begge er meget populære. Dit barn vil elske at banke dig i et slag Uno før aftensmaden, og det bliver kun sjovere, hvis I er flere om spillet. Husk at aftale på forhånd, om man må bygge ovenpå en +4 eller ej!

– Afrikas Stjerne.

Klassisk brætspil om at finde den smukkeste diamant og løbe fra røverne, fra 4 år. Elsket i årtier og holder stadig.

– Klodsmajor.

Her kommer finmotorikken og balancen på arbejde. Når I stabler de aflange klodser ovenpå hinanden, ligger de ikke helt sikkert. Når I derefter skiftes til at slå med terningen, skal I fjerne klodserne en efter en – og så er det bare surt, Manner, at være den, der får det hele til at ramle. Klodsmajor findes også i en stor udgave, der kan spilles i haven.

Og så finder du naturligvis masser af andre skønne kendte og ukendte spil inde på vores spil-kategori.

Gode råd om at slukke din smartphone:

1: Læg bevidst telefonen uden for rækkevidde, så du hverken kan se eller høre den, når du skal arbejde koncentreret med noget. Så bliver det nemmere ikke at lade sig distrahere.
2: Læg altid telefonen med front nedad, når den ligger på en flade i nærheden af dig.
3: Slå alle notifikationer fra diverse apps fra og nøjes med at tillade beskeder fra de mennesker, du gerne vil have skal kunne kontakte dig.
Få alle de 15 gode råd til at bryde din smart-phone vane her.

puzzles skærmfri

3: Spis aftensmad sammen.

Det er en god, dansk familietradition at spise aftensmad sammen. Men hvor ofte sker det egentlig hjemme hos jer?

I en familie er der ofte mange fritidsaktiviteter, der kolliderer med hinanden og gør det svært at finde et tidspunkt, hvor alle er samlet. Men prøv at holde bare et par aftener om ugen fri for aktiviteter og skærme og fodboldkampe for i stedet at sætte jer ned ved et veldækket spisebord og del et måltid mad.
Det er ikke afgørende, hvad I spiser. Det behøver ikke være 3 retter gourmetmad. Børn elsker faktisk det at være sammen med forældrene mere, end at se forældrene stresse rundt og lave mad, for derefter kun at have 15 minutter at spise i, førend det er sengetid.
Så hvis det er svært at nå at kokkerere, så sæt brød, spejlæg, bagekartofler, gulerødder, kyllingelår, avokado, torskerogn, eller hvad I nu bryder jer om og har på lager frem på bordet og hyg jer! Drop ambitionerne og spis det, der nu er.
Sluk skærmene og tal sammen. Hvis det er lidt svært at få samtalen på gled, så kan I finde inspiration i vores fine ebog ”101 måder at gøre dit barn til en Kloge Åge”, som du får, hvis du tilmelder dig vores nyhedsbrev her nederst på bloggen eller på vores webshop.

4: Gør en god gerning.

Find på noget, der gør en positiv forskel for andre mennesker og udfør derefter den gode gerning i fællesskab.

Det kan fx være at glæde naboen med en plade nybagte cookies, samle skrald op i parken eller så blomster i en kedelig rabat langs vejen.

Gode gerninger er en god måde og meningsfuld måde at være sammen på, og det lærer dine børn noget om værdigheden i at deltage aktivt i samfundet, og at selv en lille indsats betyder noget. I kan også gøre det endnu sjovere ved at gør den gode gerning i hemmelighed, som hemmelige agenter, hvor det gælder om ikke at blive opdaget! Du finder fede spionkostumer inde på vores udklædningskategori her.

5: Bowling som familieaktivitet – derhjemme!

Du kan hjælpe dit barns hånd-øjekoordination på vej ved at tage i bowlinghallen med hele familien. Det er supersjovt at bowle! Meen – måske er tiden eller økonomien ikke lige til en tur i byen? Det skal du ikke bekymre dig om – find den længste gang, I har i huset, eller gå udenfor – legeakademiet har både indendørs og udendørs bowlingkugler og – kegler i vores netshop. Til alle aldre – klik ind og søg på ”bowling”, så skal du bare se løjer.

6: Tid til en god historie.

Nogle gange er den eneste tid, man som forælder har med sit barn, puttetiden. De minutter, før dit barn skal sove, kan du vælge at bruge på mange måder – men læg telefonen væk. Fortæl en historie i stedet for.

Det kan være en historie fra dit eget liv, fra en bog, du husker, fra gamle dage eller fra løgne-arkivet, hvor dit barn måske selv kan være med til at finde på. Historiefortælling er og har altid været en central del af det, vi mennesker gør. Overalt i verden fortæller vi historier og på den måde skaber vi vores identitet og vores fællesskab.

Det lille øjeblik, før dit barn smutter ind i drømmeland, er oplagt til at fortæller historier. Det vil ikke kun berolige dit barn, det vil også styrke båndet mellem jer, styrke jeres fantasi og hjælpe dit barns sproglige udvikling. Prøv at lave en anden slutning til historien aftenen efter. Du kan finde hjælp til at gøre puttetid til hyggetid i vores kategori om godnat her.

7: Læg et puslespil.

At gennemføre et projekt sammen, svede og hidse jer op, juble over at blive færdige – det styrker jeres fællesskab på en helt unik måde. Uanset om I vælger et puslespil med 25, 250 eller 1000 brikker, og om det tager jer 1 eller 5 dage at gøre færdigt, så har I gjort det sammen. At lægge puslespil udvikler desuden både den visuelle perception, mønstergenkendelsesevnen og finmotorikken.

Find gerne et puslespil med en illustration, der tænder dit barns interesse, så kommer motivationen nemmere.

Prøv at tale om det, puslespillet forestiller, undervejs. Det er en oplagt måde at komme tættere på dit barn og lære mere om dets verden, synspunkter og interesser.

Find mange flotte og interessante puslespil – der findes mange faconer, størrelser og temaer, hvis du går på jagt i vores flotte puslespilskategori her.

 

God fornøjelse med den skærmfri tid med slukkede skærme!

 

Hvis bare du tager dig tid til det, kan tiden med familien betyde større trivsel og bedre sammenhold for jer alle sammen. Det er så lidt tid, der egentlig skal til – bare den er unplugged og nydt i fællesskab.

Hvis du er enig, uenig eller har kommentarer, så skriv endelig herunder eller del på de sociale medier.

 

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*