Løbecykel, der passer perfekt til skridtlængden

Sådan måler du dit barns skridtlængde til løbecykel

in Balance/Grovmotorik

 Skridtlængde og cykelstørrelser til børn

Løbecykler er kommet for at blive. Langt de fleste børn i Danmark starter deres tohjulede karriere på en løbecykel. Måske endda en trehjulet løbecykel, for de findes nemlig også. Løbecyklerne kom på markedet for snart mange år siden, og i dag er udvalget enormt. Der tænkes i forskellige materialer, i forskellige designs, i størrelser, i fleksibilitet og i alle mulige forskellige fordele.

Fælles for alle løbecykler er, at løbecyklen skal passe til dit barn. Du kan forelske dig i et helt særligt design, et ekstra lækkert materiale eller den der helt specielle retro-cykelkurv eller racer-cykelfarver, men det afgørende ved dit barns måske første cykel er, at den passer til barnets evner, behov og størrelse.

Derfor har vi her lavet en helt grundlæggende guide, der hjælper dig til at vælge den rigtige størrelse løbecykel til dit barn. 

Det handler nemlig om skridtlængden og om, hvordan man måler skridtlængde.

Skridtlængde, hjulstørrelse og stelstørrelse på cykler til børn

Mange forældre ringer og skriver til os og er lettere forvirrede over alle de forskellige måder at angive størrelser på løbecykler og børnecykler på. Der er både stelstørrelser, hjulstørrelser og skridtlængder. Her vil vi lige slå et par ting fast, så du fremover ikke er rundt på gulvet og kan vælge løbecykel med ro i sindet.

På andre børnecykler end løbecykler er det sådan, at det ikke er skridtlængden, der er afgørende for, hvilken størrelse, dit barn skal have. Børnecyklers størrelse opgøres oftest i tommer, fx 12″ eller 14″. Hvor meget er en tomme så i centimeter?

En tomme er 2,54 cm. Så er dét på plads. 

Når en børnecykel er 12″, vil det sige, at hjulet er 12″ i diameter. Målt på tværs af hjulet lige gennem centrum. På børnecykler finder du derimod sjældent stelstørrelsen, som du ellers gør på voksencykler. På børnecykler er det altid hjulets størrelse, som de der tommer siger noget om. På voksencykler er det stelstørrelsen.

Størrelsen på løbecykler kommer an på dit barns skridtlængde.

Og så når vi endelig til løbecyklers størrelser. Her fortæller vi dig, hvordan du køber den rigtige størrelse til dit barn. Det er nemmere med løbecykler end med børnecykler, juniorcykler og voksencykler. 

Du skal nemlig måle dit barns skridtlængde og så finde en løbecykel, der passer til dit barns mål. 

Hvordan måler man så skridtlængde på sit barn? Det kommer herunder. Først lige et par gode råd om at træne med løbecykel med dit barn: 

Fra Rådet om Sikker Trafik

 • Start med at træne et roligt og trygt sted uden trafik, så dit barn bliver fortrolig med løbecyklen.
 •  Gør det til en leg at træne dit barn i at stoppe sikkert og hurtigt, når du siger: ”Stop!”
 • Lær dit barn, at det skal være tæt på dig og ikke må køre i forvejen. 
 • Ude i trafikken skal løbecykler være på fortovet
Med korrekt skridtlængde måling kan små børn ned til 2 år køre på løbecykel

Sådan måler du dit barns skridtlængde til cykler:

 1. Dit barn skal have sine hverdagssko på.
 2. Lad dit barn stå med begge fødder på jorden. Allerede her kan du komme i uføre, for dit barn står måske ikke stille ret længe ad gangen. Så enten skal du måle i hit’n run-stil på 2 sekunder, eller også skal du tænke taktisk og fx. give barnet et kaleidoskop, en klump dinosaurslim, en dimseting eller noget andet, der kan gøre det lidt mere sandsynligt, at dit barn forholder sig i ro i hele 10 sekunder. Bestikkelse virker for nogle, så det kan også være en mulig vej at gå.
 3. Tag nu et målebånd. Giv også gerne dit barn et målebånd at lege med, så du kan have dit i fred, mens du måler.
 4. Går det allerede i fisk her, så stop. Mål skridtlængde på en dukke, en actionfigur eller Mor/Far sammen med barnet. Start så igen fra nr 1, når det er håb om succes.
 5. Mål fra gulvet og op af indersiden af dit barns ben, indtil du når dér, hvor dit barns ben mødes, nemlig skridtet. Det handler ikke om, hvor lange skridt, dit barn tager, men om, hvor langt der er fra gulvet og op til dér, hvor dit barns ben sidder fast på kroppen. Der er en meget udbredt misforståelse, at det handler om, hvor lange skridt, man tager. Så hvis du troede det, skal du slet ikke være forvirret – det er der mange, der gør. Og det er jo helt forståeligt, når det hedder skridtlængde, ikke?
 6. Når du har målt indersiden af dit barns ben fra gulv til skridt, har du dit barns skridtlængde. Nu kan du vælge dit barns løbecykel i den rigtige størrelse.
 7. Går det slet ikke, så kan du til nød tage et par bukser, der passer rigtig godt til dit barn. Buskebenet skal nå ret præcist fra gulv til skridtet på dit barn. Så kan du måle indersømmen på buksebenet og have et cirka mål på dit barns skridtlængde, uden at I skal have en konflikt over, at dit barn ikke vil stå stille. Nogle dage er det bedre at have et cirka mål end at slagte eftermiddagens gode stemning.

Fra skridtlængde til valg af den bedste og rigtigste løbecykel

Nu kender du den rigtige størrelse. Så skal du vælge hvilken slags løbecykel, der vil være bedst til dit barn.

Den rigtige størrelse er dit barns skridtlængde MINUS 2 CM. Er dit barns skridtlængde 31 cm, skal du finde en løbecykel med skridtlængde på 29 cm. Det er vigtigt, fordi dit barn skal kunne have letbøjede knæ, når barnet sidder på sadlen. Så kan barnet nemmere tage fra og holde balancen til siderne. Når barnet har styr på balancen, kan du altid sætte sadlen lidt op. 

Du kan også læse vores fine guide til løb af løbecykel her, hvor vi gennemgår de forskellige typer, udstyr mm.

Der er nemlig mange gode grunde til, at dit barn lærer at cykle ved at starte på en løbecykel fremfor på en trehjulet eller en cykel med støttehjul. Det kan du læse mere om i vores løbecykelguide. 

Dit barn lærer hurtigt at få fart på sin nye løbecykel. Helt fra børn er 1,5 år kan mange børn styrte afsted på 2 hjul. Vi vil gerne opfordre dig til at huske sikkerheden, når dit barn kører på løbecykel. Husk: 

 • Korrekt og godkendt sikkerhedsudstyr. Hjelm og reflekser. 
 • Check altid, at cyklen fungerer som den skal, inden I kører afsted.
 • Kør kun steder, hvor dit barn ikke møder rigtig trafik. At kunne køre og holde balancen er slet ikke det samme som at kunne færdes i trafikken. 
 • Følg de generelle råd til at lære dit barn om trafik, som Cyklistforbundet her har opsummeret så fint: 
Mål skridtlængden, så dit barn får gode oplevelser på løbecykel

Det skal dit barn kunne, før I bevæger jer ud i trafikken:

 • At holde balancen på cyklen ved forskellige manøvrer

 • At bremse sikkert

 • At se til siden og tilbage uden for meget slinger

 • At give tegn                                                Kilde: Cyklistforbundet.

God fornøjelse med at måle skridtlængde og købe løbecykel til dit barn!

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*