sikker ehandel - undgå falske webshops.

Sikker e-handel: undgå falske webshops.

in Om at handle på nettet

Vil du gerne undgå falske webshops?

Du sidder ved din computer, tablet eller smartphone og surfer på nettet. Pludselig dukker der et godt tilbud op på lige den frakke, du mangler. Eller på den plænetrimmer, din far ønsker sig. Eller en meget sej sølvfarvet løbecykel til dit barn. 

Du skynder dig at klikke på “køb”, betaler og glæder dig til at modtage det, du har købt. Sikke et godt tilbud!

Dagene går. Der kommer ikke noget. Eller du modtager noget helt forkert. Når du så prøver at kontakte webshoppen, får du intet svar. 
Pengene er tabt. Hvad er der sket?

Du er en af de mange hundredetusinder danskere, der er klikket ind på en falsk webshop. Det vil sige en hjemmeside, der udgiver sig for at sælge varer, som aldrig kommer frem til køberen. Bare i 2020 anmeldte organisationen E-mærket hele 200.000 falske webshops. Tusinder af danskere er blevet franarret millioner af kroner. Så hvis du også har prøvet at købe noget i en falsk webshop, er du ikke alene. 

Men nu er det nemt at undgå falske webshops fremover, og det vil vi fortælle dig om i dette indlæg om cyber sikkerhed og tryg e-handel. Indlægget er en del af Legeakademiets kundeservice, hvor vi prøver at hjælpe vores kunder til at undgå fup, fusk, phishing og falskneri på internettet. Du kan læse vores indlæg om phishing her og vores indlæg om internetmyter her. 

Er du blevet snydt af en falsk webshop?

Du skal ikke være flov, hvis du er kommet til at lægge penge på nettet i en falsk webshop. Det sker for tusinder af kunder hver dag. 
Skulle det ske for dig, at du er blevet franarret penge, så gør sådan her: 

 • Kontakt webshoppen med det samme du opdager, at du ikke har modtaget det, du har betalt for. 
 • Hvis det ikke nytter at kontakte webshoppen, så klik ind hos Forbrugerrådet Tænk og brug deres rådgivningsservice. De er eksperter i at hjælpe dig, hvis du er blevet snydt på nettet. 
 • Sørg altid for at betale med Visa, Mastercard eller Dankort. Så er der gode chancer for, at din bank kan tilbageføre dine penge. 
chokeret ældre kvinde med falsk webshop

5 gode råd, så du undgår falske webshops og internetfusk.

Der findes mange fif til at undgå falske webshops. Du kan læse en hel stribe af dem her hos Forbrugerrådet.

5 gode råd er: 

 • Undersøg hjemmesiden. Du skal ikke nøjes med at kigge på varerne i webshoppen. Klik på deres informationer i menupunkterne “about us” eller noget lignende. Køb kun på hjemmesider, der også har en fysisk adresse, telefonnummer og tydelige kontaktinformationer. Er der ikke det, skal du ikke handle på den webshop.
 • Hvis webshoppen bryster sig af tusinder af tilfredse kunder, så check lige, at der er troværdige, positive anmeldelser på Trustpilot eller på Facebook. Det er nemt at lyve, og det behøver ærlige webshops ikke.
 • Køber du på danske webshops med E-handelsmærket, er du 100% på den sikre side. 
 • Virker teksten meget dårligt oversat, eller ender priserne på skæve tal, så er den højst sandsynligt maskin-oversat. Så skal du være ekstra opmærksom. Seriøse webshops sørger for, at deres tekster og priser giver mening på de enkelte sprog. Er priserne meget lave, er der højst sandsynligt tale om en kopivare eller svindel. Ingen ønsker at at sælge noget til foræringspriser, hvis de kan få mere for deres vare. Hvis noget ser ud til at være for godt til at være sandt, så regn med, at det er fusk.
 • Download den gratis app “Sikker Shopping”, som bliver knyttet til din Chrome-browser. Så vil du få en advarsel direkte på skærmen, når du åbner en webshop, der muligvis er falsk. Læs nedenfor om, hvor nemt det er at downloade Sikker Shopping.
Arresteret falsk webshop

Nye, falske webshops skyder op med lynets hast. Fx kan en webshop ved navn ballonsjov.dk eksistere og være helt i orden. Men en listig internetsvindler kan kopiere hele webshoppen og registrere den som ballonsjovdk.com. På den måde bliver tusinder af kunder ledt over i den falske webshop, og så vil de bestille balloner i tusindvis, som aldrig har eksisteret. Tyven bag begår internetsvindel og kan straffes efter staffeloven. Det bliver internetsvindlere heldigvis, når de bliver hevet frem i lyset. Det blev over 200.000 falske webshops i 2020 i følge denne artikel på tv2.

Sikker Shopping: Sådan undgår du falske webshops fremover

Du k an nu downloade en ganske gratis app, som vil give dig klar besked direkte på din skærm, hvis du besøger et websted, der ser ud som en falsk webshop. 

Sådan gør du: 

 1. Åbn den browser, der hedder “Google Chrome”. Læs med her hos Faglig Senior, hvis du er usikker på, hvad en browser er. Her kan du også downloade Google Chrome, hvis du ikke bruger den endnu.
 2. Når du har åbnet Google Chrome, så klik på dette link til E-mærkets hjemmeside. Der finder du en video, der forklarer mere om app’en Sikker Shopping. 
 3. Klik derefter på det lyseblå ikon “Hent Sikker Shopping”. Nu henter din computer det lille program fra E-mærkets hjemmeside. Det er gratis. Når det er downloadet, vil du blive vist på skærmen, hvordan du ved at trykke på et lille knappenålsikon til højre i søge-feltet kan aktivere Sikker Shopping.
 4. Nu vil Sikker Shopping gennemse alle de webshops, du klikker ind på. Når du søger på nettet med Chrome browseren, vil de webshops, der er mistænkelige, være klart markeret med røde advarsler. 
 5. Nu er du klar til sikker webshopping.
sikker shopping

Om E-mærket:

Den danske non-profitorganisation E-mærket er en sammenslutning af handelsorganisationer, som arbejder for at sikre internethandel og give bedre vilkår for udviklingen af dansk webshopping. E-mærket gives til danske webshops, der lever op til en række krav om sikkerhed for forbrugerne. Organisationen uddeler også priser til e-handlen. Legetanterne Ann og Jane sidder i dommerpanelet til denne højtprofilerede prisuddeling sammen med en række andre erfarne webshopejere, der gerne vil dele ud af deres erfaringer i den eksplosivt voksende e-handel.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*