Far leger med baby til Rør ved dit barn

Se dit barn: Nemme tips til at forstå babys signaler

in Baby udvikling/Barsel/Gæsteblogger

Se dit barn og lær noget nyt hver dag

Det er en fantastisk omvæltning at dele hver eneste dag med et lille menneske. Både for nybagte forældre og for jer, der har børn i forvejen, betyder en baby en uforudsigelighed, som kan kræve meget af os voksne.

Fælles for rigtig mange forældre er, at man midt i søvnmanglen og babys akutte behov godt kan komme til at glemme det helt grundlæggende for babys gode udvikling og trivsel.

Sidste uge udgav vi et interview med sundhedsplejerske og mor til 8, Marianne Højer Andersen fra Family Health, hvor hun fortalte om, hvor vigtigt det er, at vi mennesker rører ved hinanden. I denne uge skal det handle om en anden helt grundlæggende ting, nemlig at vi ser på hinanden. Virkelig ser. Skruer helt op for opmærksomheden og iagttager hinanden. 

For når du virkelig iagttager din baby, kan du lære at forstå babys signaler. Det giver dig en meget bedre udgangspunkt for at få en rolig hverdag sammen med dit lille barn, og det betyder også, at dit barns udvikling vil blive tryggere og mere harmonisk. 

Læs med og bliv klogere på at se dit barn og læse babys signaler. 

Du kan også få et par fifs til, hvordan du beroliger dit barn gennem babymassage her, og hvordan du lærer at forstå din babys lyde her

Om Marianne Højer Andersen: Jeg er uddannet sundhedsplejerske, og jeg har min egen virksomhed Family Health i Privat Sundhedspleje.

Jeg  tilbyder både individuel og gruppebaseret undervisning for familier med spæd- og småbørn og som intensive mødre- gruppeforløb.

Jeg er også uddannet coach i spise- og adfærdspsykologi, og jeg blev i december 2020  færdig som kostvejleder og sundhedscoach. Jeg tilbyder Family Health Sundheds Boot Camp – og sundheds- og kostvejledning til familier med spæd- og småbørn og de lidt ældre børn og teenagere.

Se mere på :

https://www.instagram.com/dkfamilyhealth/

https://www.facebook.com/dkFamilyHealth

www.dkfamilyhealth.com   eller kontakt mig på tlf. 60147071 – e-mail- kontakt.familyhealth@gmail.com

baby signaler ekspert

Din baby kan udtrykke sig med signaler fra fødslen

Marianne oplever ofte, at forældre er usikre på, hvad babys signaler betyder. Nogle er slet ikke opmærksomme på, hvor meget det lille, spæde barn egentlig prøver at kommunikere helt fra fødslen: 

“Dit spædbarn er kompetent fra fødslen af. Hvad betyder kompetent? Jo, det betyder, at det kan alt det, der er nødvendigt at kunne for en baby. Babyer kan utroligt mange ting helt instinktivt og lærer ufatteligt hurtigt at tilpasse sig omgivelserne og lære nyt.

Babyer giver via forskellige signaler besked til forædrene om behov, følelser og ubalance. Dit barn kan kommunikere med dig helt fra fødselsøjeblikket – gennem stemmen, øjenkontakt, ansigtsmimik og bevægelser. 

Som nybagte forældre skal I lære at tolke disse signaler og forstå netop jeres barn. Babyers mimik, lyde og bevægelser er forskellige med store variationer fra baby til baby.

Jeg vil derfor anbefale alle forældre at huske at være opmærksomme og langsomme i øjenkontakten til deres lille barn. Nulstil kommunikationen og vær nysgerrige på alle babys bevægelser og udtryk. I vil som forældre skulle øve jer i tolkning af jeres barns signaler, og I vil med tiden bliver super kompetente forældre og super skarpe  – til netop at forstå jeres barn og dets udtryk.”

Hver baby har sine egne signaler

“Forældre har tendens til at tro, at forskellige børn udtrykker sig på samme måde. Mange er usikre, og så prøver man jo at sammenligne med andre børn og forældre for at forstå sin babys signaler. I fx mødre- og fædregrupper eller til babysvømning opstår der ofte misforståelser af de enkelte børn, fordi forældrene forsøger at overføre andre babyers signaler til deres egne børn. Det er en fuldstændig uskyldig mistolkning, og det sker kun på grund af usikkerhed i forældrerollen. Det er helt forståeligt, for mange nybagte forældre er udmattede, lidt chokerede og står i en helt ny situation.

Sådan er det bare slet ikke. Babyer giver på vidt forskellige måder udtryk for deres sult, ubehag, trang til ro eller leg eller ren ble”.

KLappende baby til Rør ved dit barn

Sådan lærer du at læse babys signaler:

Giv det tid. Vær opmærksomme på jeres eget barn. Iagttag og vær nysgerrige.  I vil stille og roligt opbygge et grundigt kendskab og en stor forståelse for netop jeres eget kompetente barn. I vil kunne aflæse dets signaler hurtigere og hurtigere, og I vil på sigt blive super skarpe til at kunne tolke – hvad jeres barn har brug for.

For mange forældre er det nyt og ukendt at skulle forstå og kommunikere med en baby, der ikke har noget talesprog, men kun kan udtrykke sig med ansigtet, lyde, hænder og krop. I skal øve jer og mærke dybt i jer selv, hvordan babys signaler føles,  og hvordan I svarer på babys signaler.

 Det kræver fysisk og psykisk overskud at være tilgængelig og følelsesmæssig åben for sin babys små signaler. Det kan være svært, når man som spædbarnsforælder er tyndslidt af dårlig søvn og usikkerhed. 

Øv jer i at lægge andre (digitale) påvirkninger langt væk,  så I har den fulde opmærksomhed på jeres barn. Øv jer i at lade være med at kigge på telefonen, når jeres baby er vågen og tilfreds, for det er netop det bedste tidspunkt til at skabe en god og klar forbindelse til baby. 

Hvad kræver det at kunne forstå babys signaler?

“Det er meget vigtigt, at I som forældre har ro og tid til at få lidt søvn. Det kræver overskud  at være sammen med jeres baby og kunne forstå jeres barns fine signaler og udtryk.  Drop alle mulige aktiviteter, og tænk over at have masser af tid og ro til nærvær og tid med jeres baby. Sov på skift, bed om hjælp hos familie og venner og sænk forventninger til mad og hjemmets udseende.

Jeg plejer at sige, at jo flere nullermænd, jeg ser i en families hus, jo større nærvær og tid med baby er der også. Ligner hjemmet og forældrene noget fra Instagram, kan jeg godt blive lidt bekymret for, om forældrene mon tager sig tid til bare at iagttage deres baby og selv få slappet af. Nogle har selvfølgelig hjælp til det praktiske, andre har bare uanede ressourcer – men jeg råder altid forældre til at fokusere på det, der er vigtigst: babyen.

Forældre vil gerne gøre det hele perfekt og bliver nemt usikre. Men i virkeligheden er vi jo kodet til at kunne kommunikere med babyer. Det er en del af vores instinkt for yngelpleje. Vores samfund er bare indrettet sådan, at en masse af vores instinkter bliver undertrykt, og vi bruger energi og tid på en masse andre, spændende ting. Når vi skal ned i tempo og virkelig SE vores små børn, så skal vi tilbage til noget, der ligger dybt nede i vores instinkter. Imitation og intuition. Men det er noget af det mest vidunderlige at opleve den intense kontakt, man kan have til et lille barn. Det er hvert et sekund og hver en nullermand værd.”

Hvordan signalerer en lille baby?

  • Pludren, mimik, bevægelser, øjenkontakt, skrig og gråd.
  • Babyen gør hele tiden opmærksom på sit behov for at blive holdt og nusset, at have fred, at få mad og at blive skiftet. Man kan endda allerede fra fødslen begynde at aflæse babys signaler for, hvornår der er gevinst i bleen og hurtigt lære at holde baby over wc’et i tide.
  • Babys gråd, hvin og skrig er specifikke og betyder forskellige ting – prøv at iagttage, hvilken lyd, der passer til hvad. Ligesom baby med tiden skal lære dit sprog, kan du lære babys.
  • Jeres barn kan se fra fødslen, men skelen er meget normalt. Øjnene kan heller ikke koordinere og ser et andet billede end vi gør.
  • Meget hurtigt lærer baby at imitere dig, så vær opmærksom på, hvad du laver med dit ansigt og din mimik.
  • Små babyer kan kun være nærværende i kort tid hver dag. Så når kontakten er der, så læg alt andet væk og vær tilstede.
bekymret baby til Rør ved din baby

Det er en kæmpe omvæltning for jeres barn at komme ud i verden fyldt med sanseindtryk og plads. Alle sanser bombarderes i forhold til syn, hørelse, smag, lugt, følelse, muskler, balance og bevægelser. Den vigtigste stimulation er at være sammen med jer. Et barn kan ikke få for meget kærlighed og omsorg i form af kys, kærtegn, kram, nus og kontakt. Børn udvikler sig på den vidunderligste måde, når forældrene er tilstedeværende og omsorgsfulde.

 

Snasket baby til Rør ved mig

Hvad venter forude i babys liv?

  • I 2- måneders alderen skal øjenkontakten med jeres barn være sikker, og barnet skal kunne fastholde øjenkontakten i længere tid.
  • I starten vil jeres barn skulle inviteres til øjenkontakt og smil. Vendre barnet ansigtet væk, trænger det til en pause.
  • I 3-måneders alderen skal jeres barn kunne følge legetøj i en glidende bevægelse fra side til side. Det er også i denne alder, at jeres barn kan koordinere syn og håndbevægelse, og så småt begynde at gribe legetøj.

 

Mor serbaby til rør ved dit barn

Mangler du tips til at udvikle dit barns primære sanser?

Så klik på vores legeguides, hvor vi i 3 forskellige indlæg giver en kort forklaring på sansemotorik og forslag til, hvordan du med forskellige lege kan stimulere dit barn labyrintsans, proprioceptive sans og taktile sans.

Du kan læse mere om fin- og grovmotorik i dette blogindlæg.

Hvis du godt kunne tænke dig at købe noget sanseudviklende legetøj til dit barn, så kan du klikke ind på vores store webshop her og blive inspireret.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*