6 måder at sansestimulere dit barn på……

in Ann og Jane mener

Børn bruger alle deres sanser, når de skal lære og hvis du laver nogle simple øvelser med dit barn, kan du forbedre barnets sanser og dermed støtte udviklingen.

Føleskiverne er super taktil stimulans

Taktile lege stimulerer barnet til at røre ved forskellige objekter og opleve forskellen på hvordan de føles. Denne information bruger barnet til at drage konklusioner om verden omkring dem.

Sanse Alfabetet
Til denne aktivitet, føler børnene alfabetets bogstaver, der er blevet klippet ud af filt eller andet materiale, f.eks. skumplader. Du kan evt. også bruge disse bogstaver, hvis du ikke ønsker at klippe. Barnet holder bogstavet og røre ved det med hænderne, følger formen på kanten og hele bogstavet med begge hænder, samtidig med at de siger navnet på bogstavet højt.
Derefter spreder du bogstaverne på gulvet og lader barnet lukke øjnene. Barnet skal nu forsøge
at finde et bestemt bogstav (anvist af dig) gennem berøring alene. Dette lader dem udforske deres taktile sans og færdigheder på en sjov og udfordrende måde, samtidig med at de lærer bogstavets form på en anden måde end den visuelle.

Sansemotorisk Box
En sansemotorisk Box eller følekasse er en kasse med et låg og et eller to cirkelformet hul i den ene side. Man placerer emner inde i kassen og beder barnet om at putte hænderne ind i hullet for at føle på emnet og gætte hvad det er. Barnet skal stole på sin taktile sans for at identificere emnet, uden hjælp fra andre sanser. Mysteriet omkring hvad boksen indeholder samt overraskelsen når man åbner den, tilføjer ekstra interesse til legen.

Risgraveren
I denne leg, sidder barnet foran en stor kasse fyldt med tørrede bønner, små pastaer eller ris. Nede i kassen er en række små genstande, såsom legetøj eller skoleartikler, det skal være noget barnet kender navnet på. Du beder nu barnet om at finde et specifikt objekt blot ved at grave sig gennem de tørrede ris og føle sig frem, barnet skal holde sine øjne lukkede hele tiden. Risene eller hvad du vælger at bruge, giver en interessant sanseoplevelse for børnene, og konkurrencen om at finde bestemte objekter ved hjælp af kun deres følesans øger spændingen i spillet.

Mal med teksture

Man kan tilføje teksturer såsom glitter, sand eller salt i barnets fingermaling for at gøre udtrykket anderledes og give barnet en taktil oplevelse. Prøv også at male på en plade med barberskum(uden parfume) blandet med fingermaling. I denne aktivitet kombineres den taktile sans med synssansen samt følelsen af at skabe unikke kunstneriske kreationer.

Gættetavlen
Børn i denne alder, plejer at synes at gætteleg er sjovt, det kan kombineres med en tavle fyldt med sansemotoriske oplevelser. Brug en stor opslagstavle til at vise objekter med forskellige teksturer, såsom et stykke af kunstig pels, et stykke vat, en strimmel af plast eller sandpapir m.m. Barnet får muligheden for, med lukkede øjne, at forsøge at identificere de teksturer eller overflader, som de føler dem, barnet skal forsøge at beskrive den taktile oplevelse af hvert objekt. Barnet skal identificere den glatte, ru, blød og ujævne genstand. Herved kombinerer man deres taktile indtryk af de forskellige genstande med deres evne til verbalt at beskrive dem.

Modellere

Modellervoks er en taktil aktivitet, fordi barnet skal bruge hænderne og følesansen for at skabe nye former med leret. Barnet vil sikkert synes det er sjovt at lege en gætteleg ved at modellere forskellige figurer for dig eller andre børn som så skal gætte, hvad de har lavet. Barnet kan bruge den taktile sans til at skabe nye figurer samtidig med at de andre børn (eller dig selv) bruger deres visuelle opfattelse ved at gætte på, hvad de ser.

Prøv også modellersæbe til badet

Prøv også at se dette spil, som omhandler samme aktivitet

Og se alle vores sanseting på www.legeakademiet.dk skriv sanse eller føle og søgefeltet…..

2 Kommentarer

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*

Seneste fra Ann og Jane mener

Gå til Til toppen