kreahjørne mange børn

Sådan indretter du dine børns kreative frirum.

in Gæsteblogger/Kreative lege

At være kreativ med børn skaber ro

Hver familie har sin måde at indrette sig på.

Børnefamilier har mange fællesnævnere og så alligevel også mange forskelle. Men jeg tror de fleste kan nikke genkendende til hovedpinen over rod og legetøj, der flyder, og børn, der i eftermiddagstimerne kan have svært ved at finde ro. Jeg kan selv hænge i den der følelse af, at eftermiddagen er et stort puslespil, hvor man ikke kan finde de sidste brikker. Vi hygger os, og det er dejligt, men vi mangler lige det sidste for at det hele går op.

I vores familie, er vi alle hver for sig i dagtimerne. Anker er i dagpleje, Dicte i børnehave, Liv i skole og Bjørn og jeg er på arbejde. Så når vi mødes om eftermiddagen, har alle noget at fortælle, og børnene synes ofte at overgangen er lidt svær og skal lige tilpasse sig. Vi voksne skal have rystet arbejde af og også tilpasse os eftermiddagen med børnene og deres forskellige behov, samtidig med at der skal mad på bordet, alle skal i bad osv.

Jeg oplever det lettere, hvis vi har noget roligt at samle os om. Noget, der nærer vores forbindelse til hinanden og giver rum til snak og refleksion. Jeg synes, at det er vigtigt at give mulighed for, at mine børn i hverdagen kan komme hjem og stille tilpasse sig overgangen fra skole/børnehave til hjem. Det er en øvelse, et mål og den familie, der lykkes med det mål, hver dag, året rundt, vil jeg gerne høre fra. Det er klart, at alle dage ikke kan være sådan, at man mødes hjemme om noget hyggeligt, men det at have en fast plads indrettet til kreative udfoldelser, et kreativt frirum, er guld værd mange dage. For det at være kreativ med børn uden nogen særlig, fastsat aktivitet, mens hænderne er i gang, det giver ro.

Min oplevelse er, at børnene nyder deres eget kreative frirum, hvor de kan have projekter i gang både med og uden os voksne.

Det kreative frirum- hvad er det?

Til ønsket om et rum til rolig aktivitet og nærværende hygge til blandt andet eftermiddagstimerne, har jeg et bud på en løsning:

Det kreative frirum kalder jeg det. 

Et kreativt frirum er:

Et sted, hvor børns kreativitet ikke er styret af mål og resultater, men af deres egne interesser og nysgerrighed

Et sted, hvor der fortrinsvis er ro – børnene har fri

Et sted, der gerne er i nærheden af resten af familien og af dig, fx i stue eller køkken

Et sted, hvor der måske må ligge ting til tørre eller stå ting, børnene gik i gang med dagen før – hvis du  har plads. Ellers er en tørresnor en glimrende ide

Et sted, hvor du kan være kreativ med dine børn – men også, hvor de kan have deres projekter i fred for bedømmelse og præstationsræs

Et sted, hvor alle slags måder at være kreativ på er i orden. Det er mere end papmache og maling. Lad dit barns interesser være din guide.

kreahjørne med barn

Kender du disse 5 grunde til, at forældre ikke er kreative med børn?

Jeg har dagligt kontakt med mange børnefamilier og der er et par fællesnævnere, når det kommer sig til spørgsmålet om, hvorfor de ikke har skabt plads til kreative udfoldelser derhjemme: 

 1. Det roder
 2. Mon ikke børnehaven klarer den?
 3. Jeg kan i hvert fald ikke finde ud af det.
 4. Vi har ikke plads
 5. Mit barn vil hellere være ude og lege

Men hæng lige på – for her får du mine svar:

Hvis vi starter med det sidste, så er der jo ikke noget galt med, at børn gerne vil være ude og lege. Hurra for det!

Men de kan godt stadigvæk have stor glæde af at have et sted indendørs til rolige og fordybende aktiviteter. Det styrker i øvrigt typisk deres finmotorik, koncentrationsevne, giver ro og lyst til at tale om dagen, der gik og ikke mindst giver mulighed for at sidde tæt sammen efter en dag, hver for sig.

Spørgsmålet om, hvorvidt man har plads til det, kan selvfølgelig godt komme på tale. Men det har jeg nogle bud på en løsning til. Hvis du lige hænger på, så gennemgår jeg det længere nede.

Om børnehaven klarer den. Ja, det er jo nok meget forskelligt. Og ikke det samme som, at det ikke kan være en god ide at have det derhjemme også. Og der er ikke noget i vejen for at være kreativ sammen med sine børn, bare fordi man ikke kan tegne noget, der ligner. Børn er utroligt taknemmelige, og du skal altså være usandsynligt fummelfingret, for ikke at kunne sætte perler på snor eller sætte to byggeklodser sammen.

For mange voksne er det typisk resultatet vi går efter, at det skal være flot eller ligne noget andet vi har set. De fleste børn, særligt de mindre, er mere fokuseret på processen, at det skal være sjovt og hyggeligt, og at materialerne ”taler” til dem.

Det roder. Ja, det gør det. Men det er muligt at gøre det nogenlunde kontrolleret, hvis man tager lidt styring på det. Følg mine tips nedenfor. 

barn med maling kreahjørne

Sæt ambitionerne til at være kreativ med børn efter, hvad du kan overskue.

Tilbage til den familie, der får det til at lykkes hver dag, året rundt –

ring lige.

Der er selvfølgelig perioder i ens liv, hvor man ikke når at rydde hele hytten hver aften, og hvor man ikke kan se gulvet for papir, leverpostejmadder, klodser og togbaner, selvom man synes man lige har ryddet op.

Og det skal man nok lære at acceptere og evt. mindske mængden af legetøj og krea-ting i sådanne perioder.

male på bogsider kreahjørne
vandmaling kreahjørne

Hvor meget kræver et kreativt frirum?

Så – skal du gå all in eller findes der en light version af at være kreativ med børn?

Jeg synes det er vigtigt at anskue det kreative frirum som en løsning til at kunne sige ja til mere. Og ikke, at nu skal jeg sige ja til alt. Det er muligt at indrette et kreativt frirum og dermed sige ja til f.eks. papir, tuscher, limstifter og perler i hverdagen og gemme maling, glimmer og limpistoler til dage med god tid og mulighed for selv at være med.

Ved kun at have et mindre udvalg stående fremme, gør du det mere overskueligt for børnene og lettere at rydde op. Hvis du har det helt stramt med ting, der sviner, så erkend, at du har det sådan og skab muligheder ud fra det. F.eks. maling er kun i weekenden, kun udendørs, kun hos mormor. Hvad der end fungerer, lidt er bedre end ingenting. Kreative børn har ikke glæde af at sidde ved spisebordet, pakket ind i plastik og mor stående i nakken, klar til at overtage penslen.

Må man vælge noget fra? Ja, selvfølgelig!

Jeg har selv lagt maling og limpistol væk for tiden. Vi er flyttet og har renoveret ret heftigt, og jeg kan ikke overskue det. Det er ikke et nederlag, men en erkendelse. Det er ikke for altid, men i en periode. Jeg ved jeg kommer til at råbe ”Neeej, ikke på de nye gulve!”, det går ikke. Derfor er det lagt væk.

Mine kreative børn har lige nu perler, og knyttesnor, alt i farveblyanter og tuscher, forskellige papirtyper, limstift, naturfund, sakse, modellervoks, slim, klistermærker og maskintape. Derudover går de meget op i at lave skolelignende opgaver, fordi min ældste lige er startet i skole. Det betyder ikke så meget, at man som voksen ikke har lyst til det hele. Der skal hellere være nok af det, man så synes, de må have. Lidt er bedre end ingenting, mere er endnu bedre. Men ikke af forskellige ting. Mange tusser, mange meter og farver knyttebånd, mange perleplader.

Så kan man finde ro i sig selv til bare at lade dem bruge det, som de lyster. Et kreativt frirum skabes i de frie rammer til at bruge det, der er.

Værd at huske når du indretter et kreativt frirum:

 • Afgør, hvor meget plads du kan frigive
 • Find plads et centralt sted, hvor de voksne opholder sig mest
 • Begræns udvalget, evt. et lager med sorteret indhold, så der let kan skiftes ud i udvalget
 • Undersøg løbende, hvad der interesserer
 • Husk på, at det er et frirum- der er ikke noget rigtigt og forkert, og det er et rum til ro og fordybelse, børnene definerer selv ud fra, hvad de har tilgængeligt.

Køkkenbordsproblematikken – hvor er der plads?

Køkkenbordsproblematikken er irritationen over, at kreative projekter fylder på spisebordet.

Man orker jo ikke at sige ja til, at ungerne kan male efter skole, hvis det betyder, at vi skal pakke det hele væk for at komme til at spise. Det kender du sikkert godt.

Jeg kan godt overleve, at ungerne laver perleplader, mens de spiser morgenmad. Men det er irriterende, hvis de kreative børn hver eftermiddag har krea-ting på bordet, og jeg synes også, det er ærgerligt, hvis deres projekter aldrig kan være længerevarende, fordi det ikke kan få lov at stå.

Børnenes værelser er fine til projekter, men ofte er det rart, hvis man kan starte med at sidde med og hygge omkring den igangværende aktivitet, og så sive hen til køkkenet, når tiden er ved at være til det. På den måde er vi ligesom stadig sammen, men laver forskellige ting. Og bedst af alt, ungerne kan forlade det og vende tilbage senere eller dagen efter.

Sådan finder du et egnet sted i nærheden af de voksne

Jeg synes, at man skal finde plads til et kreativt frirum i, eller i absolut nærhed af køkken/alrum/stue. Det behøver ikke være noget stort.

Det er fedt, hvis man har plads til et ekstra spisebord, opbevaringsmøbel og flere stole, men det er jo nok de færreste, der har pladsen eller lysten til at lade det fylde så meget. Det kan også sagtens være et mindre bord og to hylder på væggen evt. en opslagstavle til de fine tegninger eller en lille ekstra hylde til lerfigurer.

En køkkenskuffe og en pude på gulvet, enden af køkkenbordet, en barstol, og lidt plads på en hylde.

Det er selvfølgelig forskelligt, hvor mange børn, der skal kunne bruge det og hvor, det er smartest, at det er placeret. Det er bare for at sige, at man ikke behøver at skyde ideen væk, fordi man ikke har ret meget plads.

Hvis man sorterer og opbevarer alle krea-tingene uden for rækkevidde, så kan man nemt hive det frem i små mængder ad gangen og så løbende skifte ud. Det er min oplevelse, at det er en klar fordel, på trods af lidt (okay, sommetider meget) rod, at vi kan samles om noget roligt, efter vi er kommet hjem, og at børnene ofte har lyst til at fortsætte, når jeg så skal lave mad.

Hvis man er to voksne hjemme om eftermiddagen, er det stadig en fordel, at en forælder så kan daffe i køkkenet og den anden fortsætte hyggeriet.

hjemmelavet ur kreahjørne
duplo organisering kreahjørne

Hvordan jeg skabte plads til et kreativt frirum

I vores gamle hus, lå vores soveværelser på 1. sal. Børnene var små og brugte slet ikke deres værelser, med mindre en af os var med. Ofte var jeg alene med børnene om eftermiddagen, og når der skulle laves mad. Det var ikke altid vildt fedt, og det var umuligt at være med børnene på 1. salen og samtidig lave mad.

Vi var så privilegerede, at vi havde et rum, der stødte op til køkkenet og som ikke havde gennemgået nogen renovering endnu, og jeg inddrog det til krea-rum. Jeg placerede et gammelt spisebord, vi havde stående i kælderen ud fra et af vinduerne og satte en børnestol på hver langside.

Derudover var der:

 • En stol til mig selv
 • For bordenden og papir, tuscher, sakse, limstift og klistermærker frit tilgængeligt i vindueskarm og på bordet.
 • På væggen uden for rækkevidde af børn hængte min mand to store vitrineskabe, som vi havde tiltænkt vores nye køkken, som ikke var bygget endnu.
 • I skabene var der modellervoks, forskellig maling, pensler, stempler, garn, væv, små perler og snor, perleplader, stofrester, limpistol, skrald og naturfund.

Dette rum til at være kreativ med børn – eller hvor de kunne være alene med deres sager – det var ikke specielt kønt, men det var det heller ikke i forvejen, og det var hyggeligt – det fungerede.

Det kostede det heller ikke noget, da det hele var noget, vi havde i forvejen.

Jeg kunne gå derind med ungerne, når vi kom hjem om eftermiddagen, og så kunne jeg/vi gå i køkkenet lige ved siden af, når tiden blev til det. Da vi renoverede køkkenet og det ekstra rum, forblev det et krea-rum. Det var bare en rigtig god løsning for os. I må finde jeres egen, men det behøver ikke koste spidsen af et jetjager.

Sådan laver jeg et kreativt frirum uden ekstra kvadratmeter

Nu har vi et etplanshus, og det hele ser noget anderledes ud. Jeg har ikke længere ekstra kvadratmeter til at lave et selvstændigt kreativt frirum. Men det stopper os ikke – og her er, hvad vi gør i stedet.

Pigernes værelser støder op til køkken/alrummet. De er blevet større og har oftere lyst til at være på egne værelser sammen eller hver for sig. Deres krea-ting er fordelt på værelserne, men de tager det ofte ind i køkkenet. Det ender på spisebordet, til min store irritation – som du sikkert kender, hvis du lige har læst afsnittet om Køkkenbordsproblematikken.

Til gengæld er der kun få meter for at få det lagt på plads i værelserne igen. Intet er så skidt, at det ikke er godt for noget.

Når vores køkken er færdigt, skal de have et kreativt frirum der. Vi har en stor køkken-ø, med skuffer, der vender ind mod spisestuen, som er i åben forbindelse med køkkenet. Vi får plads til to barstole, og jeg kan frigive to hele skuffer til krea-ting. Det er jo ikke nok til alt, hvad de har, men det er nok til at give dem plads et sted i huset, hvor vi alle opholder os meget og hvor vi kan være sammen og nærværende selvom vi laver forskellige ting. Skuffernes indhold vil jeg så skifte ud løbende, så det matcher deres interesser.

Vi er nødt til at være lidt mere kontrollerede nu end før, fordi vi ikke længere har det fantastiske krea-rum – og maling på spisebordet er ikke lige en favorit. Men der er stadig plads, og vi må bare ty til voksdug. Ren praktisk er det vigtigt, at vi kan være sammen, mens der laves mad, og så sætte os til bordet, uden at skulle rydde op på børnenes aktiviteter først.

Jeg håber inderligt, at du med har fået lyst til og mod på at indrette et kreativt frirum til dig selv og dine børn.

God fornøjelse, Lærke

For god ordens skyld, vil jeg nævne, at indlægget er udtryk for mine egne meninger og holdninger til børn og indretning. Det er skrevet med baggrund i min erfaring som mor, pædagog og indretningskonsulent.

Jeg holder mig opdateret om emnerne, fordi det interesserer mig. Jeg har i mange år, arbejdet med børnehavebørn og sammen med mine kollegaer skabt læringsrum til leg, læring og fordybelse, inspireret af Reggio Emilia pædagogikken.

Hvis du har lyst til at læse om, hvordan du indretter haven til et skønt sted at lege, så læs Lærkes indlæg her. 

Du kan også læse vores tips til at indrette børneværelset, så dit barns leg bliver skøn og nemmere at rydde op.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*