Prutter og pøller kanin foto

Sådan bliver prut og bæ det sjoveste i verden

in Nørdeguide/Om kroppen

Prut, bæ og pøller: Utroligt sjovt eller ulækkert?

Hos de fleste familier kommer der et tidspunkt, hvor prutter, pøller, lort, bæ eller høm-høm bare er det sjoveste i verden:

 • Pludselig hører du sangen om Mariehønen Evigprut, der går og prutter i sit pruttehus
 • Du bliver inviteret ud på toilettet for at beundre dit barns virkelig flotte pølse i tide og utide – eller (OH SKRÆK) dit barn stolt bærer potten med indhold rundt i hele stuen og efterspørger sejrsskammel og fanfare
 • Du skal konstant svare på, hvordan alle mulige og umulige dyrs efterladenskaber mon ser ud eller lugter
 • En hestepære på stien får dit barn til at udbryde ”WOOOOOW, et kæmpe lortebjerg!” og lidt efter “Den er helt varm og blød!”
 • En diskret fis fra en sidemand- eller kvinde i bussen afføder et grineflip fra dit barn på flere minutter

Så er I nået dertil hjemme hos jer, så vil vi give dig et lille fif:

Hund der prutter

Leg og lær med grænsen mellem klamt og vidunderligt spændende

Grib chancen. Brug dit barns store fascination af prutter og pøller til at få lærende leg ind i hverdagen på en hyggelig og nærværende måde.

Hos Legeakademiet mener vi, at motivation er altafgørende for læring. Tager du udgangspunkt i dit barns interesser, kommer motivationen til at lære helt af sig selv.

Her giver vi dig 4 ideer til, hvordan I kan lege og lære med…

ja, altså med lort. På en hygiejnisk måde, vel at mærke.

Vi fortæller dig også om, hvilken rolle ekskrementer spiller i vores samfund, og hvordan du kan komme ud over dit eget ubehag over at tale om prut og pøller med dit barn.

Kort sagt: I dette blogindlæg er der masser af gode inputs til udviklende og lærende leg med dit barn.

Dino prutter og pøller

1: Thinking Potty Dino Poop

Stik hænderne i en dino-høm høm og stimuler den taktile sans. Jo, den er god nok – Legeakademiet giver jer chancen for at kramme og mose en flot bunke dino-høm-høm, endda med glitter i.

Det geniale modellervoks ”Thinking Putty” har en ”Dino-Poop” variant, der er brun og glinsende lækker, og den kan strækkes og vrides, hives i og pølses sammen på alle mulige måder, og det er en fantastisk måde at imødekomme dit barns interesse for latrinære aktiviteter.

Leg ”gæt en lort”, hvor I kan skiftes til at lave en flot pølle og derefter gætte, hvilket dyr, der mon har lagt den. I kan gøre det nemmere ved, at man må stille ja/nej spørgsmål a la ”20 Spørgsmål til prutteprofessoren” og gætte jer frem til, hvilket dyr, der har lavet pøllen.

Er du klar til den næste leg med l….?

bog om prutter

2: Hvem er det, der prutter?

Hvor prutter og pøller hos nogle er mageløse, så kan det i andre tilfælde være ret flovt. Også her hjælper det, at du tør tale om vores efterladenskaber.

Hos mange børn kan det være en udfordring at smide bleen. I den tid, hvor problemet med at lave bummelum på toilettet står på, er det et emne, der kan fylde meget. Prøv med en god bog, der på en pædagogisk og hyggelig måde gør det muligt for jer at tale om prutter og pøller. Det er jo en helt almindelig del af alle levende væsners liv, så hvorfor være flov over det? Tag lidt af alvoren ud af vores efterladenskaber og se, om det mon giver dit barn mere mod på potten. “Hvem er det, der prutter?” om dyrs prutter er fuld af sjove lyde – så prøv at se, om stemningen om prutteriet ikke letter sammen med trykket.

Så når vi til nr 3 – jo, der er faktisk mere at lære om prutter!

Onkel Reje bræt spil

 3: Verdens største prut

At kunne tænke i sekvenser er en central kompetence i dit barns liv. Der er rækkefølger over det hele. Når dit barn skal forestille sig, hvad der kommer før noget, og hvad der kommer bagefter, kræver det en forståelse for noget, der egentlig er abstrakt. Problemløsning og sekvenser er i fokus i dette brætspil.

Er prutter og pøller lige sagen derhjemme, så køb det hylemorsomme brætspil Onkel Reje-brætspil ”Verdens største prut” og øv jer i sekvenser. Brætspillet kræver ikke, at man kan læse eller regne.  Måske har I oplevet, at der sidder en stakkel på tønden med en prut på tværs? Det gør Onkel Reje i dette spil, og så gælder det om at give ham det rigtige mad at spise, så kan han slå Verdens største prut – og der medfølger en figur af Onkel Reje, der faktisk fiser som et tordenskrald. Børn fra 5 år triller rundt på gulvet af grin og lærer noget samtidig. 

Vi snupper lige den sidste – og så kan du læse om, hvorfor prutter faktisk er en god ting at kunne tale om, og hvordan vores efterladenskaber er kommet til at have den betydning, der har – også i kunsten!

Prut og bæ dukke ble

4: Dukkeble med tis og prut

Rolleleg er en fremragende måde at introducere et nyt emne på og komme i gang med spændende læring. Brug dukke- og bamsehjørnet til at tale om prutter og pøller på en måde, så ingen dør af flovhedsfeber.

Vi har en skøn ble, der passer til dukker på omkring 36 cm og opefter. Den er af stof og lukkes med velcro. Det bedste er, at der er både tisse- og prutteindlæg i bleen, som I kan tage ud, når dukken eller bamsen skal skiftes. Bleen giver dit barn mulighed for at øve sig i omsorg og på at tale om at blive skiftet, hvornår man skal skiftes, og hvorfor. Rubens Baby-serien er bløde og ligner babyer, og du kan få en hel masse lækkert tilbehør til dem.

Er du klar til at tage del i dit barns fascination af prut, bæ og pøller? Eller er du der ikke helt endnu? Skal I lige kigge en en bog om fordøjelsen for at få fakta helt på plads? Prøv denne bog – der er endda masser af flapper, så I kan kigge ind i tarmen og se al den aktivitet, der får det hele til at ehmm….glide lidt nemmere.

Når du er klar til sidste heat om emnet, så læs med her:

Sådan kommer du ud over dit ubehag over at tale om prutter og pøller.

For mange voksne er det lidt af et tabu at tage emnet op til nærmere behandling.

Det er slet ikke så mærkeligt, for vi mennesker har gennem århundreder vænnet os til, at afføring ikke skal være en del af vores synlige hverdag.

I gamle dage handlede det om, at afføring er forbundet med smittefarer, stank og bakterier. Det gælder stadig i dag, men da vi ved så meget om hygiejne, så er der ingen grund til at afføring skal være et tabu.

Der er også mange eksempler på, hvordan ekskrementer faktisk spiller en vigtig rolle for mennesker og læring:

 • Forskere indenfor både arkæologi og medicin er fuldstændig afhængige af alt det, vores afføring fortæller om vores levevis. Tarmen gemmer på værdifuld viden om, hvordan din krop fungerer, og derfor er afføring altid vigtig at tale om, når du er hos lægen. Arkæologer jubler altid, når de finder en tusindår gammel latrin i en udgravning, for på den måde kan de finde ud af præcise detaljer om, hvad vi spiste for tusinder, ja titusinder af år siden. Sidst der blev fundet en ny latrin, var faktisk ned metroudgravningen i København i 2018, og den afslørede både sildemadder, indonesisk nellike og æg fra en bændelorm.
 • I maj 1961 blev 90 dåser med menneskelort verdensberømt og sparkede ’60ernes kunstavantgarde ind i historien, da kunsteren Piero Manzoni offentliggjorde sit værk ”Merde d’Artista”. Èn af disse 90 dåser blev i 2007 solgt for næsten 1 mio kroner. Menneskelort kan altså være mere værd end guld, når det bliver brugt kunstnerisk som en kommentar til vores samfund.
 • Har I set “Hemmelige dyr” på Ramasjang, så har I måske også set de afsnit, der handler om dyrelort?
  I de sidste 15-20 år har bl.a. DR-Ramasjang med TV-værten Sebastian Klein alias Dr Pjuskebusk gjort et kæmpe stykke arbejde med bl.a. ”gæt en lort” for at gøre børn nysgerrige efter alt, hvad der har med naturen at gøre, og for at flytte læring ud i naturen. Og det har virket. Interessen for afføring fører til en forståelse for, at efterladenskaber fortæller om væseners liv på en helt unik måde – og den slags nysgerrighed har vi mennesker været alt for fremmede for i alt for mange år.

Kom med udenfor, lad os finde en lort og blive klogere!

God fornøjelse med prut og pøller

Kærlig hilsen Legetanterne.

2 Comments

 1. Fantastisk at lære gennem prut og lort, hvor er der meget godt at hente i det uundgåelige, selv om det stinker !🧐🤎
  I sin tid var man ikke alene på wc, men sad sammen på rad og række . Det er næsten som om vi har glemt , at vi allesammen prutter , tisser og laver lort og tilmed skal være glade for det!🤎💖
  Sikke fine måder, vi kan være fælles om det , med vores børn! Tusind tak for skønne ideer! ❤️Lad mig kvittere med en stor og kærlig prut!🤎🤎🤎🖤🤎🤎🤎

  • Tak for en dejlig entusiastisk kommentar – hyggeligt at høre fra en anden generation, hvor vi pruttede i fællesskab!
   Kærlig hilsen Legeakademiet

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*