Pop It kemi

Pop Its – fakta om farlig kemi

in Ann og Jane mener/Om sikkerhed og kemi

Pop Its: sandt og falsk om farlig kemi i de populære fidget toys

Tv2, BT og mange andre medier formidler lige nu historien om, at Forbrugerrådets test af Pop Its har fundet farlige kemiske stoffer i legetøjet. Da Pop Its er en af de helt store legetøjshits i 2021, så betyder testens fund, at tusinder af børn i Danmark måske er udsat for skadelige effekter af at lege med Pop Its.

Legeakademiet sælger tusinder af Pop Its i vores udvalg af fidget toys, og derfor vil vi gerne hjælpe vores kunder med at finde ud af, hvad der er sandt, og hvad der er falsk i alt det, der lige nu bliver fortalt i pressen og på sociale medier om det kemiske indhold i Pop Its.

Vi er taknemmelige for, at vi i Danmark har vagthunde som Sikkerhedsstyrelsen og Forbrugerrådet, der passer på børn og voksne. Vi fik allerede for nogle dage siden besked fra Sikkerhedsstyrelsen om, at de Pop Its, vi sælger, er okay for børn at lege med. Vi har derfor ro i sindet – og den ro vil vi gerne dele med dig, hvis du har købt Pop Its hos os.

Sandt og falsk om Pop Its:

Alle Pop Its er lavet af det samme materiale

Falsk. Pop Its er fremstillet af silikone. Men der kan puttes mange forskellige kemiske stoffer i silikonen for at holde den både blød og stabil. Nogle af disse stoffer er skadelige. Men det er forskelligt, hvilke stoffer, der anvendes i Pop Its fra forskellige producenter.

Pop Its giver børn cancer

Falsk. Det står der ingen steder i testen. Det er nemt at lave ophidsende headlines på de sociale medier, og det øger forvirringen.

Det kemiske indhold i de 3 Pop Its er i følge artiklen fra Tænk så lille, at det stadig er under den tilladte grænse, og derfor er de lovlige at sælge i Danmark. Artiklen peger på, at disse stoffer ser ud til at være så problematiske både for mennesker og for miljøet, at der skal skrappere grænser til. De mener, at særligt de stoffer, der hedder siloxaner, helt skal forbydes i legetøj til børn. Derfor har artiklens konklusioner og anbefalinger ført til, at Miljøstyrelsen og Sikkerhedsstyrelsen nu undersøger siloxaner nærmere. Vi bliver klogere hele tiden.

Forbrugerstyrelsen fandt farlige stoffer i alle Pop Its

Falsk. Der indgik 3 forskellige Pop Its i Tænk testen. I disse blev der fundet skadelige stoffer under grænseværdien – det vil sige, at der er så lidt i, at det ikke i sig selv menes at være skadeligt. Der sælges Pop Its fra mange andre producenter end de 3, der er med i testen. Sikkerhedsstyrelsen har efterfølgende lavet deres egen test af Pop Its på det danske marked. Her fandt de, at bl.a. Pop Its solgt hos Legeakademiet ikke indeholdt de farlige stoffer. Vi får vores Pop Its fra andre producenter end de 3, der blev fundet farlige stoffer i.

Pop Its købt i Danmark er ikke farlige

Sandt. Næsten. Danske butikker skal nemlig leve op til streng lovgivning om forbrugerens sikkerhed. Navnlig om legetøj er lovgivningen skrap. Det må ikke være farligt for børn at lege. Vi sørger derfor for, at du som kunde hos Legeakademiet altid kan regne med, at vi har gennemchecket legetøjet, så det er godkendt efter alle reglerne. Du  kan også altid bede om at se dokumentation for legetøjets godkendelser.

Desværre er der andre forhandlere af legetøj, der ikke tager deres ansvar så alvorligt. Du er som kunde nødt til at være opmærksom, når du køber legetøj til dit barn. Køb kun legetøj, der er CE-mærket og solgt af en forhandler i EU, der bærer E-mærket, og som du mener er tilllidsvækkende. Hvis der er meget billigt, så regn med, at du får, hvad du betaler for. Du kan altid spørge i butikken, hvor de har ansvaret for at kunne oplyse dig om indholdsstofferne i legetøjet.
Køber du legetøj i loppebutikker, genbrugser og på markeder, kan du heller ikke vide dig sikker på, hvad der er i legetøjet. I de tilfælde køber du af en privatperson, og så har vedkommende ikke samme ansvar, som forhandlere har. Du kan læse mere i Forbrugerrådets guide om 5 tips til kemi i legetøj. Du kan læse mere i disse indlæg om at købe legetøj på nettet ,om at undgå snyd på nettet.

Det er farligt at lege med Pop Its og silikone legetøj

Falsk. Hvis du køber Pop Its og andet legetøj hos Legeakademiet og andre forhandlere med styr på sikkerheden, er der ikke fare ved at lege med det. Men måske skal vi til at tale mere om, hvad fare egentlig er. Sikkerhedsstyrelsen siger, at der må være meget små mængder af forskellige kemiske ingredienser i legetøj. Så små mængder, at det er tusind gange mindre, end hvad grænsen for fare ligger på.
Der er dog en overordnet ukendt faktor ved al kemi, som hedder cocktaileffekten. Den kan du læse om her.

Den samlede mængde af kemiske stoffer, vi udsættes for i løbet af et liv, kan have effekter, vi endnu ikke ved noget om. Så det er en god ide at udvise forsigtighed og undgå unødige kemiske stoffer i hverdagen.

 

Vi håber, at du har mere ro i sindet om Pop Its nu. Du er altid velkommen til at henvende dig i vores kundeservice, hvis du har spørgsmål til Legeakademiets legetøj

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*