PlanToys dropper Amazon. Legeakademiet jubler og takker!

in Ann og Jane mener/Om at handle på nettet/Om Verden

PlanToys går forrest for lokale webshops, bæredygtig handel og miljøet.

Det er ingen hemmelighed, at vi hos Legeakademiet er vilde med det lækre legetøj i bæredygtige materialer fra PlanToys. Vi blev positivt overraskede over deres originalitet i forhold til måder at tænke design og produktion, da vi stødte på PlanToys for første gang for år tilbage. 

Siden har PlanToys gang på gang overrasket os med nye ideer og beslutninger, der altid peger i samme retning – nemlig mod mere bæredygtighed, der skal sikre, at vi overgiver planeten til de kommende generationer i bedre tilstand, end vi selv fik den overleveret fra tidligere generationer. 

Nu overrasker PlanToys igen. Den thailandske virksomhed har nemlig som en af de første på legetøjsmarkedet besluttet ikke at handle med de store, internationale e-handelsplatforme som Amazon og eBay i Europa og Mellemøsten. De kræver også, at ingen af deres forhandlere sælger PlanToys på disse platforme. 

Læs her om:

– Hvorfor det er vigtigt at være kritisk overfor disse giganter på det globale marked

– Hvorfor Legeakademiet er begejstrede for PlanToys beslutning 

– Hvorfor det er en god nyhed for dig som vores kunde og for de børn, der leger og lærer med legetøj købt på webshops i ind- og udland 

plantoys
plantoys

Hvem er PlanToys?

PlanToys er den eneste virksomhed, vi har mødt, der tænker tanken om bæredygtighed ind i alle trin lige fra træet plantes og til de ansattes børn går ud af skolen. Det er overraskende, så mange fine ideer PlanToys har, og endnu mere overraskende, at det er en thailandsk virksomhed. Der tænkes bæredygtighed og ansvarlighed ind i alle aspekter. Dertil kommer, at legetøjet er meget, meget fint og fuld af læringsmuligheder. I vores blogindlæg kan du læse mere om det geniale og originale badelegetøj fra Plantoys, som er fremstillet af bæredygtigt overskudstræ fra gummiplantager og bare er så lækkert at røre ved.
I dette ældre blogindlæg kan du læse, hvad legetante Ann blev så vild med, da hun først mødte Plantoys.

Herunder kan du se en video, hvor Ann fortæller om et typisk PlanToys projekt. Et samarbejde med en hollandsk NGO, der førte til produktionen af u-perfekte grøntsager i bæredygtigt gummitræ.

 

plantoys

Et par highlights om PlanToys og bæredygtighed: 

  • De ansattes børn tilbydes gratis skolegang på fabrikkens område.
  • De har udviklet PlanWood, et vandresistent træprodukt af resttræ og fuldstændigt harmløse indholdsstoffer, og anvender kun miljøvenlige tilsætningsstoffer som fx soya-blæk og formaldehyd-fri lim i produktionen.
  • Produktionen er 100% CO2 neutral, fabrikken kører på solceller og alt rest træ bruges til at producere el til den nærliggende landsby.
  • PlanToys driver skole, et børnemuseum om bæredygtighed, stor genplantning med 9000 træer årligt, lokal velgørenhed og modtager årligt mange besøgende, der ønsker at lære af dem om bæredygtig produktion. Legetanterne har også besøgt museet og fabrikken, og det var mega spændende og inspirerende!

Næste skridt for PlanToys: Nej tak til Amazon og eBay i Europa

PlanToys har netop udsendt en pressemeddelelse, hvor de fortæller om deres nylige beslutning, der ligesom deres andre tiltag også fokuserer på bæredygtighed. De har nemlig bestemt, at deres vidunderlige legetøj ikke længere må sælges på de globale e-handelsplatforme som Amazon og eBay.
Vi har før her på bloggen skrevet om de udfordringer, som de store e-handelsplatforme giver lokalt forankrede webshops og forbrugerne. Hvis du ikke kender til problematikken, kan du læse mere i vores blogindlæg om Amazon-myter og fakta her.

PlanToys ønsker at stoppe salg af deres legetøj hos bl.a. Amazon af følgende årsager:

  • Globale platforme som fx Amazon og eBay har en strategi for prissætning, der er til fare for mindre, selvstændige webshops og butikker rundt omkring i verden. Priskrigen er umulig at vinde, og vilkårene er uretfærdige. 
  • Platformene betaler ofte ikke lokal skat i de lande, de sælger i, i modsætning til lokalt forankrede webshops, og arbejdsvilkårene for giganterne er ofte under alt kritik og ofte ulovlige. 
  • Sikkerheden, både i forhold til varer og økonomiske transaktioner, er ikke tilfredstillende for forbrugerne på de store platforme. 

Samlet set udgør de store e-handelsplatforme en voksende risiko for al handel. Mindre virksomheder kan ikke konkurrere med priserne, fordi de store spillere har råd til at sælge udvalgte varer med stort tab og i stedet tjene penge på at sælge virtuel hyldeplads og reklamer på deres hjemmesider.

Deres status som globale spillere giver dem en anderledes status i lovgivningen end lokale webshops. De er ikke underlagt samme regler og love for sikkerhed, told, skat og andre forhold, som gør det dyrere og vanskeligere for lokale virksomheder at drive forretning. Men det er netop disse regler og love for sikkerhed, told osv, der gør det trygt og sikkert for dig som forbruger at handle på nettet. Så det er godt, at danske webshops er underlagt disse regler og love. Vi ville ønske, at alle webshops, der sælger i Danmark, var underlagt samme skrappe krav.

Men sådan er det desværre ikke. Så længe konkurrencen er så unfair, bliver det fremover sværere og sværere for mindre virksomheder at tjene penge på webhandel. Den udsultning vil medføre monopol på mange varer, som det i virkeligheden allerede er i dag i flere tilfælde. Den udvikling skal bremses og helst stoppes helt. Vi skal sige fra. Både forbrugere, myndigheder og branchefolk har et ansvar. 

PlanToys virksomhedsfilofi sætter kloden og mennesker først på dagsordenen.

Med beslutningen om at afvise handel på Amazon og lignende platforme tager PlanToys et kæmpeskridt i retning mod bæredygtighed på vegne af hele legetøjsbranchen. PlanToys nægter så at sige at lege med bøllerne i skolegården, indtil de lærer at opføre sig ordentligt og lade være med at chikanere de små. 
Alle os mindre webshops og butikker har været med til at støtte og markedsføre PlanToys fra iværksætterstadiet. Vi er derfor meget glade for det skulderklap, PlanToys nu vælger at give os.
Vi håber, at det kun er første skridt, og at andre brands og virksomheder vil følge dette lysende eksempel.

Igen viser PlanToys, hvordan velovervejet og konsekvent strategi, mod og hårdt arbejde kan få et ønske om bæredygtig udvikling i alle led, ligefra produktion til legetøjet er i dit barns hænder, til at bære frugt. Prøv at se disse to plancher over arbejdsprocesser i virksomheden – det er imponerende gennemtænkt og velformidlet, ikke mindst. 

sustainable plantoys 2
plantoys 2

PlanToys er en af de mest modige og innovative virksomheder på legetøjsmarkedet. 
Vi jubler over deres beslutning om at gå forrest i at kræve fair markedsvilkår og ordentlige arbejdsforhold. Gør dig selv en tjeneste og se grundlæggeren Vitool Viraponsavan selv præsentere PlanToys i denne video. Han er et af de mest hjertevarme og uselviske mennesker, vi kender, og vi er dybt betagede af han uegennyttige og humanitære måde at drive en blomstrende forretning på. 

Du finder hele vores udvalg af PlanToys her.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*