Nyhed 2021: Nørdeguide til TV’s julekalendere 2021

in Jul/Om rummet/S.T.E.A.M / S.T.E.M.

Nisser og naturvidenskab i julekalenderne 2021

Når du i den kommende december måned sætter dig foran DR1 og TV2’s julekalendere 2021 for at se “Kometernes Jul” og “Tidsrejsen”, så inviterer du samtidig naturvidenskab og STEM-begreber ind i jeres julehygge.

Det er simpelthen så herligt, at ikke bare den ene, men begge julekalendere i 2021 handler om nysgerrige og nørdede børn, der slet ikke kan lade være med at undersøge verden, opsøge viden og afprøve det, de lærer.

De stiller spørgsmål til de voksne. De udfordrer autoriteterne. De engagerer sig i verden, hjælper hinanden og står på skuldrene af den berømte videnskabsmand og astrofysiker Niels Bohrs forskning, så bliver jul igen i år.

I Legeakademiet skal vi se både “Kometernes Jul” og “Tidsrejsen” med vores børn, og vi vil helt sikkert bruge anledningen til at fyre godt op under børnenes mod på naturvidenskab med lærerige forsøg, kreative projekter med astrofysiske begreber og elementer og mikse nisser og stjernestøv på alle mulige måder.

Hvad handler julekalenderne 2021 om, og hvad for noget udstyr vil gøre det endnu mere spændende at følge TV-børnenes rejse mod julestemningen? Læs med her.

dreng ser på Julestjernen

Hvad handler julekalenderne 2021 om?

DR1 genudsender det store hit “Tidsrejsen” fra 2014, hvor mange af os kan huske Caroline Castells søde titelnummer “Tidsrejsen”. En helt unik historie om, hvordan man kan nogle gange kan få det, man tror, man ønsker sig – og hvor galt det kan gå.
“Tidsrejsen” handler om en realistisk familie med ægte problemer, som rigtig mange børn kan spejle sig i. Realisme var der ikke ret meget af i julekalendere, dengang i 2014. Med hjælp fra den mystiske ven Dixie, der har styr på at rejse i tiden via et gyroskop, får hovedpersonen Sofie en fantastisk jul alligevel. Sofies ukuelighed og mod får sammen med hendes venskab med Dixie gjort det tilgængeligt for børn at tale om tid og rum på en helt ny måde. Gyroskopet som videnskabeligt instrument og det at være opfinder – som Sofies bedstefar er – bliver sat i en fortryllende lys, som dit barn vil juble over. Vi glæder os til et se eller gense “Tidsrejsen”. Har du mon et gyroskop derhjemme? Ellers kan du følge med her på bloggen og læse mere om gyroskoper i løbet af december. Mon ikke også, vi har et vaskeægte gyroskop på shoppen?

TV2 sender den spritnye julekalender “Kometernes Jul” om 4 børn, der er på Astro-Camp for at dyrke deres kæmpestore interesse for rummet.
Børnene i “Kometernes Jul” bliver suget ind i en fantastisk historie, hvor de kommer ud på Planet9 til 9serne. Måske eller måske ikke ender de 4 venner med at få en dejlig jul, klogere på naturvidenskab og hinanden, end da de startede på Astro-Camp i starten af december.

Begge julekalendere har altså fokus på, at naturvidenskab og nysgerrighed er seje kompetencer. Nørderi kan få os langt og få spændende ting til at ske, hvis vi tør. Legeakademiet har allerede fokus på det herlige ved nørderi. Vi har 3 nørdeguides her på bloggen til alle jer med børn, der elsker dinosaurer, astronomi og høm-høm.
Tør du læse videre?

nørdet dreng elsker kometernes jul

Julekalenderne 2021 leger dit barn klogere, ligesom Legeakademiet har gjort siden 2005💡

Mottoet i “Kometernes Jul” er : Sammen ved vi mere. For ingen ved alt, men hvis man slår sin viden, nysgerrighed og sine kundskaber sammen, kan man mere, end man tror.
Det budskab vil Legeakademiet gerne være med til at sprede. Vi har siden vi startede i 2005 gjort alt, hvad vi kan, for at vise børn og forældre, at nørderi og videnskab, kreativitet og badutspring giver os mennesker de mest utrolige superkræfter til at forandre verden og have det sjovt samtidig.

2022 bliver et fantastisk år i naturvidenskabens tegn, for det er 100 års jubilæum for den danske videnskabsmand og astrofysiker Niels Bohrs modtagelse af Nobelprisen. Derfor har Niels Bohr Instituttet i samarbejde med en masse andre organisationer og bl.a. TV2 søsat de herligste aktiviteter i løbet af 2022, der på forskellige måder fejrer Niels Bohrs forskning indenfor astrofysik, rumrejser og naturvidenskab i det hele taget. “Kometernes Jul” er den første af disse aktiviteter.
Du kan gribe chancen og udnytte, at dit barn med glæde ser julekalender i 2021 og umærkeligt bliver fodret med en masse nørdet videnskab og ser, at det er sejt at blive klogere.

astronaut unger i julekalnderleg 2021

Hvad er STEM-leg?

STEM står for Science, Technology, Engineering and Math. Du kan læse mere om STEM i vores blogindlæg her og her. Nogle gange hedder det STEAM eller endda STREAM. Så tilføjer vi A for Art og R for Robotics. 
Disse begreber har fundet indpas i børns leg i de senere år, fordi vores verden i høj grad er drevet af teknologi. Det er derfor vigtigt, at børn gennem leg får lyst til at beskæftige sig med at få nye ideer indenfor disse områder og udfordre de eksisterende og etablerede måder at bygge, udvikle og tænke på. 

Vær klar med Legeakademiets udviklende legetøj, teleskoper, eksperimenter og stjernekort

Vi vil op til julen 2021 hjælpe dig med at have lærerigt legetøj og udviklende aktiviteter klar derhjemme, når julekalenderne i 2021 kører. Så vil dit barn få interesse for STEM-leg og holde motivationen i topgear hele december.
I løbet af december 2021 vil du her på Legeakademiets blog kunne læse indlæg om, hvordan du bedst imødekommer dit barns interesse for astronomi, stjernehimlen, forsøg og STEM. Efterhånden som “Kometernes Jul” og “Tidsrejsen” udfolder sig på skærmen, vil Legeakademiet udgive tips om forskellige måder at lege dit barn til  naturvidenskabelig viden ved hjælp af de samme ting og temaer, som julekalenderne handler om.
Vi glæder os til at præsentere dig for vores blogserie “Nørdetips til TV’s julekalendere 2021”

Følg med på bloggen i december 2021💡🔭🛸🌔 – det bliver spændende!

forskerfabrikken 1

Du kan starte med at købe Forskerfabrikkens pakkekalender og få 12 eller 24 sjove forsøg og videnskabelig leg, der på forskellige måder lader dit barn lege sig til en fornemmelse af, hvordan naturvidenskab gør os klogere. Alt er fint pakket ind på forhånd i lærredsposer, og der er vejledninger med. Fra 6 år. Find den her.

forsøg

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*