50-års jubilæum for månelandingen

Nørdeguide #1: Astronomi for børn

in Legetanternes Nørdeguide

Indlæg skrevet af Kristina Hobbs.

Det er i år 50 år siden, at vi mennesker for første gang satte fødder på Månen.

En bedrift, som krævede utrolig fantasi, nysgerrighed, vovemod, eksperimentering, internationalt samarbejde og ikke mindst stædighed.

Månelandingsjubilæumet giver legetanterne lyst til at fejre nysgerrighed, opfindsomhed og koncentration – kort sagt: Nørderi!

Hey, hvad tyngdekraften på Mars?

Kan vi se de sorte huller i rummet om natten eller om dagen?

Hvorfor bevæger Jorden sig ikke rundt om Månen?

Har du et barn, der stiller tusind spørgsmål?

Kan dit barn være optaget af det samme legetøj eller det samme emne i timevis?

Har du med andre ord en lille nørd derhjemme?

Hos Legeakademiet hylder vi alle former for nørderi, og derfor vil vi med Legetanternes spritnye Nørdeguide i 4 dele vise dig, hvordan nørderi er et suverænt udgangspunkt for læring på den sjove måde.

Hvad er nørderi?

Nørderi er lige dele nysgerrighed, motivation og koncentration, og de egenskaber har drevet menneskelig udvikling siden tidernes morgen.

Det er nemlig dit barns nysgerrighed og koncentration, der får ny læring til at sætte sig allerbedst fast i hjernen.

Når dit barn er optaget af et bestemt emne, så grib chancen for at vise dit barn mange forskellige måder, som det emne kan føre til spændende, nye kompetencer på.

Børn er i stand til at finde ud af ting. De har en stor nysgerrighed, og hvis børn har ro til det, så er de i stand til selv at finde sammenhænge, finde deres vej ind i samfundet, tage verden til sig, og blive ansvarlige samfundsborgere. Men det kræver støtte fra de voksne og at børnene får lov og ret til at udforske, til at vælge og til at tage beslutninger. Det kan de kun, hvis de voksne er med dem og ser, hvad de er optaget af, støtter dem og udfordrer dem.

Karin Eskesen

Pædagog og formand for Reggio Emilia netværket i Danmark

Hvordan hjælper du dit barns læring på vej gennem den nørdede interesse?

Du kan prøve at fodre interessen med andre slags legetøj, byggesæt, bøger, kreative materialer, begivenheder i samfundet, eksperimenter, spil og medier, som stadig handler om dit barns nørde-tema. Lad dit barns interesse være udgangspunktet. På den måde bliver læring relevant for dit barn, når I er nysgerrige sammen.

Læring skal give mening og indgå i relevante sammenhænge med det, som børn i øvrigt er optaget af.

Anja Marshall og Signe Grumløse

Begge ph.d. og adjunkt, Tænketanken Børn, Viden og Politik

Læs lige starten på denne #Nørdeguide igen.

Kan du genkende spørgsmålene om astronomi fra dit eget barn?

Så lad os tage udgangspunkt i astronomi-nørderi. I de kommende 3 nørdeguides vil vi fokusere på andre af de nørde-temaer, som legetanterne oplever mange børn er interesserede i.

Hvad kan solsystemer, planeter, kometer, sorte huller og dværgstjerner lære mit barn?

Svaret er: nærmest alt! Klikker du ind i vores store kategori om astronomi, finder du et kæmpeudvalg af alt fra flotte stjernehimmel-byggesæt og lækre planetpuslespil til en soldreven æggekoger, motoriserede solsystemsmodeller og alt muligt andet. Herunder får du 3 gode eksempler på, hvordan du kan bruge dit barns astronomi-nørderi til at udvikle kompetencer indenfor geometri, fysik, matematik og læsning.

Her er 3 eksempler:
1: Lær om geometri. Trænger din astro-nørd til at opleve, hvordan den lidt tørre geometri kan bruges til noget? Så er det en god ide at dekorere værelset med selvlysende stjerner. Hvordan hænger det nu sammen med geometri?

Jo, stjernerne kan I danne stjernebilleder med. Se i vores astronomi-kategori, hvor du finder flotte faktabøger og fakta-plakater, hvor du kan se stjernebillederne. Når I skal danne et stjernebillede, så vil der være forskellige geometriske former at finde. Består stjernebilledet Cassiopeia fx af retvinklede, ligebenede eller ligesidede trekanter? Geometri er et fremragende sprog til at beskrive formen på stjernetegn, så det bliver lettere at forklare, hvordan andre får øje på dem. Se også vores store udvalg af andre legesæt, der gør det sjovt at lege med geometri.

2: Lær om vedvarende energi. Hvordan får man brændstof ud i rummet til rumstationer og Marsbiler? Prøv at lade dit barn selv spekulere over, om der mon er tankstationer eller vindmøller i rummet. Hvor kommer energien fra?

Undersøg vedvarende energi med jeres egne eksperimenter og byggesæt. Udnyttelsen af vedvarende energikilder er i høj grad udviklet i forhold til rumfart, og derfor kan du gribe muligheden for at lave spændende eksperimenter med at bygge soldrevne biler og -æggekogere, trykdrevne raketter med demonstration af Newtons 3. lov om aktion- og reaktion og bygge din egen raket, der kan flyve 15 meter op i luften helt uden at have været forbi en benzintank.

3: Bliv bedre til at forstå tal og til at læse. Hvem siger, at man skal øve sig i at læse og afkode tal i kedelige skolebøger? Hvis du lader dit barns interesse styre dit valg af læringsmaterialer, vil dit barn være top motiveret for at øve sig i dansk og matematik.

Vi vil lige anbefale dig at gøre det ved at spille kort! Det lyder da fedt, ikke? Check de geniale planetkort, som fungerer ligesom klassiske bil-kort, bare med planeter, kometer og stjerne-fakta som hovedpersoner. Når I spiller med planet-kort, lærer du lige så stille dit barn at læse fx ”Uranus”, ”Titan” og ”Ceres”, og I øver jer også i at sammenligne både meget små og kæmpestore tal for at afgøre, hvem der vinder. Større end og mindre end glider på plads helt af sig selv, mens I spiller, samtidig med, at I kan begynde at forstå, hvad decimaltal er for noget.

Du kan selvfølgelig også finde masser af andet spændende legetøj og ting til at dekorere dit barns værelse med, der også handler om astronomi, rumfart og solsystemer, eller tage en tur rundt i vores andre kategorier med nørderier som dinosaurer, lær at kode eller kemisæt.

Vi er helt på månen over nørderi!

Glæd dig til vores næste Nørdeguide…

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*