50-års jubilæum for månelandingen

Nørdeguide #1: Astronomi for børn

in Højt begavet barn/Nørdeguide/Om rummet

I 2019 var det 50 år siden, at vi mennesker for første gang satte fødder på Månen.

En bedrift, som krævede utrolig fantasi, nysgerrighed, vovemod, eksperimentering, internationalt samarbejde og ikke mindst stædighed.

Månelandingsjubilæumet giver legetanterne lyst til at fejre nysgerrighed, opfindsomhed og koncentration – kort sagt: Nørderi!

Hey, hvad tyngdekraften på Mars?

Kan vi se de sorte huller i rummet om natten eller om dagen?

Hvorfor bevæger Jorden sig ikke rundt om Månen?

Har du et barn, der stiller tusind spørgsmål?

Kan dit barn være optaget af det samme legetøj eller det samme emne i timevis?

Har du med andre ord en lille nørd derhjemme?

Hos Legeakademiet hylder vi alle former for nørderi, og derfor vil vi med Legetanternes spritnye Nørdeguide i 4 dele vise dig, hvordan nørderi er et suverænt udgangspunkt for læring på den sjove måde.

Hvad er nørderi?

Nørderi er lige dele nysgerrighed, motivation og koncentration, og de egenskaber har drevet menneskelig udvikling siden tidernes morgen.

Det er nemlig dit barns nysgerrighed og koncentration, der får ny læring til at sætte sig allerbedst fast i hjernen.

Når dit barn er optaget af et bestemt emne, så grib chancen for at vise dit barn mange forskellige måder, som det emne kan føre til spændende, nye kompetencer på.

Børn er i stand til at finde ud af ting. De har en stor nysgerrighed, og hvis børn har ro til det, så er de i stand til selv at finde sammenhænge, finde deres vej ind i samfundet, tage verden til sig, og blive ansvarlige samfundsborgere. Men det kræver støtte fra de voksne og at børnene får lov og ret til at udforske, til at vælge og til at tage beslutninger. Det kan de kun, hvis de voksne er med dem og ser, hvad de er optaget af, støtter dem og udfordrer dem.

Karin Eskesen

Pædagog og formand for Reggio Emilia netværket i Danmark

Hvordan hjælper du dit barns læring på vej gennem den nørdede interesse?

Du kan prøve at fodre interessen med andre slags legetøj, byggesæt, bøger, kreative materialer, begivenheder i samfundet, eksperimenter, spil og medier, som stadig handler om dit barns nørde-tema. Lad dit barns interesse være udgangspunktet. På den måde bliver læring relevant for dit barn, når I er nysgerrige sammen. Her er fx lidt bonusinfo at fodre dit barns interesse for astronomi med: 

Supermåne, fuldmåne, pink måne og blodmåne -hvad er det egentlig for noget?

Du kan imødekomme dit barns interesse for astronomi ved at læse en lille smule op på de ting, der faktisk er til at se i virkeligheden ved blot at se op på nattehimlen. Det kræver ikke det helt store udstyr at kigge på Månen, så start dér. 

Du har måske læst om, at der er Supermåne, Blodmåne eller bare Fuldmåne indimellem. Men hvad betyder de begreber?

Månen og Jorden kredser rundt om centrum i vores solsystem, som er Solen. Det er en stjerne. Den lyser, for den er éen gigantisk eksplosion. Jorden og Månen lyser ikke af sig selv. Ligesom med en appelsin, så lyser de kun, hvis der er noget andet lys, der rammer dem. Hvis en appelsin er i et mørkt rum, så kan man ikke se den. Hvis lys rammer den, kan man kun se de dele af appelsinen, der rammes af lyset. 

Månen og Jorden kredser som sagt. Vi står på Jorden og ser på Månen, og derfor skifter det hele tiden, hvor meget af Månen, vi kan se. Du kan se det i denne video, hvor rumvæsenet Pax forklarer om Månens faser. 

I løbet af en måned, et år og flere år står Månen og Jorden og Solen i forskellige positioner i forhold til hinanden. Derfor er det også forskelligt, hvordan det for os, der står på den appelsin, der hedder Jorden, er at se op på Månen. Nogle gange står Jorden i vejen for Solens lys, og så ser Månen ud til at være helt væk. Nogle gange står Jorden, Solen og Månen sådan, at Månen vender hele sin belyste side i mod os, og så kan vi se HELE Månen. Det er fuldmåne. Det sker en gang om måneden. 

Men der er andre Måne-begivenheder, der sker lidt mere sjældent. 

Blodmåne og Supermåne. 

Du har måske opdaget, at Månen skifter farve. Nogle gange ser den mere blå ud, andre gange mere rød. Det handler om, hvordan lyset fra Solen rammer Jordens atmosfære. Lys består af bølger, og de kan brydes på forskellige måder at de gasarter, der findes i atmosfæren. Så det er ikke Månen, der skifter farve. Man kan tale om Blodmåne enten, når Jorden står helt i vejen for Solens lys, eller når lyset blot farves rødt. Læs mere her. 

Supermåne sker i nogle år flere gange på et år, og andre år mere sjældent. Nogle mener, at Supermåne er forbundet med frygtelige naturkatastrofer såsom tsunamier og jordskælv. I 2020 er der flere Supermåner, og en af dem er d 8 april. 

Supermåne er et populært ord for Perigæum-Syzygy. Forklaringen kommer her. 

Det handler om, at Månens bane om Jorden ikke er rund. Den er oval. Det vil sige, at Månen til tider er tæt på Jorden, og andre gange længere væk fra Jorden. En Måne i Perigee er, når Månen kredser forbi Jorden mindre end 90% af den længste afstand fra Jorden. Syzygy er et mindre mundret ord for den begivenhed, at Jorden, Månen og Solen står i en perfekt linje. Det sige, at alt lys fra Solen kan ramme Månen og ses fra Jorden. Når begge ting sker på samme tid, altså både Perigæum og Syzygy, så er hele Månen oplyst OG den er allertættest på Jorden. Derfor ser den op til 15 % større ud end den gør, når den er længst væk. Den lyser også op til 30 % kraftigere. Det kalder man Supermåne. 

Pink Supermåne, hvad er så det?

Du er måske faldet over begrebet Pink Supermåne eller Pink Supermoon. Det er faktisk så enkelt, at det er Supermåner, der falder i april måned, hvor der er en særlig pink blomst, der blomstrer i USA, hvor NASA hører til. Det handler ikke om, at Månen ser specielt pink ud. Men – for der er et men – hvis lyset fra Solen rammer igennem Jordens atmosfære i en særlig vinkel, så kan Månen godt se lidt mere pink ud. Men det er ikke tilfældet for en Pink Super Måne, for når lyset brydes gennem Jordens atmosfære, så er det aldrig fuldmåne. 

Derfor er en Pink SuperMåne en Supermåne, der forekommer i april måned, hvor en pink blomst blomstrer i USA. Se mere her.

 

Læring skal give mening og indgå i relevante sammenhænge med det, som børn i øvrigt er optaget af.

Anja Marshall og Signe Grumløse

Begge ph.d. og adjunkt, Tænketanken Børn, Viden og Politik

Læs lige starten på denne #Nørdeguide igen.

Kan du genkende spørgsmålene om astronomi fra dit eget barn?

Så lad os tage udgangspunkt i astronomi-nørderi. I de kommende 3 nørdeguides vil vi fokusere på andre af de nørde-temaer, som legetanterne oplever mange børn er interesserede i.

Hvad kan solsystemer, planeter, kometer, sorte huller og dværgstjerner lære mit barn?

Svaret er: nærmest alt! Klikker du ind i vores store kategori om astronomi, finder du et kæmpeudvalg af alt fra flotte stjernehimmel-byggesæt og lækre planetpuslespil til en soldreven æggekoger, motoriserede solsystemsmodeller og alt muligt andet. Herunder får du 3 gode eksempler på, hvordan du kan bruge dit barns astronomi-nørderi til at udvikle kompetencer indenfor geometri, fysik, matematik og læsning.

Her er 3 eksempler:
1: Lær om geometri. Trænger din astro-nørd til at opleve, hvordan den lidt tørre geometri kan bruges til noget? Så er det en god ide at dekorere værelset med selvlysende stjerner. Hvordan hænger det nu sammen med geometri?

Jo, stjernerne kan I danne stjernebilleder med. Se i vores astronomi-kategori, hvor du finder flotte faktabøger og fakta-plakater, hvor du kan se stjernebillederne. Når I skal danne et stjernebillede, så vil der være forskellige geometriske former at finde. Består stjernebilledet Cassiopeia fx af retvinklede, ligebenede eller ligesidede trekanter? Geometri er et fremragende sprog til at beskrive formen på stjernetegn, så det bliver lettere at forklare, hvordan andre får øje på dem. Se også vores store udvalg af andre legesæt, der gør det sjovt at lege med geometri.

2: Lær om vedvarende energi. Hvordan får man brændstof ud i rummet til rumstationer og Marsbiler? Prøv at lade dit barn selv spekulere over, om der mon er tankstationer eller vindmøller i rummet. Hvor kommer energien fra?

Undersøg vedvarende energi med jeres egne eksperimenter og byggesæt. Udnyttelsen af vedvarende energikilder er i høj grad udviklet i forhold til rumfart, og derfor kan du gribe muligheden for at lave spændende eksperimenter med at bygge soldrevne biler og -æggekogere, trykdrevne raketter med demonstration af Newtons 3. lov om aktion- og reaktion og bygge din egen raket, der kan flyve 15 meter op i luften helt uden at have været forbi en benzintank.

3: Bliv bedre til at forstå tal og til at læse. Hvem siger, at man skal øve sig i at læse og afkode tal i kedelige skolebøger? Hvis du lader dit barns interesse styre dit valg af læringsmaterialer, vil dit barn være top motiveret for at øve sig i dansk og matematik.

Vi vil lige anbefale dig at gøre det ved at spille kort! Det lyder da fedt, ikke? Check de geniale planetkort, som fungerer ligesom klassiske bil-kort, bare med planeter, kometer og stjerne-fakta som hovedpersoner. Når I spiller med planet-kort, lærer du lige så stille dit barn at læse fx ”Uranus”, ”Titan” og ”Ceres”, og I øver jer også i at sammenligne både meget små og kæmpestore tal for at afgøre, hvem der vinder. Større end og mindre end glider på plads helt af sig selv, mens I spiller, samtidig med, at I kan begynde at forstå, hvad decimaltal er for noget.

Du kan selvfølgelig også finde masser af andet spændende legetøj og ting til at dekorere dit barns værelse med, der også handler om astronomi, rumfart og solsystemer, eller tage en tur rundt i vores andre kategorier med nørderier som dinosaurer, lær at kode eller kemisæt.

Vi er helt på månen over nørderi!

Glæd dig til vores næste Nørdeguide…

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*