Nem træning af finmotorik og grovmotorik

in Finmotorik/Grovmotorik/Motorik

LegeGuide til dit barns motoriske sanser #4:

Fiser dit barn rundt i døgndrift? Klatrer konstant på bordene, dingler fra træerne, balancerer på kantstenene og kaster med alt, der ligner en bold? Så sæt dig ned og læs denne artikel, mens du lige får vejret.

Citat-1

Ingen børn er forkerte. Hvert eneste barn har forskellige interesser, styrker og temperament. Er dit barn en krudtugle eller en mere stillesiddende type?

Med et fysisk meget aktivt barn er du måske en lidt træt forælder. Glæd dig i dine mest udmattede stunder over, at dit barn helt naturligt udfordrer sin motorik og leger sig til vigtige kompetencer.

Er dit barn ikke så hurtig til at lære at cykle, har måske lidt svært ved at lære at bruge pincetgreb eller kniber det i det hele taget med den fysiske selvtillid, så kan der være hjælp at hente ved at stimulere motorikken.

Stimulere moto-hvad-for-noget?- spørger du måske? Jo, ser du:

Citat-2

Leder du efter tips til at træne dit barns motorik? De kommer lige om lidt. Først skal vi lige rundt om, hvad motorik egentlig er.

Dit barn bruger sin motorik:
•    Når I løber, hopper, går.
•    Når I sætter perler på snore eller holder kniv og gaffel.
•    Når barnet kommer ting i munden.
•    Når I triller ned af bakker eller kører på løbehjul.

Kort sagt: Når vi mennesker bevæger kroppen, er det motorikken, der gør, at det lykkes.

FÅ STYR PÅ BEGREBERNE:
Finmotorik: Evnen til at styre de fjerne muskler i hænder, øjne, mund, fødder og i ansigtets mimik. Det er finmotorikken, der gør, at vi mennesker kan holde og styre redskaber med vores hænder.

Problemer med finmotorikken viser sig fx ved, at dit barn har svært ved at:
•    At bruge begge hænder samtidig, fx jakken skal lynes eller tape rives af en rulle.
•    At bruge ansigtsmimikken til at udtrykke følelser.
•    At lære at tegne eller skrive, fordi det kræver en ret god finmotorik at styre fx en blyant.
•    At lave kreative aktiviteter, som kræver pillearbejde med fingrene, fx perleplader.

Grovmotorik: Når hjernen styrer de store grupper af muskler i brystet, nakken, ryggen, maven, ben og arme. Grovmotorikken er i brug, så snart vi bevæger os fra et sted til et andet, og til fx når vi gør store bevægelser som at hoppe, kaste eller løbe.

Problemer med grovmotorikken viser sig fx ved, at dit barn:
•    Går eller løber lidt klodset og falder ofte.
•    Har svært ved at kaste og gribe bolde – afstandsbedømmelse kræver god grovmotorik.
•    Ikke kravler eller kravler meget sent (gælder for småbørn).
•    Har svært ved at cykle eller gå på trapper.
•    Undgår fysiske lege (for det ikke er sjovt, når man ikke er god til det med fysisk udfoldelse).

Citat-3

Bonusinfo: Forskning dokumenterer, at sprog og motorik hænger tæt sammen. Vil du give dit barn de bedste forudsætninger for at udvikle sit sprog, så giv motorikken en spand kul!

Pssst… Udviklingen af grundmotorikken er afhængig af dit barns sansemotoriske udvikling, og derfor anbefaler vi dig at læse vores helt igennem fantastiske LegeGuide #1 om labyrintsansen, #2 om muskel-ledsansen og #3 om taktilsansen, hvor du kan få gode tips til udvikling af børns sansemotorik.

Citat-4

Man kan ikke overstimulere motorikken, hverken grov- eller finmotorik. Alle mennesker har gavn af at bruge kroppen, og øvelse gør mester!

NU ER DE HER!
Legeakademiets bedste tips til lege og øvelser, der giver glade og motorisk velstimulerede børn. De er også fine til voksne – så kom bare i gang!

1: Finmotorisk træning er at pille ved ting og sager og virkelig aktivere alle de fjerne muskler i eksempelvis hænder og fingre. Sæt jer sammen ved spisebordet og tegn cirkler og firkanter på et stykke papir – og lad efterfølgende dit barn klippe dem ud med en saks. Øv jer i at binde snørebånd. Tegn, farvelæg, leg med modellervoks. Har du et yngre barn, kan I træne finmotorikken ved at knappe knapper eller trække perler på piberensere. Lad dit barn spille instrumenter, som du finder her. Alt, https://legeakademiet.dk/legetoj/sorterings-stablelegetoj.htmlder betyder øget behov for fingerkontrol. Disse fantastiske låsehuse er også en skøn måde at træne finmotorik på. Har du en baby i huset er ovenstående forslag nok lige avanceret nok. Find motorik legetøj til baby lige her.

Girl paints a coloring book for adults with crayons

2: Pincetgrebet er svært at mestre, men er bl.a. en vigtig milepæl i udviklingen af dit barns håndkontrol. Den letteste måde at træne pincetgrebet på er ved at lade dit (lille barn) flytte små objekter fra én kop/skål til en anden, fx vindruer, rosiner, ærter eller perler (lad barnets alder afgøre størrelsen på det objekt, I arbejder med, og lad ikke dit barn sidde alene med denne øvelse). Ejer I en køkkentang kan I skrue op for sværhedsgraden ved at lade barnet bruge tangen til at flytte de små ting. Hav kost og klud klar.

I kan også kigge her efter skønt stable- og sortere legetøj, hvis lysten til at lege med maden ikke ligger øverst på listen over sjove aktiviteter hjemme hos jer. Spillet her er finmotorik træning når det er bedst! Her skal dit barn samle frugt op med en stor pincet og stable det i en kasse.

Young father with his little daughter with bicycle outside in autumn nature.3: Grovmotorikken aktiveres i virkeligheden så snart dit barn er i bevægelse – og der er derfor rige muligheder for at aktivere og stimulere den. Er I udendørs kan I løbe, trille, rulle, hoppe, gå på line – og er i indenfor kan du lade dit barn kravle op og ned i sofaen og under spisebordet. I kan også lave en ikke-røre-jorden-bane, som barnet skal gennemføre.

Trænger I til en mere rolig stund, kan I give grovmotorikken en saltvandsindsprøjtning med noget så almindeligt som et lagen. Er I to voksne hjemme, kan I lade barnet lægge sig på lagnet, mens I holder i hver sin ende og svinger barnet fra side til side – som I en hængekøje. Er der kun én voksen hjemme, kan barnet stadig lægge sig på lagnet. Nu skal du så holde fast i den ene ende af lagnet og trække barnet rundt efter dig. Ejer I en drejbar kontorstol, kan du også lade dit barn snurre rundt på den – ren guf for grovmotorikken!

For grovmotorikken vil vi også anbefale dig at tage et kig på alle de forskellige typer køretøjer, vi har til børn. Løbecykler, løbehjul og gokarts er gode, men der findes et utal af grovmotorisk udfordrende køretøjer i dag, både til inde og ude. Balance, koordination, muskelstyrke og kontrol med flere muskelgrupper udvikles fx af vores klassiker, den søde Wheely Bug, som er en af vores favoritter når det handler om motorik legetøj til børn.

4:  Det skal være sjovt at træne grovmotorik. Motivationen er rigtig vigtig, når man skal øve sig på noget, man har vanskeligt ved. Det må ikke være for ”nu skal vi træne!”-agtigt, så prøv at undgå at være ligesom Gummi Tarzans far. Hvis dit barn har haft nederlagsoplevelser ved at spille fodbold i børnehaven, så lav noget andet. Find succesoplevelserne! Bliver dit barn konsekvent uvenner med fodbolden? Så drop den! Og prøv i stedet at finde en ketcher frem og slå ud efter grankogler og fjerbolde eller lav kolbøtter. Bliv ved, til I finder noget, som dit barn kan li’ og som dit barn er god til. I kan altid genbesøge fodbolden på et senere tidspunkt.

Prøv evt. også at kigge i vores store udvalg af grovmotorisk legetøj til børn ml 0-12 år – du kan bruge filtrene øverst i menuen.

5: Svøm. Eller leg i vand. I havet om sommeren, i svømmehallen om vinteren – eller sydpå. Bevægelse i vand er en nydelse for de fleste børn, og det stimulerer både de primære sanser og motorikken. Det er en fantastisk aktivitet, og så kan dit barn måske lære at svømme ved samme lejlighed! Tag et kig på SwimFin, som er godkendt svømmetræningsudstyr af høj kaliber. Med den på ryggen kan selv begyndersvømmere holde snuden i vejret.

God fornøjelse med motoriktræningen!

beautiful little girl learning to tie shoelaces

Kilder:
– ”Værd at vide om motorik, perception og motivation” i Viden på Tværs, 1/3-16
– Rapport fra Sundhedsstyrelsen: ”Motorik, fysisk aktivitet og stillesiddende tid hos 0-6-årige børn”.  Januar, 2016.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*