legesand foto

Nem guide: 6 slags “Clay” til kreativ leg.

in Indendørs/Kreative lege

Har du prøvet alle 6 slags “Clay” til kreative projekter?

Engang kunne vi vælge mellem modellervoks og brunt ler, når vi skulle have et askebæger i julegave til Faster Oda. Verden var rent ud sagt mere enkel, når det kom til kreative materialer og udfoldelsesmuligheder.

I dag findes der et utal af muligheder for at forme og modellere. Det kan være svært at finde ud af, hvad man skal vælge, når man gerne vil tilbyde sit barn en god form for ler at modellere i. Alle slags “Clay”, som det hedder i vores moderne og internationale tider, giver skønne udfoldelsesmuligheder, og det er en genial måde at stimulere finmotorikken, følesansen og kreativiteten på.

Men nye materialer betyder også nye spørgsmål.

Mange vil gerne vide, hvad fx Silk Clay er lavet af, hvad der mon er i Foam Clay, og hvad forskellen er på Fimoler og Soft Clay er?

Derfor giver vi dig her en kort guide til 6 forskellige former for ler til at være kreativ med.

De 6 former for Clay er:

Fimo Kids. Det er den blå på fotoet.

Silk Clay. Den orange på fotoet.

Foam Clay. Den gule på fotoet.

Soft Clay. Den grønne på fotoet.

Sandy Clay. Den sandfarvede på fotoet.

Pearl Clay. Den røde på fotoet.

God fornøjelse!

Fimo Kids: Blødt clay, der hærdes i ovnen.

Lavet af: Polymer.

Dette er en særlig blød variant af det populære Fimoler. Fimo Kids er en form for modelleringsmateriale, der kan gøres helt hårdt og bestandigt ved at tørre det i ovnen i 30 minutter ved 110 grader. Det er med sin skinnende overflade meget fint til at lave vedhæng, figurer, smykker og andre meget detaljerede ting med. Fimo Kids er velegnet til børn fra 3 år under voksent opsyn. Børn fra 8 år kan sidde alene og modeller med Fimo Kids. Fimo Kids er fremstillet af polymer. Det er et blødt og ugiftigt plastmateriale, der bliver hårdt ved bagning.
Vi anbefaler ikke at blande Fimo Kids med andre typer Clay.
Fimo Kids lever op til REACH-forordningen og al lovgivning på området i forhold til sikkerhed og indholdsstoffer. Du finder Fimo Kids her.

Fimoler - Clay, der hærdes.

Silk Clay: Let, blødt og føjeligt clay.

Lavet af: Polymer, glycering, konservering.

Silk Clay er helt anderledes at have i hænderne end Fimo Kids. Silk Clay har en skum-agtig konsistens og er silkeblødt. Det er nemt at mikse forskellige farver Silk Clay. Det hærder i stuetemperatur i løbet af omkring 24 timer. Silk Clay er velegnet til at lave mange forskellige figurer og dekorationer med, og resultatet ender med at være mat i farverne og med meget lav vægt. Silk Clay er velegnet til børn fra 3 år under voksent opsyn. Det er fremstillet af polymer, glycerin og godkendt konserveringsmiddel, så det er et plastmateriale. Vi anbefaler ikke at blande Silk Clay med andre typer Clay, men det er meget fint at dekorere fx figurer eller vedhæng med flere forskellige typer selvhærdende Clay.
Silk Clay lever op til REACH-forordningen og al lovgivning på området i forhold til sikkerhed og indholdsstoffer. Du finder Silk Clay her.

Silk Clay

Foam Clay: Clay med struktur til at dække figurer med.

Lavet af: Polymer, glycerin, konservering, polystyren.

Foam Clay er ligesom Silk Clay et meget populært modelleringsmateriale. Det adskiller sig fra Silk Clay ved, at der er en hel masse små flamingokugler i denne type clay, som gør det meget dekorativt. Foam Clay kan smørres og strækkes ud, så det er meget fint at dække overfladen på små og større figurer med. Det består ligesom Silk Clay af polymer, glycerin og godkendt konserveringsmiddel. Foam Clay kan bruges af børn fra 3 år under voksent opsyn. Du kan blande flere farver af Foam Clay, men bland det ikke sammen med andre typer Clay.  Foam Clay lever op til REACH-forordningen og al lovgivning på området i forhold til sikkerhed og indholdsstoffer. Du finder Foam Clay her.

Foam Clay

Soft Clay: Børnevenligt, blankt modellervoks, der ikke hærder.

Lavet af: Paraffinvoks.

Soft Clay er en børnevenlig modellervoks, der er  blank og ikke smitter af. Soft Clay er blød og dejlig at røre ved, ligesom den kan formes og blandes på utallige måder. Soft Clay kan ikke hærdes, og den tørrer heller ikke ret nemt ud. Sørg alligevel for at pakke den ind, når I er færdige. Det er fint til børn over 3 år under voksent opsyn. Du kan blande forskellige farver. Soft Clay er lavet af paraffinvoks, og du kan ikke fugte det med vand eller blande det med andre typer Clay. Soft Clay lever op til REACH-forordningen og al lovgivning på området i forhold til sikkerhed og indholdsstoffer.Find Soft Clay her. Du finder hele vores udvalg af modellervoks her, og vi kan særligt anbefale Ailefo økologisk modellervoks.

soft CLay

Sandy Clay: Legesand, du også kan modellere med.

Lavet af: Kvartssand og polymer.

Sandy Clay hører egentlig til i kategorien med legesand. Det er ikke et “clay” i Legeakademi-forstand. Vi kalder Sandy Clay for “Modelleringssand” I vores webshop. Men alligevel – denne type modelleringssand hænger nemlig godt nok sammen til, at dit barn godt kan modellere byggesten og mange forskellige figurer af det. Det bliver rimelig formstabilt, og faconen holder næsten lige så længe som Mad Mattr figurer. Lige indtil det pludselig går fra hinanden og løber sammen på den der lækre legesands-måde. Sandy Clay er fremstillet af kvartssand tilsat bindemiddel af polymer. Det er velegnet til børn fra 3 år under voksent opsyn. Sandy Clay lever op til REACH-forordningen og al lovgivning på området i forhold til sikkerhed og indholdsstoffer.
Du kan læse mere om vores forskellige typer af legesand i vores guide til legesand her.
Du finder det dejlige Sandy Clay – modelleringssand – her.

sandy clay

Pearl Clay: Smukt dekorations-clay med store perlemorsperler.

Lavet af: Polymer, glycerin, konservering.

Pearl Clay minder om Silk Clay og Foam Clay. Forskellen er, at Pearl Clay består af en gele, som du selv blander de store perlemorsperler af plast ned i. Når de to dele er blandet, bruger du Pearl Clay til at dekorere figurer med. Det er giver en meget flot effekt at beklæde en figur af fx styropor med Foam Clay og derefter dekorere den med Pearl Clay og Silk Clay. Pearl Clay hærder ved stuetemperatur på 2-24 timer. Det hæfter på de fleste ru overflader, men ikke på fx metal. Skal du dekorere fx hårspænder, så brug et lille stykke mosgummi under Pearl Clay. Pearl Clay er velegnet til børn fra 5 år under voksent opsyn. Det er fremstillet af polymer tilsat glycerin og godkendt konserveringsmiddel samt polymerkugler.Pearl Clay lever op til REACH-forordningen og al lovgivning på området i forhold til sikkerhed og indholdsstoffer. Du finder varer med Pearl Clay i vores udvalg af modelleringsmaterialer her.

pearl clay

Hvad indeholder Clay ellers?

I et moderne børneliv udsættes børnene for mange forskellige indholdsstoffer. Det er ganske forståeligt og sundt, at mange forældre derfor stiller kritiske spørgsmål til indholdet af Soft Clay, Silk Clay, Foam Clay og mange andre former for modelleringsmaterialer, som børnene jo har hudkontakt til, når de leger med dem.

Vi her hos Legeakademiet er altid i tæt kontakt med vores leverandører og holder fuldstændig styr på, at de ting, vi har i vores webshop, altid lever op til gældende lovgivning. De danske krav til legetøj er meget skrappe, og når ting til børn checkes af Sikkerhedsstyrelsen og Kemiinspektionen, så skal de leve op til meget strenge restriktioner til både sikkerhed i anvendelse og indhold. Alle vores varer har været igennem og bestået disse tests. Du har som kunde hos os ikke krav på at få udleveret opskriften på fx Silk Clay, da nøjagtige opskrifter som regel er beskyttet af patenter og ophavsrettigheder.

Men du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du ønsker at se dokumentation for at en vare lever op til disse krav. Skriv til os og angiv varenummeret, så sender vi gerne denne dokumentation.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*