hør dit barn - lyde

Lyt til dit barn: Nemme tips til at forstå babys lyde

in Baby udvikling/Gæsteblogger/Syn, hørelse, føle, lugte, smage

Hvordan lærer jeg at høre og forstå min babys pludren og gråd?

VVVVRRÆÆÆÆÆÆÆÆÆÆÆLLLLLL!!!!

I konfirmationstalen er det måske hylende morsomt at bringe op, hvordan Far eller Mor måtte stå med spædbarnet på armen på en fitnesstrampolin og hoppe op og ned hver nat fra kl 2-5 de første 3 måneder af konfirmandens liv. Genboerne tænkte deres, når de så Far stå der og hoppe hele natten uden at kunne se det grædende barn i hans favn. Men ak, det var det eneste, der fik babyen til at falde til ro. Bortset fra at køre på motorvej. Så det gjorde Far og Mor også midt om natten. Alt for at få bare 10 minutters fred.

Det er mindre morsomt, mens det står på. Alle forældre gør alt, hvad de kan for at forstå deres lille barn, men det er for de fleste en stor udfordring at høre andet end bare timevis af vræl. Hvad vil baby med sin gråd? Hvad gør vi galt?

I dette indlæg kan du få råd fra Legeakademiets ekspertpanel, hvor sundhedsplejerske og mor til 8, Marianne Højer Andersen, fortæller om, hvordan du kan lære at bevare roen, når dit barn græder. Hun fortæller også om, hvad der får din baby til at græde, og hvad det egentlig er, din baby prøver at fortælle dig. Få også en ide til en lidt mere alternativ måde at forstå din baby på med Dunstan Baby Language metoden. Læs også de to andre indlæg i serien om babys udvikling: Se dit barn og Rør ved dit barn. 

Om Marianne Højer Andersen: Jeg er uddannet sundhedsplejerske, og jeg har min egen virksomhed Family Health i Privat Sundhedspleje.

Jeg  tilbyder både individuel og gruppebaseret undervisning for familier med spæd- og småbørn og som intensive mødre- gruppeforløb.

Jeg er også uddannet coach i spise- og adfærdspsykologi, og jeg blev i december 2020  færdig som kostvejleder og sundhedscoach. Jeg tilbyder Family Health Sundheds Boot Camp – og sundheds- og kostvejledning til familier med spæd- og småbørn og de lidt ældre børn og teenagere.

Se mere på : https://www.instagram.com/dkfamilyhealth/

https://www.facebook.com/dkFamilyHealth

www.dkfamilyhealth.com   eller kontakt mig på tlf. 60147071

E-mail- kontakt.familyhealth@gmail.com

Hør din baby ekspert

Lær at lytte opmærksomt, når din baby græder.

En baby græder mest i de første 3 måneder af sit liv. Som nybagt forælder går du højst sandsynlig rundt på listefødder, når det gælder hulkende lyde fra den lille ny. Du vil kunne mærke, at det gør noget ved dig indeni, at din baby græder. Mange forældres reaktion er at forsøge for alt i verden at få det til at stoppe med det samme. Man kan nemt gå lidt i panik og glemme, at alt omkring en baby bedst foregår med ro på.

Du vil forsøge at gøre alt. At skifte din baby, at vugge din baby i din favn, at amme din baby og give opmærksomhed og nærvær. Heldigvis kan det nogle gange lykkes at få din baby til at falde til ro. Så føler du måske, at du har lært noget nyt. Med hver erfaring kommer du tættere og tættere på at kunne forstå og aflæse din babys udtryk og behov.

Det er meget vigtigt, at du prøver virkelig at lytte opmærksomt, når din baby pludrer og dernæst giver sig til at græde.

Der er altid en årsag til, at din baby giver lyd fra sig. 

Din babys lyde og gråd udtrykker altid en eller anden form for behov. Det er din babys måde at fortælle dig, at noget ikke er, som barnet gerne vil have det, og at dit barn har brug for din hjælp. Derfor skal du naturligvis altid reagere på dit barns gråd – men din reaktion vil være forskellig alt efter, hvad det er, dit barn har behov for. Din baby vil kunne mærke din opmærksomme, rolige omsorg.

Ignorer aldrig et grædende barn. Når din baby får svar på sine lyde, får han/hun mere lyst til at bruge stemmen til at søge kontakt. Den lyst er afgørende for dit lille barns udvikling af kommunikationsevner. 

Din baby er lige fra fødslen af i gang med at lære, hvordan man kan bruge lyde til at kommunikere med. Der er lang vej fra babyens første små lyde til de første ord. Sprog er en kompleks størrelse, og babyen har brug for hjælp til at lære sproget at kende. Det går ufatteligt hurtigt med at lære kommunikation, og allerede få måneder gammel begynder din baby at kunne udvikle sit eget babytegnsprog og andre måder at signalere til dig. 

Hør din baby - forældre

Græder min baby mere end normalt?

I gennemsnit græder spædbørn på 2 uger omkring 80-90 minutter hver dag. Gråden aftager gradvist, og babyer på 3 mndr græder i gennemsnit ca 50 minutter om dagen. Men det er vigtigt at huske, at det er et gennemsnit. Der er store udsving, og det er normalt, at babyer græder både mindre og mere end det. 

Nogle babyer har en” grådstil”,  som gentager sig døgn efter døgn. Hos andre er der grædedage og mere rolige dage, og det kan være ret uforudsigeligt. De fleste grædebørn græder mest om eftermiddagen og først på aftenen. 

Når din baby græder hjerteskærende, kan du hurtigt komme til at føle dig utilstrækkelig. Mange griber ud efter behandlinger og kostændringer. Men zoneterapi, kiropraktik, spædbørnsterapi, mylicondråber mv. har endnu ikke har vist sig overbevisende effektfuldt i evidensbaserede undersøgelser. Man ved ikke, om det er behandlingen, der virker, eller om baby blot vokser sig fra at græde ofte. Faktum er, at langt de fleste babyer græder mest, når de omkring de 4-6 uger, og langt mindre omkring de 12 uger. Tålmodighed, ro og omsorg er de vigtigste ting at give en baby, der græder. 

Hvorfor græder min baby?

Din baby kan græde af rigtig mange årsager :

 • Din baby er sulten eller tørstig.
 • Din baby har brug for at blive taget op.
 • Din baby har brug for at få dækket sit suttebehov.
 • Din baby har brug for en ren ble.
 • Din baby har brug for kontakt.
 • Din baby græder, fordi han/hun oplever smerter.
 • Din baby græder, fordi det føler ubehag. 
 • Din baby har det for varmt eller for koldt.
 • Din baby græder, fordi han/hun er overtræt.
baby, der skal lyttes til

Min baby græder om aftenen – hvordan kan jeg forstå gråden?

De fleste spædbørn græder markant mere om aftenen, for på dette tidspunkt af døgnet er deres sanser fulde af indtryk.

Det er heller ikke uvæsentligt, at vi voksne også er mere følsomme om aftenen af bar træthed, og så oplever vi babys gråd mere voldsomt. Vi er heller ikke så gode til at bevare roen, og hektisk eller irriteret adfærd fra de voksnes side gør babyer endnu mere urolige. Det kan hurtigt blive en helt forståelig, men ukonstruktiv spiral.

Oplever du, at din baby er urolig og græder meget om aftenen, kan det være et tegn på, at familiens yngste medlem er overstimuleret. Der er sket en masse, måske har I været vidt omkring, måske har der været gæster eller I har været i mødregruppe eller i svømmehallen. Prøv at sørge for at skabe rolige omgivelser, som din baby og du selv kan slappe af i.

Er der ofte urolige dage og aftener med megen gråd, så hold nogle dage om ugen helt fri uden aftaler og arrangementer. Du skal nok få gang i dit sociale liv igen, når baby er lidt større. Omsorg og nærvær bare med baby og forældre kan være en helt enkel vej til mindre gråd.

Ellers er der følgende råd, jeg kan anbefale til urolige babyer: 

 • Skru ned for lyden. Du kan med fordel skærme din baby for høje lyde. Sluk gerne for radio, tv, vaskemaskinen, opvaskemaskinen, når det bliver aften. Dæmper du samtidig belysningen, vil det få din baby til at falde til ro. Baggrundsstøj er også godt for mange voksne at undgå, men vi lægger bare ikke mærke til, hvordan alle lydene kan stresse os. 
 • Stimuler labyrintsansen og imitér bevægelserne fra fosterstadiet. Som forældre kender du med sikkerhed turen hen over gulvet – frem og tilbage – med din grædende baby i armene. Det er bestemt også en rigtig god ide at vugge den lille blidt i dine arme. De små, gyngende bevægelser får nemlig din baby til at falde til ro. Det er bevægelser, baby kender fra sin tid inde i Mors mave. Dit åndedræt og hjerteslag virker også beroligende. Faktisk vil de fleste mødre helt af sig selv vugge baby i takt med deres hjerteslag helt intuitivt.
 • Giv mad. Selvom du måske tænker, at din baby godt nok har spist hele dagen, så kan din baby sagtens være sulten. Det med at der skal gå 3-4 timer mellem hvert måltid er ikke godt for alle. 
 • Tag tøjet af baby og lad rumpe og huden få luft. Tøj og bleer kan stramme og generere, og din lille baby er vant til at være nøgen inde i maven. Når I kan, så skru op for varmen derhjemme og lad baby ligge nøgen på din krop eller på et tæppe. Pak gerne et tæppe omkring baby, hvis det virker godt for jer. Men prøv at undlade den indespærrende følelse af tøjets syninger og bleer tæt på babys hud.
 • Massér mavekneb væk.Overvejer du, at mavekneb hos din baby kan være skyld i uro og gråd, kan du give din baby et lunt bad og massere maven. Læg eventuel din baby på ryggen på dine lår, så du kan ”cykle” med benene. Hav kontakt til dit barn og lyt, føl og se efter, om det bringer lindring at massere og cykle.
 • Brug en vikle eller en slynge til at bære baby tæt på kroppen. At være nær dig, din duft og dit hjerteslag kan bringe din baby til ro. Du er måske ikke så effektiv med en baby på kroppen – men pyt med det. Du kan være effektiv en anden gang. Rodet, computeren eller arbejdsopgaverne kan vente – det kan din babys behov ikke. 

ung mor lytter til barn

Har min baby kolik?

Spædbørn kan få kolik fra de er 3 uger til 3 måneder gamle. Tilstanden beskrives som ustoppelig gråd 3 timer dagligt, 3 dage i ugen i minimum 3 sammenhængende uger.  Det er ikke en specifik, medicinsk diagnose.

Man ved ikke, om der er en egentlig årsag til, at nogle babyer græder rigtig meget. Der er derfor mange forskellige forslag til behandling, og der tjenes rigtig mange penge på at sælge udokumenteret og usaglig behandling af kolik til desperate forældre. Ofte sættes behandlingen i gang omkring de 8 uger, og så indtræffer “virkningen” af behandlingen omkring de 12 uger, hvor de allerfleste babyer helt af sig selv holder op med at græde, da deres fordøjelsessystem på dette tidspunkt er modnet af sig selv.

Der kan også være placebo effekt for forældrene i babyens kolikbehandling, fordi det giver en længe savnet årsag til, at babyen græder. Mange forældre føler stor skyld og utilstrækkelighed, når deres baby græder meget. Den skyld letter, hvis en behandler påpeger en fysiologisk årsag hos babyen til gråden. Så er det også lettere at håndtere gråden uden at gå i panik.

Forældre har altid gavn af at prøve at bevare roen og fokusere på at lære deres lille barn at kende på en tålmodighed og omsorgsfuld måde – og måske er det en behandler eller en god ven, der kan vise vejen, når den er ude af syne. 

lyt til din baby - forældre kan

Rolige forældre giver rolige babyer.

Som nybagte forældre vil I skulle øve jer i at kunne lytte til jeres babys lyde og udtryk. I vil I skulle øve jer i at kende nuancerne i gråden, og hvordan lige præcis jeres baby udtrykker sig for at få jeres opmærksomhed og hjælp.

Giv jer tid til at lære jeres baby at kende, støt og hjælp hinanden, for I er begge overvældede af alt det nye, en baby bringer med sig. 

I starten vil I godt kunne blive rådvilde, trætte og føle jer udfordrede. Husk på, at dette er en helt normal følelse hos nye forældre. Prøv at støtte hinanden i at få hvilet hver især på skift, så I ikke bliver alt for trætte. Bed om hjælp til det praktiske i jeres omgangskreds og sænk ambitionerne.

 Hav tålmodighed med jer selv. I gør jeres bedste, og I vil blive bedre og bedre fra dag til dag til at aflæse jeres babys udtryk, signaler og gråd.  

Lyt til din baby fra 1 til 3 mndr

Din baby er allerede i 3-4 ugers alderen i gang med at opbygge forventninger til, hvad der sker, når de siger lyde. Bliver mine lyde besvaret? Eller ignoreret?  Dette har stor betydning for, hvor meget babyen vil bruge sin stemme til at komme i kontakt med andre. De babyer, som ofte har fået svar tidligere, er også de babyer, der bruger deres stemme mest til at få kontakt med deres forældre.

Omkring 2-måneders alderen sker der ofte et skift i babyens måde at være i kontakt på. Her begynder babyen nemlig at være mere aktiv og engageret i den sociale kontakt ved at smile mere og sige flere lyde. Her er det vigtige fundament for ”turtagning” skabt – og man kan nu skiftes til at tale eller sige lyde. Ansigtsudtryk og bevægelser er også en del af ”turtagningen”.

 Babyer på 2-3 måneder er endnu ikke så gode til selv at starte en ”samtale” – og er derfor afhængige af, at samtalepartneren  sætter samtalen i gang. Babyer på 4-5 månder og ældre vil oftere selv være den første til at sige noget og på den måde tage initiativ til en ”samtale” – men de fleste gange vil det dog typisk være forælderen, der starter snakken.

Prøv at lære Dunstan Baby language – forstå din babys 5 lyde.

En teori udviklet af en australske Priscilla Dunstan. Hun underviser kvinder over hele verden i, hvordan alle babyer fra fødslen til ca 3 mndr kommunikerer med de samme 5 lyde baseret på deres behov. Efter de 3 mndr ændrer babyers lyde sig. Alle forældre kan lære at høre forskel på de 5 lyde og dermed lære at forstå deres babys lyde på en overraskende nem måde ifølge Dunstan. Du kan jo prøve! 

Neh= Sulten. Først siger baby “Neh” som en kort lyd. Hvis babyen ikke får mad, så begynder babyen at skrue op for lyden og skrige/græde “NnnnnnnnnnEEEEEEEHHH”. Det er “N”-lyden i starten, vi lytter efter. Den kommer af, at babys tunge bevæger sig, som når baby sutter på brystet eller en flaske. 

Owh= søvnig. Ingen “E”-lyd. I stedet skal du lytte efter en rundere vokal i babys pludrende eller grædende lyd.

Heh= Ubehag. En våd ble, stramt tøj, kløe, overstimulation, utryghed og andre indtryk eller følelser, som babyen ikke kan lide. “H” forrest kan være svært at adskille fra “Neh”-lyden. Det er ikke et hårdt “H”.

Eair= Luft i den nedre del af maven. Har en huggende start nede fra maven først i lyden. Lidt ligesom når man skal hive eller løfte noget tungt. “R”‘lyden til sidst sammen med, at baby ofte trækker benene op til maven, er klarew tegn på “Eair”-lyden. Og på, at der er bummelum under opsejling i bleen.

Eh= Luft i den øverste del af maven – der er en bøvs på vej. Babyen bruger musklerne i halsen til at lave en hård “E”-vokal i starten af lyden for at “skubbe” bøvsen ud.

Skulle du have lyst til at lære mere, så Google dig til mere viden. Der findes både videoer på Youtube, bøger om emnet og kurser på dansk eller engelsk. 

hør dit barn - far med baby

Gode råd til at støtte op omkring din babys sproglige og sociale udvikling 

 • Tal med din baby. Gerne i lyst tonefald med korte sætninger og mange gentagelser.
 • Svar, når din baby siger noget, f.eks. ved at imitere din babys lyde eller sætte ord på, hvad din baby gør eller siger .
 • Giv din baby øjenkontakt og smil.
 • Husk pauser – og giv din baby plads til at svare.
 • Syng sange og læs højt for dit barn – kig i pegebøger og tal om det, I ser.
 • Sæt ord på, hvad du tror, din baby tænker, føler og oplever.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*