Hvad er legesand lavet af?

in Indendørs/Kinetisk sand/Urolige børn

Er legesand mon fyldt med farlige sager?

Legesand eller magisk sand er efterhånden en hel del forskellige former for materiale til sanseleg, der på hver sin måde er lækkert at røre ved, forme, mase, presse, lade løbe og klemme sammen i hænderne.

Førhen var der kun modellervoks og sandkassesand, og så måtte børnene improvisere med at lave mudder eller mase fingrene ned i en død vandmand, hvis der skulle mere flydende materiale til. Det er stadig sjovt, men måske ikke lige praktisk altid.

Hos Legeakademiet har vi i dag flere slags legesand, magisk sand eller moderne modellerbart sansemateriale i shoppen. Vi sælger virkelig meget af det, både til de voksnes urolige hænder og til børnenes sansestimulerende og fantasifulde leg. Men vores dygtige kundeservice oplever også, at mange kunder gerne vil vide mere om, hvad legesand mon indeholder. Det er jo ikke et materiale, man lige går ud og finder udendørs. Det er helt tydeligt kunstigt fremstillet, og så kan man jo godt blive lidt bekymret. Særligt, når det er noget, som vores elskede børn sidder og krammer og klemmer i timevis.

Der er dog ingen grund til bekymring. Vi har undersøgt sagen til bunds. Det gør vi altid, når vi beslutter os for at tage nyt legetøj ind i Legeakademiets webshop. Som dansk webshop er vi dels underlagt meget stram lovgivning, som pålægger os at checke, at legetøjet ikke indeholder skadelige stoffer og har den rigtige aldersgodkendelse. Dels vil vi legetanter og legeonkler aldrig sælger vores kunder legetøj, som vi ikke selv ville give vores egne unger at lege med.

 I dette indlæg forklarer vi dig, hvad Kinetic Sand, Modelleringssand og Mad Mattr er lavet af.  Vi har alle 3 typer legesand på shoppen, og de er alle gennemtestede på kryds og tværs.

Vil du alligevel gerne vide, hvad legesand er lavet af, så læs med her.

Legesand-Kinetisk-sand

 

Hvad er legesand?

Legesand er noget andet end strandsand eller sandkassesand. Det er små bitte sandskorn af enten keramik eller sten, som klæber sammen uden at blive helt fast. Resultetet er den helt perfekt konsistens af blødt legesand, som kan klemmes i facon, glider fra hinanden, bevæger sig, knækker og kan skæres i.

Legesand er hygiejnisk og antibakterielt, og så kan det nemt støvsuges op.

Det er en virkelig god måde at finde ro i vores travle liv, og både børn og voksne nyder at sidde og nulre med legesand. Det fås i mange flotte farver, og man kan også få mange forskellige redskaber til at forme og lege med det.

Vi legetanter og legeonkler har selv både Kinetic Sand, Mad Mattr og modelleringssand liggende i bakker på vores skriveborde, som vi nulrer i, når vi lige skal ned i kroppen og lade tankerne vandre. En lille pause, hvor taktilsansen stimuleres, giver frisk luft i hovedet og plads til gode ideer. Vi kan varmt anbefale at have sansestimulerende legesand liggende fremme, så man lige kan tage en nulre pause. Til børn er legesand og magisk sans en herlig måde at stimulere finmotorikken på. Den kan du læse mere om her.  Du kan også læse mere om at stimulere sansemotorikken her. Til nulleri er Kinetic Sand blødest, Modelleringssand mere til at bygge med og Mad Mattr er det mest stabile legesand, der flyder mindst.

 

Hvad er legesand lavet af?

Nu kommer vi til sagens kerne. For hvad er det egentlig, der gør, at både Kinetic Sand, Modelleringssand og Mad Mattr både er fast og flydende, ikke tørrer ud og er hygiejnisk?

Alle typer legesand hos Legeakademiet er CE-mærket. Det betyder, at der er helt styr på ingredienslisten. CE-mærket er importørens udtryk for, at indholdet lever op til EU-lovgivningen. Så allerede ved at konstatere, at både Kinetic Sand, Modelleringssand og Mad Mattr er CE-mærket, kan du sænke skuldrene en smule. 
Men vi går lige et skridt længere. 

Det er lidt forskelligt, hvor meget producenterne er de 3 typer legesand vil oplyse om deres opskrift på legesand, men de er alle underlagt samme stramme lovgivning, så de er blevet gennemchecket af myndighederne. Men da opskrifterne jo er patenterede, så er de ikke forpligtet til at offentliggøre alle ingredienser. 

 • Alle 3 typer legesand er fremstillet af små sandskorn eller af meget fint keramisk pulver.
 • Det er derefter tilsat en lille bitte smule klæbemiddel. Det er forskellige typer af silikone og polymer.
 • Alle typer af legesand er uden parfume, uden BPA, uden ftalater, uden allergener og uden casein.
 • Du  kan ikke blande de forskellige typer af legesand, netop fordi de ikke har fælles indholdsfortegnelse.

Hvad er typisk ved Kinetic Sand?

Kinetic sand er det blødeste af alt vores legesand. Det er sansestimulerende og meget dejligt at have i hænderne. Det er ikke så velegnet at modellere med, hvis man vil have faste elementer at bygge af. Når man former fx en klods af Kinetic Sand, vil den løbe fra hinanden.

Det fås i mange forskellige mængder og farver, og der er meget værktøj og redskaber til.

Kinetic Sand kan påvirkes af varme, så det bliver let klistret. Hvis det sker, skal du lade det ligge og tørre, så bliver det fint igen. Du finder det her.

Du kan se en video af det bløde Kinetic Sand herunder: 

 

kinetic sand
Modelleringssand

Hvad er Modelleringssand?

Modelleringssand er også legesand med en levende egenskab. Det er lidt mindre flydende end Kinetic Sand, og lidt mindre fast end Mad Mattr. Du kan faktisk bruge det både til at konstruere med og til sansestimulering. Det fås endnu ikke i ret mange forskellige mængder og farver, men vi er meget begejstrede for Modelleringssands alsidige egenskaber. Du  kan købe det her

Hvad er Mad Mattr?

Hvis I gerne vil kunne bygge mursten, geometriske figurer eller andre mere formstabile ting af jeres legesand, som samtidig  kan formes til helt nye ting, så  er det Mad Mattr, du skal kigge efter. Det er det mest formstabile legesand af alle de typer, vi har. Det kan skæres ud, krammes og formes, helt som I vil. Det kræver lidt flere kræfter at kramme med. Det kan stadig vokse og glide og er skønt at lege med.

Mad Mattr kan blive hårdt med tiden, og der er lidt forskel på konsistensen af de forskellige farver (hvorfor ved vi ikke). Mad Mattr bliver blødere, når man har det i hænderne. Der findes mange farver og redskaber til Mad Mattr. Du finder det her.

Du kan se en video af det sjove Mad Mattr herunder:

 

Mad Mattr

6 Comments

 1. Hej jeg har sådan noget sand, men det er blevet for tørt, kan næsten ikke hænge sammen, det er ikke ret gammel, hvad kan jeg bruge for at det bliver godt igen mvh Pia

  • Hej Pia

   Er det noget sand du har købt os? For jeg tænker det formentlig kommer lidt an på, præcis hvilken slags sand der er tale om. Men du kan evt. prøve at sende en mail ind til vores kundeservice på info@legeakademiet.dk. Så kan de måske finde et svar til dig, afhængigt af hvilket sand der er tale om. Hvis det er noget du har handlet hos os kan du også lige skrive dit ordrenummer, hvis du har det 🙂 Så kan vi nemt finde dig.

 2. Hej, jeg har købt mad mattr pink, og efter 5 minutters leg havde i alle pink hænder! Så nu er jeg ikke meget for at lege med det.. Jeg kan ikke finde oplysninger på hvad farven består af.

  • Hej Anita.
   Det er jeg ked af at høre. Du skal ikke være bekymret for indholdet i Mad Mattr, da det som beskrevet i indlægget er gennemtestet og lever op til dansk lovgivning og krav til deklarering af indholdsstoffer. Jeg henviser dit spørgsmål til vores produktspecialist Monica, som vil hjælpe dig videre og evt sende dit REACH-deklarationen på Mad Mattr. Dette vil ikke nødvendigvis indholde en opskrift på varen, da den er patenteret, men det er dokumentation for, at Mad Mattr ikke indeholder problematiske stoffer. De bedste hilsner fra Kristina, copywriter.

 3. Hej jeg har en dreng, der som en baby putter fingre i munden.. kan de forskellige “spises”. Det er selvfølgelig under opsyn.

  • Hej Trine. Undskyld det sene svar – vi bruger sædvanligvis ikke bloggen til spørgsmål og svar, så det tog lige sin tid før jeg så dit spørgsmål. Men nu svarer jeg naturligvis med det samme og lover at huske at checke hyppigt fremover. Du er altid velkommen til at skrive eller ringe og spørge vores kundeservice.
   Legesand er ikke velegnet til børn under 3 år, netop fordi det ikke skal i munden. Mine egne 5 børn har alle på et tidspunkt proppet almindeligt sandkassesand i munden, nogle gange spist store håndfulde med velbehag – pyha….Men det overlevedede de fint. Det er dog ikke noget, man anbefaler. Legesand er fremstillet af enten almindeligt sand tilsat silikone-agtige bestanddele eller porcelænssand, så det skal ikke i små børns maver.
   Hvis I skal lege sanselege, så vil jeg i stedet anbefale at bruge almindeligt sand under opsyn eller bruge de typer af modellervoks, som er velegnet til børn under 3 år. Vi har nogle muligheder på webshoppen.
   God fornøjelse og igen – undskyld den sene svartid.
   Venlig hilsen Kristina

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*