Hvad er legesand lavet af? Kinetic Sand vs Mad Mattr.

in Finmotorik/Indendørs/Kinetisk sand/S.T.E.A.M / S.T.E.M./Urolige børn

Hvad pokker er forskellen på alle de her nye typer legesand???

Læs med – så skal vi gøre dig (lidt) klogere!

 

Hvad er legesand?

Legesand er efterhånden en hel del forskellige former for materiale til sanseleg, der på hver sin måde er lækker at røre ved, forme, mase, presse, lade løbe og klemme sammen i hænderne.

Førhen var der kun modellervoks og sandkassesand, og så måtte børnene improvisere med at lave mudder eller mase fingrene ned i en død vandmand, hvis der skulle mere flydende materiale til. Det er stadig sjovt, men måske ikke lige praktisk altid.

Hos Legeakademiet har vi i dag 2 slags legesand eller moderne modellerbart sansemateriale i shoppen. Det synes vi kræver en forklaring.

Legesand er strandsand eller keramisk sand, der hæfter sammen på forskellige måder ved hjælp at polymer, der gør det levende at lege med. I denne guide får du svar på, hvad legesand er lavet af, hvilken alder, det er beregnet til, og hvad forskellen er på de 2 forskellige typer af legesand, nemlig Kinetic sand, Mad Mattr og Pluffle.

Vi kalder Kinetic sand for “Magisk sand” og Mad Mattr for “Legesand”.

Sansestimulerende legesand og magisk sand til børn og voksne.

Vi har selv både magisk sand, legesand og det nye Pluffle liggende i bakker på vores skriveborde, som vi nulrer i, når vi lige skal ned i kroppen og lade tankerne vandre. En lille pause, hvor taktilsansen stimuleres, giver frisk luft i hovedet og plads til gode ideer. Vi kan varmt anbefale at have sansestimulerende legesand liggende fremme, så man lige kan tage en nulre pause. Til børn er legesand og magisk sans en herlig måde at stimulere finmotorikken på. Den kan du læse mere om her.  Du kan også læse mere om at stimulere sansemotorikken her.

Men hvilken slags legesand skal I vælge?

Pluffle er noget sanseeksploderende nulremateriale, en slags sanse snulder eller magisk snulder, som i konsistens minder lidt om små bitte skumgummidimser. Lidt ligesom det, der er inden i pudevår. Men så alligevel ikke, for det kan mases helt sammen og vokser så igen, når du slipper. Følg med her på bloggen. Lige om snart kommer der nemlig en video og et indlæg, hvor vi sammenligner Pluffle med den anden nyhed Playfoam.

Nu tilbage til legesandet:

Hvad er Kinetic sand eller magisk sand?

Kinetic sand eller magisk sand er sand, der er tilført en klæbende og ikke-skadelig masse. Når du holder det i hånden, så glider det ud mellem hænderne på dig og føles nærmest levende.
Magisk sand bruges i terapeutiske sammenhænge eller når børn og voksne skal beroliges… Og du vil forstå hvorfor, hvis du får det i hænderne på et tidspunkt!

Kan du huske fornemmelsen når du sidder og kigger ind i et lejrbål? Eller når du ser på bølger, der slår ind over strandkanten? Eller måske når du sidder på en café og ser menneskemængden passere forbi dig, uden egentlig at lægge mærke til ansigterne? Kan du genkalde dig den meditative stemning inden i dig selv? Det er den stemning du får i kroppen, når du sidder med Kinetic sand eller magisk sand.

Magisk eller Kinetic sand glider ud af hænderne på dig, det er levende, der lader sig samle, men brækker du bare et lille hjørne af eller skubber det mindste til den, så ”løber” den fra hinanden og bliver til en flad masse igen….

Se selv her, hvordan det er at lege med:

 

Hvad er magisk eller Kinetic sand lavet af?

Det består altså af almindeligt, meget finkornet sand og en form for silikoneolie kaldet dimethicone. Dette kemiske stof findes også i kosmetik. Kinetic Sand eller magisk sand er testet og godkendt til børn fra 3 år, og det indeholder ingen allergener, ingen ftalater, ingen BPA og ingen parfume. Så selvom det indeholder silikoneolie, skal du ikke være nervøs for at lade dit barn lege med magisk sand. Det skal ikke puttes i munden, så det er ikke godt til børn under 3 år. Det er CE-mærket.

Du kan se en video af magisk sand eller Kinetic sand fra Kriblekongen her:

 

Hvad er Mad Mattr eller legesand?

Mad Mattr eller legesand må simpelthen være opfundet af folk, der har siddet og forsøgt at forme noget af magisk sand, uden at det kunne lade sig gøre. For denne type sand føles ikke så flydende i det. Det er derimod meget nemmere at samle! Når du sidder med det i hånden giver det også en meditativ fornemmelse, da sandet glider ud af hånden på dig. Men det siver alligevel ikke nær så let som magisk sand. Det kan virke meget hårdt, når det er kølet ned, eller hvis du leger med det med kolde hænder. Så snart du begynder at nulre med det, bliver konsistensen anderledes.

Legesandet lader sig meget let samle. Derfor er det også en god idé at købe form og/eller redskaber med til sandet. Man kan nemlig støbe små klodser ved at presse sandet hårdt sammen. De forbliver i deres form, lige indtil du knækker klodsen. Spørger du os Legetanter vil vi sige, at denne type legesand ganske vist er inspireret af magisk sand, men er opfundet for at få større legeværdi ind i sandet, end man får med det magiske sand. Til gengæld kræver det også lidt mere arbejde at have med at gøre. Du kan se en video om Mad Mattr eller legesand her:

 

Hvad er Mad Mattr eller legesand lavet af?

Legesand eller Mad Mattr har i følge producenten, RelevantPlay, en hemmelig opskrift, men det er naturligvis testet og godkendt af alle relevante myndigheder. Det er CE-mærket og godkendt til børn over 3 år.

Producenten oplyser, at det er uden gluten, casein, parfume, ftalater, BPA og hvede.

Grundelementerne er keramisk sand og polymer – nærmere kan vi ikke komme det, da selve opskriften er hemmelig og patenteret.

Magisk sand vs legesand:

 • Til en meditativ og terapeutisk oplevelse anbefaler vi magisk sand eller Kinetic sand. Der kan også støbes, klippes og formes med magisk sand, men det har en flydende egenskab.
 • Til leg og mere håndfast modellering anbefaler vi legesand eller Mad Mattr. Det er hårdere, indtil det bliver varmet op i hænderne, og det er nemmere at støbe  med. Det er stadig sansestimulerende at have i hænderne, ligesom magisk sand, med flyder mindre.
 • Du kan blande forskellige farver af begge typer sand og få nye farver. Men lad være med at blande de to typer sand med hinanden.
 • Begge typer sand pletter ikke, smitter ikke af og kan nemt støvsuges ud af gulvtæpper og tøj. Det klæber kun til sig selv og ikke til fx hænder eller tøj.
 • Begge typer sand har en form for polymer som klæbemiddel.
 • Magisk sand består af strandsand
 • Legesand består af keramisk sand, altså en form for porcelænspulver.
 • Begge typer sand tørrer ikke ud.
Legesand-Kinetisk-sand

 Se alle de skønne former for sand lige her og vælg din personlige favorit!

2 Kommentarer

 1. Hej jeg har sådan noget sand, men det er blevet for tørt, kan næsten ikke hænge sammen, det er ikke ret gammel, hvad kan jeg bruge for at det bliver godt igen mvh Pia

  • Hej Pia

   Er det noget sand du har købt os? For jeg tænker det formentlig kommer lidt an på, præcis hvilken slags sand der er tale om. Men du kan evt. prøve at sende en mail ind til vores kundeservice på info@legeakademiet.dk. Så kan de måske finde et svar til dig, afhængigt af hvilket sand der er tale om. Hvis det er noget du har handlet hos os kan du også lige skrive dit ordrenummer, hvis du har det 🙂 Så kan vi nemt finde dig.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*