Tag børnene med i efterårsskoven

in Bevægelse i hverdagen/Om dyr/Udendørs

Aronia blade efterårslegeSå er det blevet efterår og det er en smuk tid at tage børnene med ud at lege i skoven og lære de forskellige træ arter at kende – ved at se på bladenes udseende, former og forskellighed. Tag de flotte kulørte blade med hjem og brug dem f.eks. som dekoration eller bogmærke. Hvis du lakerer dem, så holder de også længere!

Det bedste ved efteråret er alle de smukke farver, når træerne blade skifter farve fra grøn til røde, gule og brune nuancer.  Dette skyldes, at bladene nedsætter deres produktion af klorofyl når lys mængden falder.

Klorofyl er det stof, der giver bladene deres grønne farve. Samtidig sker der en stigning af bladenes indhold af carotenoider, en stofgruppe der med sine gule og røde nuancer får bladene til at få flotte kulører.

Når bladene er faldet af træet bliver de brune. Det skyldes at bladenes celler nu er døde og nedbrydningen starter. Mange træ-arter, der vokser i Danmark taber bladene om vinteren. Det sker ved at der mellem blad-foden og gren dannes et  løsningslag, der får bladet til at falde af. Inden bladet løsnes har træet nået at danne et blad-ar, så træet beskyttes mod angreb af svampe.

Set fra en plantefysiologisk synsvinkel er det ganske smart at tabe bladene om vinteren. Vind og frost ville betyde stor fordampning fra bladene og deraf udtørring. Det ses også at blade fra stedsegrønne arter er tykkere og mere beskyttet af hår og voks end blade, der falder af om vinteren.

<br>

Materialer:

– Blade indsamlet i skov, hegn og have

– Blomsterpresse

– Gamle aviser eller en gammel telefonbog

– Klar hobby lak

<br>

Sådan gør du:

Gå en tur i skoven, haven eller det åbne land og saml blade fra forskellige træer. Tag dem med hjem og placer dem fladt mellem stykker af gammel avis eller mellem siderne i en telefonbog. Brug en blomsterpresse eller en stak tunge bøger.

Lad bladene blive i pressen i ca. 1 uge. Brug de pressede blade til pynt på billeder, æsker, kort, bordpynt og meget mere. Beskyt evt. bladene med et lag klar hobby lak, det gør dem stærkere.

Sikkerhed: Der kan være bakterier på blade, så vask hænder efter forsøget er udført.

<br>

Download

Download pdf: Almindeligt klik åbner pdf i nyt vindue, for at gemme direkte på din computer brug højreklik og “gem som”.

Kulørte blade

<br>

Guide til træarter:

Efterårsferie leg med kulørte bladee

Efterårsleg med kulørte blade

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*