Mandala udendørs

Kreativ udeleg: Lav en natur mandala.

in Forår/Frikvarter og pause/Udendørs

Ud i foråret og lav smukke mandalas med naturmaterialer.

Vi trænger allesammen til lys nu. Lys og liv. Begge dele er der så rigeligt af lige udenfor vinduet, men hvad skal I lave derude?
Legetanterne synes, at I skal bruge hænderne, hovederne og jeres fantasi til at lave fine mandalas med blade, sten, sneglehuse, tang, grene, blade og alle mulige andre ting, I sammen finder derude.

Læs med her om, hvordan I både får frisk luft, er kreative og lærer om geometri ved at lave de ældgamle mandalas.

Mandala udendørs
mandala på græs
mandala med grene
mandala med æg

Hvad er en  mandala?

Mandalaer er en form for mønster, der i Østens religioner hinduisme og buddhisme bruges til bl.a. meditation. Det er de blevet i årtusinder.

Hvad betyder mandala?

Mandala betyder cirkel på det gamle sprog Sanskrit.

Hvordan ser en mandala ud?

Det er oprindeligt en firkant i en cirkel. Det skal symbolisere et palads med porte, der peger mod hvert verdenshjørne. Fidusen er, at en mandala er geometrisk regelmæssig, så det er de samme former, der gentages.
Regelmæssigheden bringer sindsro. Du kan lave en mandala præcis, som du har lyst og lade naturen være din inspiration.
Det er på en form for mosaik, som i dag er velkendt i hele verden. I de sidste 20 år er mandalaer blevet en kendt form for farvelægningsskabelon, og både i Legeakademiet og i butikker over hele verden kan du købe malebøger med mandalas.

3 nemme trin til jeres helt egen natur mandala: 

1: Gå udenfor og saml en bunke af ting sammen. Det kan være sten, grene, blade, træstykker, legetøj, dåser, affald, tang, sand eller bær.

2: Vælg en grundlæggende facon som skabelon. En cirkel, en firkant, et rektangel. Tegn figuren op med fingrene, med grene, i sandet eller med kridt. 

3: Udfyld mandalaen med jeres indsamlede materialer. 

 

Hvor kan man lave en mandala?

I kan lave en mandala på terrassen, i gården derhjemme, i indkørslen, på cement, på stranden, i sandkassen eller på græsplænen. Det ser utroligt flot ud af lave en mandala med strand- og havmateriale i strandsandet.

Skal jeres mønster være tydeligt, så er det en god ide at fremhæve underlaget fx ved at lave mandalaen på et underlag af brædder eller andet lyst materiale.

 

tris mandala

Natur-mandala: Frydefuld fantasi, der også er flygtig.

Her kan I se Tristan på 8 år lave en flot mandala på brædder, så mønsteret står tydeligt frem og kan fotograferes. For efter frokost var hans mandala borte, blæst væk af en frisk forårsbrise. Der er noget smukt i, at kunst er flygtig og skal nydes, mens kunstværket er der. Modsat så meget andet i vores verden, der er skabt til nærmest at holde for evigt.

Hvad kan vi lære af at lave mandalas i naturen?

Mandalas kan sagtens indgå i dit barns faglige læring. At få fingrene i sneglehuse, sten og bær og skabe geometriske mønster med dem er en fin måde at kombinere flere forskellige læringsstile og få sanserne med, og det får ofte det, man lærer, til at sætte sig bedre fast, når der er en oplevelse forbundet med det. Du kan læse mere om Legeakademiets forslag til udeskole og læring udenfor her

Skal du have mere faglige termer på at bruge mandalas i læringsforløb, så læs med hos Skolen i Skoven. Her beskrives det, hvordan I kan:

  • Bruge mandalas i natur & teknik ved at lave en mandala for livet i forskellige naturlige miljøer, fx en for livet på stranden, en for livet i skovbunden, en for livet i byen osv.
  • Illustrere brøker, symmetri og spiraler med mandalas i matematik.
  • Udforske begrebet “Land-art” i billedkunst med mandalas.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*