Børn med drager

Drageguide: Kom godt i gang med at flyve med drager.

in Bevægelse i hverdagen/Grovmotorik/Udendørs

Godt at vide, når I flyver med drager.

Trænger I til vind i håret, frisk luft og røde kinder, så find en mark, en park eller en strandeng og sæt en drage op sammen. Lyder det lidt for let?

Du husker måske drageflyvning fra din egen barndom. I mindernes verden kan der gemme sig både storslåede sejre og grufulde fadæser, som er fantastiske historier at dele med dine børn eller elever.

Måske det altid var din drage, der fløj højest og lignede en ørn?

Måske kom du til at torpedere din dansklærer, så han mistede både hat, briller og sit gode humør?

Måske havde du bare aldrig succes med at få den pokkers tingest til at lette fra jorden?

Drageflyvning er en herlig aktivitet, hvor  hele familien kan være med, og her i dette indlæg giver vi dig de helt grundlæggende tips til at få en herlig oplevelse med at flyve med drager. Du kan også læse lidt ekstra informationer om , hvor drageflyvning egentlig stammer fra – det er nemlig en ældgammel tradition. Vi lover dig, at når du har læst dette indlæg, er du klar til at sætte drager op med dit barn.

drage orm
drage trickdrage

Sådan vælger du den rigtige drage til at flyve med.

Hos Legeakademiet har vi webshoppen fuld af en masse forskellige slags drager, som du kan se her. Vi er nemlig så heldige at samarbejde med nogle af de dygtigste og mest erfarne drageproducenter i hele landet, og de deler ud af deres gode råd om, hvilken drage, du skal vælge.

Vi starter med at forklare, at der findes et par forskellige slags drager: 1-linede, 2-linede, sleds, foils og trickdrager.

Hvad er en 1-linet drage og en 2-linet drage:

En drage består af selve dragen, som er et udspændt stykke tekstil, papir eller plastik, og så ofte en hale. Halen er meget smuk at se på, når den hvirvler rundt i vinden. Det er også halen, der holder dragen stabil. Drager med lange haler er mere stabile end drager med korte haler, men det er nu ikke en succesgaranti at sætte en 50 meter lang hale på din drage. Det er snarere en garanti for kluddermor i halen.

Dragen sættes op og fastholdes ved hjælp af en eller to liner, som man holder i hånden på et håndtag, en spole eller en strop. Drager med 1 line er nemme at styre. Drager med 2 liner har en line i hvert hjørne og kan derfor styres, så man kan lave tricks med dragen. Få den til at styrtdykke, cirkle rundt og zig-zagge over himlen med lidt øvelse. Det ser flot ud, men kræver også lidt håndelag.

Prisforskellen på de forskellige drager handler om design, holdbarhed og styrbarhed. Store drager med 2 liner, der kan tåle stærk vind, er sværere at styre og dyrere at købe, men giver en virkelig fed oplevelse og lader den stolte dragepilot mærke vindens kræfter og aerodynamikken meget tydeligt. Men så skal man være over 10 år og have tålmodighed eller hjælp. Billigere drager og drager med 1 line kan give samme sug i maven, når de smukke haler blafrer højt på himlen, og de er nemme at sætte op. Men pas på vinden, for billgere drager kan også nemmere bukke under i blæsevejr. Du kan læse mere om passende vindstyrke længere nede i drageguiden.

Hvad er en sled drage til at flyve med?

En sled er en 1-linet drage uden stænger, som er lige til at putte i lommen og sætte op lynhurtigt. En form for pose, der griber vinden. Den er nem at styre, og der er ingen stænger, der kan knække.

Hvad er en foil drage til at flyve med?

En foil er en 2-linet drage uden stænger. Man har en line i hver hånd. Her er ingen stænger, der kan knække. Piloten mærker meget tydeligt vindens træk i en foil drage, så man skal holde godt fast. Hvis man gerne vil ud og prøve kræfter med at blive rusket lidt i, når man flyver med drager, så er en foil drage et godt og ikke så dyrt valg som en trickdrage. En foil er ikke så god at lave tricks med, da den reagerer lidt langsommere på pilotens ryk i linerne. Men den flyver virkelig flot.

Hvad er en trickdrage?

Den mest komplicerede, men også mest avancerede drage, er trickdragen. Her er det muligt at lave loops og andre smukke numre med dragen. Der er konkurrencer og opvisninger i drageflyvning rundt om i verden, og på vores egen Fanø er der årligt en stor dragefestival med masser af flotte trickdrager i luften. 
En trickdage er udspændt på stænger og styres med 2 liner. Den er meget responsiv og kan udføre hurtige tricks, som ingen af de andre dragetyper kan. Men det kræver styrke og øvelse. Så det er ikke for begyndere.

Hvor kommer drageflyvning fra?

Vi mennesker har fløjet med drager i tusinder af år. Kinesiske historikere har fundet beviser på, at man brugte drageflyvning for mere en 2300 år siden. 

De første drager var lavet af træ og kunne bære et menneske, så soldater kunne sendes ind over fjendens territorium og spionere. Man brugte også lettere drager til at sende beskeder og signaler til hinanden med. Drageflyvning er også traditionel blevet brugt til at måle vindstyrke og måle afstand med. 

Kilde finder du her 

Hvorfor flyver en drage på himlen?

Der er masser at lære af at flyve med drager. Der er nemlig 3 kræfter på spil, som bliver demonstreret af dragen: 

1: Vindens kraft skubber dragen bagud og opad

2: Den kraft, der er i snoren, som dit barn holder i, giver dragen fremad og nedad

3: Tyngdekraften får dragen til at trække sig lige ned mod jorden

Dragens bevægelser afhænger altså af, hvordan disse 3 kræfter arbejder sammen. Når de er i perfekt balance, står dragen stille på himlen. Så er den i det, man kalder kraft balance. Det er ret sejt. 
Kilde her.

cobra drage

Hvilken drage skal jeg vælge?

Der er ikke en rigtig og en forkert drage. Der er bare forskellige slags, der kan forskellige ting. Brug alle informationerne i denne guide til at vælge den drage, I har lyst til at prøve kræfter med. 

Gode drager til børn fra ca 5 år er 1-linede drager og 1-linede sleds. Her finder du både drager i den traditionelle diamant-facon og drager, der er formet som smukke fugle eller noget helt tredie. Her handler det bare om at kunne få dragen op at flyve. Lange haler er godt til denne aldersgruppe. 
Til de lidt ældre børn fra 9 år anbefaler eksperterne at forsøge sig med 2-linede drager, foils eller trickdrager. 1-linede er stadig et godt valg. Fra 9 år går det ofte an med 2-linede drager, og herefter er det kun tålmodigheden og vovemodet, der bestemmer, hvor komplicerede drager, dit barn kan overkomme. Eller dig selv, for at være dragepilot er bestemt også for voksne. 

 

Hvordan flyver jeg med drager?

Når I skal sætte en drage op, så vælg en dag med let vind. Ikke vindstille og ikke stærk blæst eller stærke vindstød.

Følg disse trin:

1: Find et sted uden store træer eller bygninger, hvor I kan løbe frit rundt. I skal være mindst 2 personer.

2: Rul mindst 20 m line ud og stil jer, så den ene holder spolen eller rullen med line, og den anden holder dragen.

3: Den, der holder dragen, skal nu gå væk i vindretningen med dragen i hånden. Når man går væk, skal man have vinden i ryggen. Gå, til linen er strukket ud og stil jer med ansigterne mod hinanden. Vinden skal nu blæse i ansigtet på den, der holder dragen. 

3: Hold nu dragen op i luften med forsiden mod den, der holder fast i den anden ende af linen. Det er nemlig dragepiloten. Mærk, hvordan vinden tager fat i dragen og slip den, når det rykker i den. Så suser den op mod himlen, mens piloten holder den forankret til jorden via linen. Begynder dragen at synke, når ryk i linen eller gå et par skridt mod vinden.

dreng med drage

Sikker drageflyvning:  

  • Flyv aldrig i regn- eller tordenvejr. Selvom det ikke tordner, kan der være elektricitet i skyerne.
  • Flyv aldrig i nærheden af højspændingsledninger.
  • Flyv aldrig, så dragelinerne krydser en vej eller sti.
  • Gener aldrig dyr med din drage – specielt heste kan blive meget bange.

DIY-drager – lav din egen drage.

I din barndom lavede du måske selv din drage af træpinde og papir, aviser eller gamle plastikposer. At lave sin egen drage er sjovt, og I kan dekorere den på alle mulige måder. Dragen bliver mere bæredygtig, hvis du bruger genbrugsmaterialer.

Det er et fint kreativt projekt, som børn helt ned i førskolealderen kan være med til, og du kan finde en masse forskellige guides til hvordan rundt omkring på nettet.

God fornøjelse med drageflyvningen!

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*