Solformørkelse d. 10. juni: Hov, hvem tog en bid af solen?
Torsdag d. 10. juni er der en god chance for igen at opleve et fantastisk fænomen på himlen. Solen bliver pludselig mindre, og det kan ses med det blotte øje – når man har solformørkelsesbriller på. Dem må vi ikke glemme, for uden dem tager vores øjne skade af Solens direkte lys.
Når der sker noget spændende for små rum-nørder og andre med interesse for alt det, der foregår ude i galaksen, så skriver vi hos Legeakademiet ofte en guide, som gør det muligt for dig at dele oplevelsen med dit barn. Når alle spørgsmålene fra dit nysgerrige barn er ved at give dig rynker i panden, så læs med her og bliv klædt på til at svare uden at skulle tage det helt store leksikon frem.
Velkommen til Legeakademiets Solformørkelsesguide. Her kan du læse om, hvad en solformørkelse er, hvornår den kan opleves, og hvorfor det på torsdag d. 10. juni vil se ud som om, at nogen har taget en bid af solen.
Hvad er solformørkelse?
Tag lige en tur op i raketten og forestil dig vores solsystem. Solen, som er en stjerne, brænder og lyser på planeterne og månerne i vores solsystem. Planeterne bevæger sig rundt om Solen, og månerne bevæger sig rundt om planeterne. Indimellem sker det, at Solen, Jorden og Månen står på linje, så Månen skygger for Solens lys set fra Jorden. Månen kan dække Solen helt, cirkulært eller delvist. Det kommer an på, hvor langt væk fra Jorden og Solen, Månen er lige på det tidspunkt.
Fotoet her er af en delvis solformørkelse, hvor man kan se, at Månen står, så den går ind over Solens lys nedefra, så Solen ligner en – ja, faktisk en måne.
Hvorfor er en solformørkelse noget særligt?
Solen har været fejret som en gud i menneskelige samfund altid. Den bringer liv, og den kan tage liv. Det har vi altid været meget bevidste om.
Vi har også registreret solformørkelser i tusindvis af år. En af de tidligste registreringer er fra Kina, hvor der for 4000 år siden var en kinesisk astronom, der blev henrettet, fordi han ikke havde advaret Kejseren om en forestående solformørkelse. Når Kejseren skulle forestille at være i familie med Solen selv, så går det jo ikke, at han ikke er klar over, at den pludselig forsvinder.
I år 12-1300 fvt har vi også tegnet på stentavler om en solformørkelse – og det er altså længe før teleskopets opfindelse.
Det er også solformørkelse, der fungerede som baggrunden for det praktiske bevis på Einsteins relativitetsteori, da astrofysikeren Sir Arthur Eddington i 1919 tog til Brasilien for at fotografere stjernernes position under en solformørkelse.
Når man oplever, hvordan Solen eller Månen pludselig gør noget usædvanligt og ændrer facon, så bliver man opmærksom på, at der så uendeligt meget derude i Universet, som vi ikke forstår, og som er så ufatteligt meget større end os. Det giver lyst til at stille spørgsmål, undersøge og fundere. Altsammen noget, som børn elsker.
Men faktisk er der rimelig ofte mulighed for at opleve dette fascinerende fænomen. I hvertfald i løbet af 100 år.
Hvornår kan man se solformørkelsen d. 10 juni 2021?
I frokostpausen på torsdag kan man i Danmark se Solen skrumpe mellem kl 11.30 og 13.51. Denne gang er det en delvis solformørkelse på omkring 20%. De fleste af os husker sikkert solformørkelsen i 2015, hvor det var hele 83% af Solen, der forsvandt. Denne gang bliver det mindre, men man kan stadig se den bid, der bliver taget af Solen. Husk nu solformørkelsesbrillerne. Og kryds fingre for, at skyerne holder sig væk.
Skulle du ikke have andet at lave på torsdag, så tag et svip til Nordvest Grønland eller Canada. Her kan du se en Ring of Fire eller en ringformet, cirkulær solformørkelse, når Månen går foran Solens lys, så man kun kan se en lysende ring rundt om en sort cirkel.
Hvornår kan man se den næste solformørkelse?
Solformørkelser er faktisk noget, der sker ret hyppigt. Ca. 2 gange om året kan der et eller andet sted på Jorden ses en total, delvis eller cirkulær formørkelse af Solen. I løbet af det sidste århundrede indtraf der 230 solformørkelser, og den hyppighed ser ud til at fortsætte. Der er ingen grund til at tro, at planeternes og månernes bevægelser forandrer sig i sådan en grad, at hyppigheden af solformørkelser også forandrer sig lige foreløbig.
I dag kender vi planteternes baner rundt om Solen, og vi forstår lidt mere om de regnestykker, der kan forklare, hvordan ufatteligt gigantiske kræfter opfører sig. Derfor kan vi med nogenlunde sikkerhed forudsige, hvornår den næste solformørkelse vil ske.
Det vil nemlig være allerede næste år, tirsdag den 25. oktober 2022, at Månen igen vil stå på sådan en måde, at den dækker for 33% af Solen omkring middagstid. Denne solformørkelse vil kunne ses i Danmark, så læg dine solformørkelsesbriller et godt sted, for du får brug for dem igen næste år. Husk, at genbrug er miljøvenligt, så lad være med at smide dem ud.
Informationerne i dette indlæg er fundet i de meget spændende beskrivelser af alt det, der sker på stjernehimlen, som du finder på siden www.stjernehimlen.dk
Aktuelle data og forklaringer om det, der sker i rummet lige nu, har jeg også fundet i podcasten “Rumsnak“, som du finder på din digtale lydtjeneste.
Vil I gerne udforske flere emner indenfor astromoni for børn, så hop over i vores Nørdeguide om astronomi, hvor du kan læse om Pink måne, stjerner og meget mere. Du kan også læse om sidste års Høstmåne fænomen her.