Høstmåne

Høstmåne 2020: Oplev den med dit barn lige nu.

in Årstider/Nørdeguide/Om rummet

Gå ud og oplev den smukke Høstmåne 2020.

Hvis du har lyst til at opleve noget smukt sammen med dit barn og samtidig lære noget om astronomi og vores solsystem, så tag en trøje på og gå ud og se op. Lige i øjeblikket er det nemlig en ganske særlig tid for os, der elsker at se på den mørke nattehimmel. Det er Høstmåne, som er navnet på fuldmånen i september/oktober.

Vi har før skrevet om Blodmåne og astronomi for børn i dette indlæg. Hop derover, hvis du vil vide mere om astronomi for børn. I dette indlæg handler det om nattehimlen lige nu, og hvilke oplevelser, der venter dig og dit barn lige udenfor vinduet. 

Hvorfor skal I opleve Høstmåne 2020?

Der skal gode grunde til at opholde sig udenfor efter aftensmadstid i børnefamilier. Men Høstmånen er en af den slags gode grunde, synes vi. Uanset om I har et teleskop eller oplever nattehimlen med det blotte øje, så er der fine oplevelser derude, og de er ganske gratis. Det er endda en fremragende måde at være sammen, og det gør noget særligt for forholdet mellem forældre og børn at stå der i stilhed og kigge op. Det kræver en vis langsomhed, og det er ikke så ofte, at langsomhed er på programmet i børnefamilier. 
Har dit barn hørt om astronomi, stjerner, galakser og månefaser i skolen, så grib chancen og giv dit barn praktisk erfaring ved at se på Høstmånen og tal om, hvad fuldmåne er, og hvorfor den er forskellig hver måned. 

Men det er måske lige noget, du selv skal have på plads først? Vi hjælper dig her med en lynguide til at forklare dit barn lidt om månefaser og Høstmåne.

 

Hvad er Høstmåne?

Høstmåne er den fuldmåne, der sker tættest på efterårsjævndøgn. Det er den tid på året, hvor solen over hele kloden står lige over ækvator, og der er lige mange dag- og nattetimer. I 2020 er Høstmåne d 1 oktober.

bedstefar og barn ser høstmne

Hvorfor hedder det Høstmåne?

Det er fuldmåne 12 gange om året. I mange andre lande har man tradition for, at hver fuldmåne har sit navn, men herhjemme er det kun Høstmåne, vi kalder ved sit eget navn. Den kaldes Høstmåne, fordi den falder på det tidspunkt, hvor landmændene høster deres marker.

 

Hvad er særligt ved Høstmåne?

  • Farven. Når du kigger på Høstmånen, ser den måske rød ud, navnlig lige, når den står op. Det er utrolig smukt, og det hænger sammen med samme forklaring, som giver solopgangen og solnedgangen sin røde farve. Det er, når månen lys skinner gennem atmosfæren, som indeholder partikler, der blokerer for de blå farver i lyset fra solen. Nu bliver det nørdet! Det kan du læse mere om her.
  • Lyset. Høstmånen står op på samme tid flere døgn i træk. Det er anderledes med de øvrige 11 fuldmåner i året. Høstmånen står op tidligt, allerede inden solnedgang, og det gav i gamle dage landmændene lidt ekstra tid i månens kraftige lys til at få høsten i hus. Den store, smukke Høstmåne lyser kraftigt og klart på et tidspunkt, hvor vi ellers er ved at vænne os til det tiltagende mørke. I mange lande – også herhjemme – fejrede man Høstmånen med særlige fester, ritualer og ekstra god mad. Læs mere her.
  • Afstanden. Mens det endnu ikke kan bevises videnskabeligt, at folk bliver mere tossede, sover dårligere eller at der bliver født flere børn under Høstmånen, så er det for astronomer en festlig tid. For Høstmånen, der også kaldes en Mikromåne, er den fuldmåne i hele året, hvor Månen er længst væk fra Jorden.  Månens bane rundt om Jorden er nemlig en oval, ikke en cirkel. Når den er længst væk fra Jorden, er den over 400.000 km borte! 400.000 er 10 gange Jordens omkreds. Så vi er pænt langt væk fra Månen! 

Oplev Høstmånen 2020 og giv dit barn noget at tænke over.

Når vi mennesker krydrer viden med en særlig oplevelse, og praktisk erfaring med teoretiske forklaringer, har vi lettere ved at forstå og huske ny viden. 
Derfor er denne smukke Høstmåne en oplagt mulighed for at give dit barn ny viden om astronomi og vores solsystem, samtid med, at I faktisk kan lære noget mere om mange andre emner. Høstmånen og alle de begreber, du kan læse om i dette indlæg, handler jo både om historie (det med høsten i gamle dage), astronomi (det med Månen, Solens og Jordens placering i solsystemet), geografi (det med, at solen står over ækvator) og årets gang (det med, at det er efterårsjævndøgn).

I kan også bare hælde varm kakao i krusene, gå ud under stjernehimlen med hinanden i hænderne og nyde den smukke Høstmåne uden at tale så meget om det. 

God fornøjelse med astronomien! Hvis I får lyst til at lege her til mere viden, så kig her i vores store udvalg af legetøj, der handler om astromoni.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*