IGEN: Hjemmetid til danske familier med børn på grund af Coronavirus
Dette indlæg er en ny udgave af et indlæg fra marts 2020 fra den tid, hvor nedlukningen var ny. Nu står vi i samme situation, og derfor iler vi til undsætning med en opdateret udgave med ideer til at få det bedste ud af hjemmetiden.
Legetanter ser også tv, er på sociale medier, har familier og læser nyheder.
Alle medarbejdere i Legeakademiet så pressemødet d 4 januar. Statsminister Mette Frederiksen stod med stor omhu og alvor og lod danskerne forstå, at situationen med Coronavirus eller COVID-19 stadig er alvorlig og kræver, at vi i høj grad holder børnene hjemme.
Hvis du ikke så det, kan du gense det her på Altinget
Torsdag morgen d 12 marts 2020 så verden anderledes ud. Det gør verden så igen eller stadig for mange af os her i det nye år. Mange af os må ikke gå på arbejde, vi skal blive hjemme. Mange børn kommer ikke i børnehave og vuggestue. Skolerne er lukkede.
Børn og voksne har stadig mange spørgsmål om Corona.
Nu her efter mange måneders erfaringer om at leve i et mere eller mindre nedlukket samfund, ved mange af os, hvordan vi rent arbejdsmæssigt holder snuden oven vande. Men hvordan vi holder børnene beskæftiget på en meningsfuld måde, det er stadig årsag til bekymring i mange hjem.
- Hvordan skal vi underholde børnene?
- Hvordan skal børnene kunne følge med i skolen?
- Hvordan undgår jeg at gå agurk og stoppe det ene barn ned i halsen på det andet, inden vi når frokost?
- Hvordan med skærmtid, hvad er for meget, og hvad er i orden?
Hvad skal vi lave med børnene, når de ikke er i skole og institution?
Nogle af os og jer har syge familiemedlemmer – måske endda syge børn allerede. De familier sender vi et stort, virtuelt kram til og håber, at I alle kommer helskindet igennem Corona.
Mange af jer andre spørger: hvordan skal vi dog kunne arbejde og samtidig passe vores børn? Hvad skal de dog lave? Hvad skal man sørge for, at de lærer, mens vi er hjemme med dem? Må de kede sig? Skal vi arbejde i skolebøger?
Her er svaret, at børn gerne må kede sig. At kede sig er at vente på, at der sker noget. Det gør der nemlig altid. Det er bare så sjældent, at man får mulighed for at vente på, at der sker noget. Det er faktisk ret sundt at kunne kede sig og se, hvad der dukker op. Vi er bare ikke så vant til det. Og måske er du også selv en lidt utålmodig sjæl, der ikke helt kan rumme dit barns klager over kedsomhed? Det er vi nemlig mange, der er. Så måske er nogle få udvalgte lærerige aktiviteter en god ide.
Legeakademiets kerne er leg og læring
Det med lærerige aktiviteter, det er noget, vi ved en masse om i Legeakademiet. Det er nemlig vores nicheområde på legetøjsmarkedet at sælge legetøj, der udvikler børns kompetencer.
Vi har også børn i alle aldre, så mange af os har været hjemme med børn og unge i perioder. En af os har endda både hjemmepasset og hjemmeskolet børn, så vi har en masse personlige erfaringer med at gøre dagene meningsfulde og gode.
Selvom den næste periode bliver anderledes, er der alle mulige grunde til at tro på, at I nok skal finde på noget sammen, så dagene ikke bliver alt for lange. Det med at være sammen hele dagen er ganske vist ikke noget, vi er vant til. Men som med alt andet, man ikke har prøvet før, så kan man vælge at være som Pippi og sige: Det har jeg ikke prøvet før, så det er jeg nok vildt god til!
Med et par gode fif og lidt øvelse, så går det.
Så her er Legeakademiets bedste fif, tips og ideer til, hvad I kan lave med jeres børn hjemme i Corona tiden:
Vi starter med et ganske gratis tip:
Hvis du og dine børn ikke er i isolation eller karantæne, så må I gerne gå udenfor. Det er en virkelig god ide at få noget frisk luft, for bagefter er I ofte mere rolige i hele kroppen og har fået trukket vejret dybere. Så er der mere ro på i en stund, og måske kan du få arbejdet lidt. Måske.
Corona i vintertid – måske ikke lige udeleg i dag?
I foråret var der en orkan, der rasede. Nu er det vinter. Det danske vejr kan nogle gange sætte en stopper for ellers udmærkede planer om at være udendørs.
Så måske er udeleg ikke lige sagen i dag. Men så måske i morgen – prøv at få ind i hverdagen at komme ud. Det gør SÅ godt. Mangler I inspiration til udeleg, så kan du læse med her.
Der er nemlig ikke øget smittefare ude i skoven, på stranden eller i haven. Så på med tøjet og ud og lad sanserne blive blæst godt igennem.
Undgå at få pip og vær dine børns guide til leg og læring i Corona tid:
Når du sidder desperat med din laptop og prøver at få noget fra hånden, så er det 100% sikkert, at dine børn sværmer om dig som fluer. Det kommer der sjældent noget godt ud af. Gør i stedet dette:
- Giv dig selv 30 minutters koncentreret tid med børnene og sæt en aktivitet ordentligt igang. Vær børnenes guide og leg jer frem i den aktivitet, I vælger.
- Vælg noget, som barnet er interesseret i og derfor er motiveret for at lege med og lære om.
- Hvis dit barn har brug for at holde den mentale gryde i kog og ikke glemme bestemte skolekundskaber, så find aktiviteter, der understøtter den kompetence. Måske har dit barn lige knækket læsekoden? Eller har lært sine første ord på engelsk? Så find passende legetøj og læringsredskaber i skolesjovkategorien her.
- Brug tid på at sætte jer foran legetøjsskabet eller den store reol med spil og undersøg de gamle sager. Måske gemmer der sig noget, I helt har glemt, at I har? Måske kan I sortere kortspillene og finde noget mega sjovt, som dit barn endelig er stor nok til? Måske kan bilskuffen få nyt liv, hvis I lige kigger dem alle igennem og smider de mest slidte ud og tegner en bilbane på et langt stykke papir på gulvet?
- Er du helt blank, så giv dit barn lov til at se en god film eller spille et lærende spil på tablet eller smartphone, mens du lige læser vores forslag til lærende legetøj herunder igennem. Du skal ikke frygte skærmtid. Det handler i følge Red Barnets digitale ekspert Jon Lange nemlig om at være opmærksom på dit barns digitale forbrug, ikke være bange. Læs mere om hans anbefalinger her.
Legeakademiets bedste ideer til lærende aktiviteter med børn, som du endelig har tid til.
Tid derhjemme med ungerne kan være en oplagt chance for endelig at have tid til at kaste jer ud i mere tidskrævende projekter.
Det er også en god tid til at lade dit barn øve sig i at kunne lege selv, hvilket faktisk er svært for mange børn. Men med en god start, hvor du er med og viser interesse, kommer dit barn lettere i gang med at lege lidt selv. Husk, at for helt små børn er 15 minutters leg alene ved siden af dig faktisk rigtig godt gået.
Måske du har et par børn hjemme og er med til at passe andres børn i en turnus-ordning. Den situation har vi også et par forslag til. Så her har du vores bedste ideer til lærende aktiviteter med børn i en Corona tid:
Legetøj til hjemmetid for børn 0-2 år:
For de helt små børn gælder det, at du nok ikke skal regne med at få arbejdet, mens dit barn er hjemme. Helt små børn kan måske trille lidt rundt på legetæppet eller daske til sansestimulerende babylegetøj en stund. Hav ikke høje forventinger. Vi gentager: 15 minutters leg for en baby er meget, så håb ikke på mere. Det skal altid være under dit opsyn, så vær opmærksom.
Er dit barn lidt større, kan det være en supergod at lege sansestimulerende lege med barnet. Sansestimulering er ganske enkelt, og det handler om at udvikle dit barns primære sanser. Det kan du læse mere om her. Når I har været i gang et stykke tid, kan barnet ofte selv lege videre. Men vær i nærheden, da børn under 2 år som sagt ikke bør lege uden opsyn. Find inspiration til sansestimulerende lege hos vores dygtige partner Kriblekongen
Og nej, det handler ikke (altsammen) om at ligne et abstrakt maleri.
Legetøj til hjemmetid for børn 2-4 år:
For de lidt større børn i vuggestue og børnehavealder medfører hjemmetid oftest stor jubel for barnet og lidt mere behersket jubel for de voksne. Børn i den alder har krudt bagi. Så kom ud og leg.
I kan også kigge nærmere på magnetiske byggeklodser, fx Magna-Tiles eller Magformers, eller måske en af de virkelig skønne kuglebaner til de helt små, der hedder Kullerbü. Byggelegetøj og konstruktionslegetøj giver en masse god stimulation til fantasien, kreativiteten og de kompetencer, der handler om logik og at genkende mønstre, sekvenser og former. Det er fine evner at øve for børn i 2-4 års alderen.
Legetøj til hjemmetid for børn 4-6 år:
I førskolealderen og i de tidligste skoleår begynder børn lige så stille at fatte interesse for at sidde stille i to minutter og koncentrere sig. Det kan mange børn også godt før den alder, mens andre er meget fysisk aktive og bliver ved med at være det hele deres skoletid – eller liv. Du kender dit barn bedst og ved, hvad der er motiverende.
Måske ville være være godt at lære dit barn nogle praktiske ting. Hvad med fx at kunne binde snørebånd? Eller holde rigtigt på en blyant? Smøre en rugbrødsmad eller pudse spejle? De små hverdagsopgaver, som det bare er nemmere at gøre selv, når tiden er knap. De færdigheder kræver ingen særlig forberedelse eller udstyr, dem kan I selv gå i gang med at øve jer på. Husk at rose og måske give et stort kram, når dit barn med røde, stolte kinder kan se, at den der æggemad, den har jeg selv smurt!
Hvis I gerne vil kaste jer over en aktivitet sammen, der kræver lidt mere tid og måske varer flere dage, så vil vi foreslå:
Kuglebaner – en herlig aktivitet til børn, der leger i grupper. Vi har en masse forskellige, og der er masser af læring om tyngdekraft, acceleration og endda lyd i leg med kuglebaner.
Nyt til legekøkkenet – vi er helt på månen over alt det nye, der hele tiden bliver sendt på legetøjsmarkedet indenfor legemad oglegekøkkener. Hvis du opdaterer dit barns legemad med få nye ting, vil der komme ny energi i legen. Leg med legekøkkener er en fremragende måde at træne sociale kompetencer, det at sortere og måske endda at tælle, så hop over på shoppen og se på kategorien om legekøkkener og legemad.
Måske serverer sønnike endda frokost?
Legetøj til hjemmetid for børn 6-10 år.
Skolebørn jubler, når de ikke skal i skole. Lige indtil de opdager, at de ikke må spille og se TV hele tiden. Hvis der er meldt ud fra skolen, at der er arbejdsbøger at holde ved lige, så gør du klogt i at indføre en lektiestund. Aftal med barnet, hvordan det skal foregå og hold aftalen. Med din hjælp og interesse kan det blive en god mulighed for at følge med i dit barns arbejdsproces.
Hvis I gerne vil have et længerevarende projekt, og det synes vi er en rigtig god ide, så prøv med følgende forslag:
Arckit artikektbyggesæt.
Et stort konstruktionsprojekt, hvor I med arkitekttegnede moduler bygger et hus. De virkelig realistiske og professionelt designede Arckit-sæt er geniale og giver et virkelig flot resultat. Det tager tid, og det er interessant for både børn og voksne, og det er også sjovt at bygge i grupper. At bygge med Arckit udvikler dit barns evne til at tænke i 3D, finmotorikken og kreativiteten.
Der er mange forskellige sæt at vælge imellem, og du kan finde flere inspirationsvideoer om at bygge med Arckit. På nettet kan I downloade mange flere kits og designs til ydersider, omgivelser osv. Det er superfedt konstruktionslegetøj til de lidt ældre børn.
Lær om krop og vira: Det er også en god ide at tage udgangspunkt i al den information, dit barn sikkert har fået om Coronavirus den seneste tid, og så tage en tur rundt i kroppens univers og finde ud af, hvad vira er for noget, og hvordan kroppen hænger sammen. Det kan I finde ud af med lærende legetøj om kroppen her. Måske er et mikroskop også en god ide?
Lær med robotter: En rigtig god ting, som børn fra 6 år har stor glæde af og lærer en masse af, er at lege med robotter. Robotter er i dag mere end noget, der kører rundt af sig selv og siger “bip”. Det er en måde at lære at kode på, og det at kunne kommunikere med teknologi er en grundlæggende kompetence i vores moderne tid.
Kreativitet og teknologi: Vi vil også lige slå en slag for en sjov måde at være både teknologisk og kreativ på, hvor man kombinerer det at tegne og modellere med teknologi og tablets. Det er Osmo og Hey Clay, vi taler om her – og hvad det går ud på, kan du se ved at kigge på videoerne her og her. Du kan også læse vores indlæg om alt det nye, elektroniske AR-legetøj her.
Og husk – Keep Calm og Carry on, som de sagde under 2. Verdenskrig. Når din irritation eller frustration over ikke at kunne få noget fra hånden vokser dig over hovedet, så tag en dyb indånding og husk dig selv på, at du fra naturens hånd er skabt til at tage dig af dit afkom. Både mænd og kvinder. Det er en ny slags hverdag for os alle, og det er udfordrende for de fleste. Tal åbent om det, og prøv at øv jer i at få nogle lærerige dage med leg og nærvær.
Skal I tage jer af syge familiemedlemmer eller bliver I selv syge, så pas på hinanden.
De bedste hilsner fra Legetanterne hos Legeakademiet.