Gyngeleg er en af de bedste måder at fodre dit barns hjerne.
Vi har valgt at indrette vores hjem, så det indbyder til masser af leg og bevægelse. Det giver mening for os, at legen fylder i de rum vi opholder os mest i, for så opstår den spontane leg nemmest. Børn er skabt til at glæde sig over ting, som fremmer hjernens udvikling. De elsker de at bevæge sig, fordi det er sjovt, og fordi sanseoplevelserne ved bevægelse giver deres hjerne næring.
Når børn leger og bevæger sig, stimulerer de balancesansen, som består af et helt system af sanser, også kaldes vestibulærapparatet. Balancesansen stimuleres ved fx snurren, vippen, hoppen og gyngen.
Når barnet gynger frem og tilbage, har det hovedet i forskellige positioner.
Det stimulerer balancecentret og samtidig den såkaldt vestibulære sans, der er en af de sanser, som hjælper barnet godt på vej, når det skal lære at læse og skrive.
Børn er vilde med at gynge, så gyngen er et oplagt redskab til deres motoriske udvikling.
I bogen “Se, hvad jeg kan” fra 2004 skrev den svenske småbørns- og talepædagog Ylva Ellneby sådan her:
Stimulering af balancesansen påvirker hele barnets hjerne. Når barnet leger og bevæger sig, øges hjernens evne til at være vågen.
Det er altså især gennem leg og bevægelse, at barnets hjerne får bedre mulighed for at integrere de sanseindtryk den modtager og omdanne dem til viden. Leg ér virkelig læring! Ikke kun læring om den leg, barnet leger nu. Men legen (og især bevægelserne i børns lege) skaber forudsætning for bedre at kunne forstå omverdenen efterfølgende.
Gyngeleg både ude og inde.
Naturen er det perfekte sted at lege, når det handler om at stimulere balancesansen. Barnet kan løbe op og ned ad bakker, hoppe ud fra et væltet træ og svinge sig i grene eller et reb i et træ.
Men man kan også indbyde til bevægelseslege indenfor. For at mine børn nemt kan stimulere balancesansen, når de har brug for det, har vi sat kroge op i loftet i stuen.
Hvis de har meget energi, og derfor har svært ved at sidde stille og koncentrere sig, kan de tage en svingtur i vores gymnastikringe eller trapezen. Efter 5 minutters gyngeleg er hjernen vågen igen, og de kan bedre fordybe sig i en ny leg.
Hæng gynger, trapez’er, romerringe og sansegynger op både ude og inde.
På den måde er det nemt for dit barn lige at vække kroppen, når der er behov for det.
Bare 5 minutters gyngetur gør en masse gavn for hele dit barns trivsel, så gør gyngen til en naturlig del af indretningen hjeme hos jer.
Find Legeakademiets store udvalg af gynger og andre gyngeredskaber i webshoppen her.