Gode tips om labyrintsansen, også kaldet vestibulærsansen

in Ann og Jane mener/Barnets sanser/Barnets udvikling/Sansemotorik/Uncategorized

Indlæg skrevet af Kristina Hobbs.

LegeGuide til dit barns motoriske sanser #1:

Citat-1


Breaking news: Der findes ikke 5, men 7 sanser!
Vil du gerne hjælpe dit barn til at trives i hverdagen? Så læs med i vores LegeGuide og få de bedste tips til, hvordan du får dit barns sanser til at samarbejde og give dit barn ro i kroppen og et godt selvværd.

Denne og de kommende 3 LegeGuides fra Legeakademiet vil give dig:
–    En ny forståelse af dine børns sanser
–    En udfordring af din vanetænkning om dit barns trivsel
–    En løsning på sansemotoriske vanskeligheder
–    Tips til træning af en sans, som er afgørende for dit barns indlæringsevner og selvværd

Så er vi i gear. Er du klar til at kunne give dit barn bedre trivsel?
Citat-2

Det hele starter med dit barns 3 primære sanser. Ja, primære. Dem, du plejer at kende som sanser, er faktisk sekundære.

Vi udfordrer dig til at overveje:
–    Bryder dit barn sammen i store forsamlinger?
–    Er det svært at sidde eller stå stille?
–    Går det langsomt med at kunne koncentrere sig?
–    Bliver dit barn ofte svimmel eller nægter at snurre rundt?
–    Har dit barn indlæringsvanskeligheder eller øget sensitivitet?

Hvad har de problemer dog med sanser at gøre?
ALTING! For rigtig mange børn i dag har problemer med at få sansernes samspil med hjernen og kroppen til at fungere. Det hedder med et fint ord: Sanseintegration.

Mit barns sanser fungerer da helt fint, hvad snakker I om?
Jamen det er vi da mere end glade for at høre. Børn i trivsel med mod på at lære er jo målet med hele vores univers her hos Legeakademiet.

Citat-3Forstår du dine børns sanser?
Du er vant til at tænke sanser som noget med synssans, høresans og følesans.

Dit barn hører sikkert fint, kan se dit ansigt og kan sagtens mærke kulde og varme. Men der kan være andre tegn på, at dit barns sanser giver problemer. For som Mette Drescher Jensen fra Sanse Motorik siger: De 3 primære sanser er grundlaget for al udvikling og bevægelse. Se hendes blogindlæg om sansemotorik lige her.

Citat-4

Hjernen klarer kun sin opgave med at koordinere alle kroppens funktioner, hvis den får korrekte og forståelige beskeder fra alle 7 sanser. Og i den rigtige mængde. Hvis en eller flere sanser er understimulerede, virker det på samme måde som knas på en ledning – det samlede signal forstyrres. Hjernen må arbejde endnu hårdere for at få de resterende signaler til at give mening. Resultatet er en hjerne på overarbejde, og et barn der ikke trives.

Det centrale er:
Citat-5

Til dig, der gerne vil lege stimulering af de 3 primære sanser ind i dit barns hverdag, så serverer vi her i vores LegeGuide nemme tips til sansemotoriske aktiviteter. Vores LegeGuide er:
–    Sjove og nemme aktiviteter uden hokus pokus
–    Lege, I sikkert kender i forvejen
–    Inspireret af psykomotoriske terapeuter fra Sanse Motorik
–    Måder at forbedre dit barns læring og trivsel

Den bedste nyhed er, at det faktisk er nemt at stimulere de primære sanser. Mange børn gør det helt af sig selv ved at rejse hovedet, kravle, klatre, ryste, trille, hoppe og på alle mulige andre måder undersøge kroppens afgrænsninger og udfordre deres egne evner til at styre kroppen.

Citat-6

Labyrintsansen sørger for, at hjernen modtager besked om vores placering både lodret, vandret og diagonalt.

Alle børn – og voksne – har brug for at få stimuleret deres labyrintsans jævnligt. Vores labyrintsans er nemlig fundamentet for hele vores motoriske udvikling, men også for vores evne til at balancere og koncentrere os. Den har desuden stor betydning for vores sprogudvikling og spiller også en rolle i vores evne til at styre vores øjne.

Labyrintsansen er nemlig tæt forbundet med vores synssans. Den hjælper os nemlig til at stabilisere fikspunktet for vores øje- og hovedbevægelser, hvilket hjælper os til at fastholde et stabilt synsfelt. Det betyder i praksis, at selvom vi bevæger hovedet og kroppen, er vi stadig i stand til at bevare fokus med øjnene, så de ting vi kigger på ikke flimrer for vores blik. Og lige præcis den udvikling er essentiel, når man skal i gang med at lære at læse og skrive.

Inaktive børn og voksne, der sidder meget ned til daglig, har ofte en understimuleret labyrintsans, og kan derfor have stor glæde af at arbejde aktivt med at stimulere og udfordre den.

Tegn på understimuleret labyrintsans:
Oplever du, at dit barn ikke kan lide at gynge, har svært ved at stå på ét ben, bliver meget køresyg eller ikke kan holde balancen? Det er sandsynligt, at disse vanskeligheder også nedsætter dit barns trivsel og læring, for hjernen er på overarbejde, når den får forkerte beskeder fra labyrintsansen.

Prøv et par af vores tips til træning af labyrintsansen:
1: Brug en tumletop til at øve dit barn i at dreje rundt. Rotationer af alle slags kan være voldsomme for et barn med sansemotoriske problemer, så vær forsigtig i starten. Vælg eventuelt en tumletop med flad bund til at starte med eller en mini tumletop. Hvis du ikke vil ud og købe kan i prøve med et lagen, som barnet sidder eller ligger på. Du holder i den ene ende og løber rundt om barnet.

2: Brug farvestrålende og støjende legetøj som fx en Oball med rangle til at få det lille barn til at kigge i mange forskellige retninger, både på maven og på ryggen. Du kan også bruge en plast flaske med sten i som du triller hen af gulvet. Det er super god træning af labyrintsansen, når barnet vender hovedet i mange forskellige retninger, fordi det kræver, at hjernen forstår kroppens placering i rummet og stadig holder balancen vandret, lodret og diagonalt.

3: Byg masser af forhindrings- og balancebaner i stuen med de kreative redskaber fra Gonge og bObles. Du kan også bruge sofahynder, tørklæder eller lave stole samt gynger, hvis du synes – og husk, at det også er en super god ide for dovne voksne at gå på line….

Og husk så også at hoppe, løbe, kravle, gynge, snurre rundt, lave kolbøtter og vejrmøller, alt det I orker… Det hjælper alt sammen.

En overstimuleret labyrintsans?
Husk på, at det også er muligt at overstimulere labyrintsansen. Tegnene på en overstimuleret labyrintsans er faktisk ofte de samme som på en understimuleret labyrintsans. Dit barn bliver utilpas, rundtosset, får kvalme eller bliver køresyg. Oplever I, at jeres barn reagerer på denne måde, når I fx snurrer rundt, er det en god idé at stoppe op. Det betyder ikke, at I skal stoppe helt med at arbejde med labyrintsansen – I skal bare gå lidt roligere frem og måske lave et par rolige kolbøtter i stedet. Og så kan I stille og roligt inddrage flere bevægelser og mere tempo…

Læs med i vores næste LegeGuide #2, hvor vi vil give dig tips til at stimulere endnu en sans på sjove og nemme måder.

Child standing upside down

Kilder:
–    Kjeld Fredens: ”Bevægelse, musikalitet og rytmesans: Grundlaget for vores udvikling”
–    Kjeld Fredens om børn og motorik på hans YouTube-kanal
–    ”Når sanser, hjerne og Krop spiller sammen” i Magasinet Skolen 9/9 2016
–    ”Motorik: Baby har problemer med motorikken” af Vibeke Bye Jensen i Børn og Unge, nr. 2 2009

Læs mere om at stimulere labyrintsansen i Mette Drescher Jensens indlæg på vores blog lige her.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*

Seneste fra Ann og Jane mener

Gå til Til toppen