Gør det selv skov

in Sommerferieskole

Gør-det-selv-skovHer får du en “opskrift” på hvordan du laver din helt egen skov af løvfældende træarter. Om efteråret kan du i haver, hegn og skov indsamle frø fra mange forskellige træarter og hvert af disse frø kan med lidt tålmodighed blive til et nyt træ, der kan plantes ud og vokse sig store.

Langt de fleste træer formerer sig ved at sætte frø. Disse frø modner sensommer og efterår og deres funktion er at skabe nye træer.

Træerne har forskellig taktik når det handler om frøspredning.

Frø fra eg, bøg, hassel og kastanie falder tungt ned til jorden, men kan spredes af mus og egern, der samler dem til forråd.

Frø fra ahorn og birk spredes med vinden og kan hvirvle rundt og komme længere væk fra deres moderplante.

Frø fra hyld og røn er pakket ind i et lag lækkert frugtkød, der tiltrækker fugle og disse frø kan klare en tur igennem fuglens tarme.

Det er ikke alle år som er gode frø-år, nogle år er der næsten ingen frø, andre år kan der være i overflod og skovbunden kan være dækket af bog og agern.

Af alle de træfrø, der lander på jorden er det en meget lille del, der bliver til store træer. Frøene lander maske et sted hvor der er dårlige betingelser for vækst, og der er stor konkurrence mellem de spirende frø.

Frø som agern fra egetræet spirer ret kort tid efter de er faldet fra træet. Andre træfrø som bog fra bøgetræet, har en indbygget spirehvile, der forhindrer dem i at spire om efteråret. Derved undgår de at skulle overvintre som kimplante, men kan hvile hele vinteren beskyttet af frøskallen. Spirehvilen kan ophæves ved at frøene udsættes for en periode med kulde og fugtighed. Så ligger det i den fugtige skovbund hele vinteren bliver spirehvilen ophævet.

Frø uden spirehvile kaldes for ortodokse og med spirehvile kaldes for recalcitrante. Rekalcitrante frø taler at blive tørret og opbevaret flere år på køl, hvorimod ortodokse frø ikke tåler tørring.

<br>

Lav din egen skov:

Du skal bruge indsamlede frø fra forskellige træarter (se guiden til træfrø), nogle potter samt plantejord.

<br>

Fremgangsmåde:

Tag frøet ud af deres kapsler, kogler eller frugtkød.

Fyld potterne med pottejord.

Så frøene 2-3 stk. i hver potte. Frøene skal lige så langt ned i jorden som de er store (f.eks et 2 cm langt frø skal stikkes 2 cm ned i jorden).

Placer potterne udendørs, og pas dem med vand.

Når frøene spirer og træerne kommer op i løbet af foråret, sa tynd ud i planterne så der kun står et træ i hver potte.

Når planterne er 1-2 år gamle kan de plantes ud og blive til din helt egen skov.

<br>

OBS: Husk at vaske hænder efter du har arbejdet med træfrø. Nar du samler dem op fra jorden kan der være jordbakterier på.

<br>

Guide til træfrø:

Her kan du se billeder af de mest almindelige frø fra løvfældende træarter i Danmark.

Gør det selv skov ide fra LegeakademietGør det selv skov ide fra Legeakademiet

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*