Til fastelavn kan man være lige, hvad man vil.

Fastelavn: en sjov del af dit barns udvikling.

in Fastelavn/I børnehaven/I vuggestuen/Særlige begivenheder/Sociale kompetencer

Elsker du fastelavn eller er du måske lidt træt ved tanken om at skulle ryste det helt store arrangement med udklædning og underholdning ud af ærmet?

Så læs legetanternes bud på de fantastiske læringsmuligheder, der er i fastelavn – de kommer nemlig her, og vi lover, at det vil få dig i det helt rigtige ballade-humør. Nederst finder du vores bedste tips til at finde det helt rigtige fastelavnskostume til baby og børn. 

Fastelavn styrker dit barns udvikling

Fastelavn er fis og ballade, trinde tønder og slikposer, papnæser og parykker. I år falder fastelavn søndag d 23 februar, som er præcis 7 uger før Påskedag.

Men fastelavn er udover en festdag for fjollehoveder også rollelegens højtid, hvor vi mennesker har aftalt, at det er okay at lege at være en anden for en stund. Og den chance er guld værd. For på den måde kan dit barn lære vigtige sociale kompetencer gennem leg. 

 

”Nothing lights up the brain like play” .

Stuart Brown, professor I psykiatri og leder af National Institute for Play

”Børn lærer i legen – de kan simpelthen ikke lade være – de får nye erfaringer, de undersøger ting på mange forskellige måder, de mestrer dem og de får sociale evner og kompetencer ved at lege med gode kammerater.”

Dion Sommer, professor i udviklingspsykologi ved Aarhus Universitet og forfatter til bogen ”Udvikling” fra 2017.

Fastelavn er rollelegens højtid

Lige så snart det har været jul, begynder børn at tænke over, hvad de skal være til fastelavn: Rollelegens højtid og en vidunderlig mulighed for at lade som om.

Vil dit barn være en brandmand, en myre eller en lagkage? Det kan i nogle tilfælde pege mod mange nætters svedigt arbejde i symaskinens og limpistolens skarpe lys for forældrene. Internettets katalog over fantastiske DIY fastelavnstønder, kostumer, udklædninger, masker og fastelavnspynt bugner.

Her vil vi legetanter huske dig på, at fastelavn ikke handler om perfektion eller topkarakterer i det store symaskinekørekort. Du behøver ikke producere en perfekt udklædning til dit barn, for fastelavn handler ikke om at være en præcis kopi af hverken Thomas Blachman, en søhest eller Pippi. Det handler om at lege, at man er en anden sammen med sine gode venner og familie.

I forhold til udklædning, så er det faktisk helt enkelt. Lidt kan gøre det, og det er også i orden at du som forælder forhandler dig frem en udklædning, som jeres kreative evner eller pengepung kan overkomme. Vi har en masse ideer lige fra et enkelt skørt, en maske eller en flot kappe at tage udenpå flyverdragten til flotte heldragter, sminke og hatte her.

Du kan også læse vores blogindlæg om flot ansigtsmaling til de lidt større børn, lavet i samarbejde med rigtige cosplayere, her. 

”Hjernen vokser simpelthen, alt imens barnet leger og lærer, og samtidig stiger også læringskapaciteten,«             

Dion Sommer, professor i udviklingspsykologi ved Aarhus Universitet og forfatter til bogen ”Udvikling” fra 2017.

Fastelavn er en tid, hvor vi mennesker udvikler og fejrer vores evner til at:

Når I fejrer fastelavn, kan I more jer med at

  • Lege med social identitet
  • Udforske at være en anden via fantasien
  • Lære om sociale spilleregler set fra andres perspektiv
  • Forstå jer selv og hinanden bedre
  • Rumme forskellighed

Sæt hatten på skrå, næsen på og leg med.

Børn elsker, når voksne leger med. Selvom du til hverdag ikke orker at være stormtrooper, så giv rollelegen en chance til fastelavn – selvom det måske føles grænseoverskridende i starten.

Som voksne har vi glemt, hvordan man leger. Det kan dit barn hjælpe dig med at huske.

Din stolte søn eller datter vil elske at se dig på glatis, og din fantasi vil takke dig for den fine mulighed for at komme ud og flyve.

”Voksne er tilbageholdende med at lege- dels fordi de bliver forlegne, og dels fordi de ikke mener, at det rigtigt fører til noget”

Tim Brown, direktør for Ideo, en af verdens førende virksomheder indenfor IT-design og udvikling.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*