Farligt legetøj: Nej tak!

in Om at handle på nettet/Om bæredygtighed/Om miljø/Om sikkerhed og kemi

Når det er for billigt til at være sandt, er det det nok også…

I dag skal man se sig godt for, når man handler på nettet. Vi er nemlig så etableret en nation, med gode forbrugersikrede vaner for at handle på nettet, at forbrugeren sænker paraderne og ikke er opmærksomme nok, når de handler på internettet. Spørgsmålet er så, om det er forbrugerens opgave at være på vagt? Eller om det er statens opgave at få stoppet de brodne kar, som typisk kommer fra kinesiske webshops? Legetanterne mener, at det er en kombination. Når du som forbruger handler på internettet er der nogle forskellige ting, som du bør checke inden du køber en vare:

  1. Er det en .dk side eller en .com? Hvis det er en .dk er der større sandsynlighed for, at man overholder dansk lovgivning

   Den danske lovgivning indenfor legetøj kræver:
   a) At man skal overholde CE-mærkning
   b) At der skal være tydelig mærkning af europæisk distributør
   c) At indholdsstoffer skal overholde EN71
   d) At legetøjet er lavet solidt
   e) At der ikke er skarpe kanter, som barnet kan skære eller stikke sig på
   f) At legetøjet ikke har en snor, der er over 22 cm lang. Snoren kan nemlig danne en løkke, og barnet risikerer at blive kvalt
   g) At mærkning, advarsler og vejledninger er skrevet på dansk
   h) At legetøjet passer til barnets alder og udviklingstrin
   i) At øjne, knapper og andre smådele på legetøjet er fæstnet forsvarligt
   j) At legetøj til børn under 3 år kan bestå afprøvning i legetøjstesteren. Hvis produktet eller dele fra det kan komme ned i legetøjstesteren, kan det også komme gennem dit barns hals.

  2. Hvordan ser sproget ud på webshoppen? Ligner det en oversættelse, der er lavet i Google? Er der underligt grammatik? Så er det nok ikke en dansk webshop.
  3. Er varen FOR billig? Det er tilladt at være skeptisk. Hvis det ser ud til at være for godt til at være sandt, så er det nok også for godt til at være sandt.
  4. Er der et varefoto af et kendt produkt, f.eks. en Nike sko til 1/10 af prisen? Så er det nok ikke den vare, du ender med at få ind af døren.
  5. Hvis du tjekker webshoppens footer, som du finder nederst på hjemmesiden, er der så oplyst dansk adresse og telefonnummer? Og hvad med emailadressen – er det en @gmail-adresse? Hvis ja, så kan det også være en webshop udenfor EU.

Nu er det ikke sådan at vi siger at alle udenlandske webshops er noget skidt. Men det er desværre sådan, at hvis man er en webshop udenfor EU, der sælger produkter i Danmark, så skal man ikke overholde de samme regler, som danske webshops. Og det kan være problematisk, når vi har med især kinesiske virksomheder at gøre.

For rigtig mange tests lavet af både Sikkerhedsstyrelsen samt Kemikalieinspektionen viser, at mange virksomheder er fuldstændig ligeglade med, om der er bor i deres slim, bly i deres lodninger, phtalater i deres dukker eller at deres magnetlegetøj går op og magneterne falder. De kerer sig ikke om, at deres produkter indeholder kemibetegnelser, som ingen af os almindelige mennesker ved hvad er. Derudover er rigtig mange varer umulige at spore og derfor finder myndighederne først ud af, at der er noget galt, når legetøjet er landet i de danske hjem. Og på det tidspunkt kan det altså være for sent.

F.eks. er en webshop-platform som Wish blevet testet. Den test viste, at 21 ud af 30 købte produkter IKKE levede op til EUs regler… bl.a. var der løsdele, der ikke var fæstnet korrekt. Og det kan måske være ligegyldigt, hvis du køber en vare til dig selv, men hvis du køber legetøj til et lille barn, så risikerer du, at legetøjet indeholder ting og sager, som i sidste ende betyder, at du ikke bliver bedstemor eller bedstefar engang i fremtiden. Ja, det er sat på spidsen – men du gambler med et barns sundhed og måske sikkerhed og det er vi Legetanter nødt til at råbe op om.

Udover den tvivlsomme kvalitet, så skal du også huske på, at mange af de kinesiske webshops ikke betaler dansk moms. Det betyder et tab på minimum 500 mio. kroner for den danske statskasse, og samtidig får de her webshops fragten til under 10 kr. Denne ekstremt billige fragt sætter PostNord på overarbejde. Og måske er du ligeglad med PostNord, men i sidste ende resulterer det i tab af danske arbejdspladser. Tal fra EU viser rent faktisk, at virksomheder fordelt på 13 sektorer i Danmark årligt mister 8,6 mia. kroner i tabt salg og 5.000 mistede arbejdspladser på grund af kopivarer.

Når du handler med en dansk webshop er du:

 1. Beskyttet af dansk forbrugerlov
 2. Sælger tager ansvaret for, at varerne lever op til EUs krav

Alligevel har hver fjerde dansker ifølge Danmarks Statistik handlet hos webshops uden for EU i løbet af det seneste år – altså webshops der ikke er omfattet af de europæiske krav om produktsikkerhed. Men produktsikkerhed er ikke det vigtigste for danskerne, hvilket er meget underligt. Men det må hænge sammen med, at vi er så vant til at kunne stole på kvaliteten, at vi bliver lidt blåøjede. For 72% af forbrugerne synes, at det er vigtigst at have sikre betalingsmetoder, mens kun 24% satte kryds ved høj produktsikkerhed.

Myndighederne også har et ansvar

Hos Legeakademiet mener vi, at myndigheder også har et ansvar.

For det første skal der naturligvis være bedre kontrol med, at der skal betales moms. Ligeledes skal kinesiske virksomheder ikke have en fragt til under 10 kr., blot fordi de bliver betragtet som U-land. Det skal ikke koste PostNord penge, at de skal sælge fragten så billigt.

Vi ønsker lige konkurrence på den front.

Dernæst skal der være meget mere kontrol med de varer, der kommer ind i landet. For det ender med at blive fatalt for et barn, at sikkerheden bliver vægtet så lavt hos mange kinesiske webshops. Varerne skal stoppes ved grænsen – det skal være tydeligt at se, hvor varen kommer fra og hvilke indholdsstoffer den har.

Man skal kunne lave sanktioner mod de pågældende webshops i en grad, så de ikke kan sælge i Danmark. Og så mener vi også, at Staten har en kommunikationsopgave at løse i forhold til at informere de danske forbrugere om de fantastiske retningslinjer vi har indenfor EU indenfor legetøj, og ikke mindst hvad man risikerer, når man vælger at handle hos webshops udenfor EU. Sidst men ikke mindst mener Legetanterne, at alle regler, der gælder for webshops der sælger legetøj i DK – hvad enten de kommer fra Danmark eller EU – naturligvis også skal være gældende for virksomheder udenfor EU. I sidste ende handler det om vores børns liv og helbred.

Hold dig informeret

Udover at følge de anbefalinger vi giver herunder, anbefaler vi, at du følger både Miljøstyrelsen og Sikkerhedsstyrelsen på de sociale medier, da det jævnligt laver opslag vedrørende problematisk legetøj. Har du små børn under 3 år anbefaler vi ligeledes, at du bruger en legetøjstester til at tjekke, om det legetøj dit barn leger med måler mindre end 3,17 cm. i diameter og dermed udgør en kvælningsfare.

Du kan lave din egen legetøjstester – klik her for finde en guide du kan downloade og printe ud.

Nedenstående eksempler stammer fra Kemikalieinspektionens test af legetøj fra ikke sporbare virksomheder, som kinesiske webshops er kendt for at forhandle. Mængden af eksempler samt resultaterne af de foretagede test taler sit helt tydelige sprog. Hvis du finder noget på listen, som du har derhjemme, er det helt klart vores anbefaling, at du smider det ud. Returretten er nemlig  højst sandsynligt ikke eksisterende eller meget omstændig og desuden er nedennævnte indholdsstoffer ikke ulovlige, hvis de kommer fra en webshop udenfor EU.

   • A12/1923/18 – dukke med tilbehør ”Modern Pretty Girl” af ukendt mærke, indeholdende ftalater.
   • A12/1941/18 – hoppebold ”Hoppboll” af ukendt mærke, indeholdende ftalater og SCCP’er.
   • A12/1948/18 – dukke ”Beauty Fashionable joker” af ukendt mærke, indeholdende ftalater.
   • A12/1949/18 – dukke ”MOANA” af ukendt mærke, indeholdende ftalater. Dukken kan være en forfalskning.
   • A12/1950/18 – dukke ”Doc McStuffins” af ukendt mærke, indeholdende ftalater. Dukken kan være en forfalskning.
   • A12/1951/18 – dukke ”Beauty FASHION DOLL” af ukendt mærke, indeholdende ftalater.
   • A12/1952/18 – dukke med tilbehør ”Beauty Model” af ukendt mærke, indeholdende ftalater.
   • A12/1953/18 – dukke med tilbehør ”Beauty Sea Journey” af ukendt mærke, indeholdende ftalater.
   • A12/0048/19 – hoppelegetøj af ukendt mærke, indeholdende ftalater.
   • A12/0049/19 – hoppelegetøj af ukendt mærke, indeholdende ftalater.
   • A12/0191/19 – legetøjsfigurer ”Children’s toy” af ukendt mærke, indeholdende ftalater.
   • A12/0195/19 – tøjdyr ”Soft toy turtle, 18 Cm” af ukendt mærke, indeholdende bly.
   • A12/0196/19 – elektrisk legetøj ”Funny microphone” af ukendt mærke. Produktet udgør en miljøfare da lodningen indeholder bly og cadmium.
   • A12/0202/19 – legetøjs slim ”CRYSTAL PUTTY” af ukendt mærke. Produktet frigiver bor.
   • A12/0208/19 – dukke ”Beautiful Ana” af ukendt mærke, indeholdende ftalater.
   • A12/0209/19 – legetøjsslim ”COLOR OIL SLIME” af mærket TOYS. Produktet frigiver bor.
   • A12/0221/19 – elektrisk legetøj ”Telefonchik” af mærket Azbukvarik. Produktet udgør en miljøfare, da det indeholder cadmium og bly i lodningerne.
   • A12/0225/19 – plastikfigurer ”6 Ratten” af mærket TEDi, indeholdende ftalater.
   • A12/0230/19 – legetøjsslim ”BARREL-O-SLIME” af ukendt mærke. Produktet frigiver bor.
   • A12/0239/19 – dukke ”Mermaid” af ukendt mærke, indeholdende ftalater.
   • A12/0243/19 – dukke ”Pretty” af ukendt mærke, indeholdende ftalater.
   • A12/0257/19 – legetøjsslim ”Slime Fruit” af ukendt mærke. Produktet frigiver bor.
   • A12/0258/19 – legetøjsslim ”SLIME SMILE” af ukendt mærke. Produktet frigiver bor.
   • A12/0259/19 – legetøjsslim ”Blueberry Slime Smoothie” af ukendt mærke. Produktet frigiver bor.
   • A12/0487/19 – ranglelegetøj ”Ladybug Baby” af ukendt mærke. Produktet udgør en miljøfare, da der er cadmium og bly i lodningerne.
   • A12/0553/19 – legetøjsslim ”Noise Putty” af ukendt mærke. Produktet migrerer bor.
   • A12/0596/19 – legetøjsslim ” ΠΡΙΤΣΑ – Slime” af ukendt mærke. Produktet frigiver bor.
   • A12/0603/19 – legetøjsslim ”Slime Unicorn” af mærket LG-IMPORTS. Produktet frigiver bor.
   • A12/0611/19 – magnetisk puslespil ”Puzzle magnetyczne “zwierzatka” af mærket PEPCO, indeholdende formaldehyd.
   • A12/0613/19 – træpuslespil ”Ukladanka drewniana z pinezkami” af mærket PEPCO, indeholdende formaldehyd.
   • A12/0615/19 – dukke ”Modern Girl” af ukendt mærke, indeholdende ftalater.
   • A12/0619/19 – legetøjshund af ukendt mærke. Produktet udgør en miljøfare, da der er bly i lodningerne.
   • A12/0620/19 – musiklegetøj ”Animal world” af  ukendt mærke. Produktet udgør en miløjfare, da der er bly og cadmium i.
   • A12/0678/19 – legetøjsslim ”CREEPY OOZE SLIME” af ukendt mærke. Produktet frigiver bor.
   • A12/0697/19 – legetøjsslim ”ΠΡΙΤΣΑ – Slime” af ukendt mærke. Produktet frigiver bor.
   • A12/0706/19 – dukke ”Beauty” af ukendt mærke, indeholdende ftalater.
   • A12/0708/19 – legetøjsslim ”WHOOPEE PUTTY” af mærket Toi-Toys. Produktet frigiver bor.
   • A12/0709/19 – dukkke “Cry Babies – Nala” af mærket IMC, indeholdende ftalater.
   • A12/0934/19 – Bue og pil ”Piccolo Arciere” af mærket EASY TOUS”. Produktet indeholder ftalater.
   • A12/0941/19 – Dukke af plastik ”Lovely Baby” af mærket ukendt. Produktet indeholder ftalater.
   • A12/0943/19 – Slim ”1) Egg Slime 2) Noise putty – Whoopie goo” af mærke ukendt. Produktet frigiver bor.
   • A12/0944/19 – Slim ”Toilet Noise Putty” af mærket ukendt. Produktet frigiver bor.
   • A12/1001/19 – Plastik edderkopper ” Accessories” af ukendt mærke. Produktet indeholder polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs).
   • A12/1002/19 – legetøjsfigur ”Dinosaur Century Tyrannosaurus Rex” af mærket Rong Kai Toys, indeholdende bly.
   • A12/1005/19 – dukke “Beautiful Baby, Happy” af mærket BABY LOVE, indeholdende ftalater.
   • A12/1010/19 – dukke “Barbara Sposa” af ukendt mærke, indeholdende ftalater.
   • A12/1024/19 – squishy ”Baby cheeki” af mærket Puri manu, indeholdende cyclohexanone.
   • A12/1031/19 – squishy “I Love Squishy” af ukendt mærke, indeholdende N,N-dimethylformamide, dimethylaminoethanol, cyclohexanone, bis (2-(dimethylamino) ethyl) ether) og triethylenediamine.
   • A12/1032/19 – squishy “Squish-Dee-Lish” af mærket Disney, jakks, indeholdende cyclohexanone, bis(2-(dimethylamino)ethyl)ether) og triethylenediamine.
   • A12/1033/19 – squishy – “Squishy Cake” af mærket Coolstuff, indeholdende N,Ndimethylformamide, dimethylaminoethanol, cyclohexanone, bis (2-(dimethylamino) ethyl) ether) og triethylenediamine.
   • A12/1158/19 – Slim ”Szörös állatos álarc” af ukendt mærke. Produktet indeholder Bor.
   • INFO/0089/19 – Plastikdyr ”5 pcs Mixed different animals” af ukendt mærke. Indeholdende ftalater.
   • INFO/0090/19 – Plastikdyr ”Color elephant” af ukendt mærke. Indeholdende ftalater.
   • INFO/0091/19 – Plastikdyr ”Big size 0-3 yeas old baby” af ukendt mærke. Indeholdende ftalater.
   • A12/1262/19 – Slimsæt ”Noise Putty” af ukendt mærke. Produktet indeholder bor.
   • A12/1263/19 – Slimsæt ”Barrel-o-Slime” af ukendt mærke. Produktet indeholder bor.
   • A11/0054/19 – Slim ”Barrel-O-Slime” af ukendt mærke. Produktet indeholder bor.
   • INFO/0103/19– Slimsæt ”AbbyRose 12 pack Slime putty party favors AbbyRos” af ukendt mærke. Produktet indeholder Bor.
   • INFO/0104/19 – Slimsæt ”Fluffy Floam Slime” af ukendt mærke. Produktet indeholder Bor.
   • INFO/0105/19 – ”Colorful Exuisite Fishbowl” af ukendt mærke. Produktet indeholder Bor.
   • INFO/0108/19 – Modellervoks af ukendt navn og mærke. Produktet indeholder boron.
   • A12/1550/19 – Flamingo bamser af ukendt navn og mærke. Produktet indeholder Ftalater.
   • A12/1551/19 – Havfrue bamser af ukendt navn og mærke. Produktet indeholder Ftalater.
   • A12/1568/19 – Plastik dukker ”Játékok” af ukendt mærke. Produktet indeholder Ftalater.
   • A12/1579/19 – Skildpaddebamse med sugekop af ukendt navn. Af mærket MH. Produktet indeholder ftalater.
   • A12/1584/19 – Slim ”Blue Slime” af ukendt mærke. Produktet indeholder bor.
   • A12/1585/19 – Slim ”Slime” af ukendt mærke. Produktet indeholder bor.
   • A12/1586/19 – Slim ”Blue slime with sprinkles” af ukendt mærke. Produktet indeholder bor.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*