fastelavn 2021 pinata

Fastelavn i 2021 – helt på hovedet.

in Fastelavn

Fastelavn 2021, hvor vi virkelig trænger til at fjolletongue-out

Skal vi nu droppe fastelavn, fordi der er nedlukning?

NEJ, siger legetanterne og legeonklerne.

Skal vi nu lade være med at feste, klæde os ud,, spise fastelavnsboller og synge “Fastelavn er mit navn”?

NEEEEEJ, siger legetanterne og legeonklerne.

Skal vi nu lade en virus bestemme, om vores børn skal mærke, at det er højsæson for fantasi, kreativitet, opfindsomhed og rolleleg?

HELLER IKKE, siger legetanterne og legeonklerne.

Vi skal fejre fastelavn på hovedet i 2021, skal vi. Det bliver uden meterlange køer af forfrosne børn foran fastelavnstønden i skolegården, og det bliver uden raslerier rundt i hele nabolaget. Javist. Men så giver vi den et skud konfetti på alle de andre parametre, så både børn og voksne kan mærke, at vinteren går på hæld, lyset er på vej, og fantasien skal længe leve.

Pst – hvis du har glemt, hvornår det nu lige er fastelavn 2021, så er det søndag d 14 februar. 

Velkommen til fastelavnsbloggen hos Legeakademiet i 2021!

Fastelavn er en tradition, der ændrer sig.

Vi vil klart slå på tromme for, at vi mennesker altid har tilpasset traditionerne til det samfund, vi lever i. Fastelavn er et godt eksempel. For er det egentlig en kristen tradition, noget vikingerne fandt på, er den fra Belgien eller er det noget fra Stonehenge?

Fastelavn: Er det en tradition fra Kristendommen eller en forårsfest?

Fastelavn er et ord fra plattysk, der betyder aftenen før fasten. Fastelavn er nemlig 40 dage før Påskesøndag, og så længe varer den kristne faste. Du kan læse mere om de kristne rødder for fastelavn her.

Påsken er første fuldmåne efter forårsjævndøgn, som er den dag, hvor dag og nat er lige lange i foråret. Den dag har vi fejret siden tidernes morgen, hvor mennesker fejrede Solen som den livgivende Moder. På den måde hænger fastelavn sammen med flere slags religioner og tider. I gamle dage var fastelavn en voksenfest med druk og lir – i dag er den mere børnevenlig. Men den har altid forandet sig.

udklædt kat til fastelavn 2021

Hvad skal vi lave til fastelavn i 2021?

Sidste år var fastelavn med tøndeslagning i institutioner og skoler, raslerier og fine kostumer helt, som den plejer at være.

Det vil sige en højtid, hvor vi laver fis med udklædninger, som giver børn og voksne mulighed for at bryde reglerne lidt og være noget andet, end vi er til hverdag. Fastelavn kalder vi rollelegens højtid, hvor vi kan udvikle vores kreativitet og eksperimentere med, hvem vi er. Det kan du læse mere om her.

Selvom børnene i år ikke kan stå i kø foran tønden sammen med 100 andre, og selvom vi ikke kan gå ud og rasle – så kan vi, og så skal vi, da stadig fejre rollelegens fantastiske og fjollede muligheder.

Det kan vi gøre sammen derhjemme, og det behøver ikke kræve et vildt dybt greb i pengepungen. Gå på jagt på loftet, i skabe og skuffer og se, om I kan finde en gammel cowboyhat, en vild læbestift, en kongelig paryk, en lang kjole og store støvler. Måske kan I sy på symaskine og lave Oldemors gamle lagner om til Haute Couture eller bare til et grimt spøgelse ved navn “Den afdøde Manufakturhandler Herluf von NiksenBiksen”?
Hvis I hellere vil købe et fantastisk fastelavnskostume, så kan I finde vores store udvalg af udklædning til fastelavn her. Vi har alt muligt forskelligt at vælge imellem, også nogle smarte kapper til de helt små, som er nemme at få af og på, og som IKKE kradser.

Sjove lege til fastelavn 2021

Når I har klædt jer tosset ud, både børn og voksne, så skal I lege. Her kan I vælge at slå katten af tønden ganske, som I plejer, bare i jeres sociale boble. Prop tønden godt med de godter, der er tilladt hos jer, og giv den et ordentligt gok med køllen. Du finder en paptønde, pynt og køller her.

Men – når nu alting alligevel er anderledes i år, hvorfor så ikke prøve at hænge en piñata op i stedet for en tønde?
Vi har en flot gør-det-selv piñata lige her, som I kan pjatte med at lave derhjemme. Det kræver kun malertape og en saks – og det giver supergod træning af finmotorikken selv for de helt små at klippe i de mange, mange strimler, der skal pynte jeres piñata. I kan se en video af, hvordan I laver den, her.

 

fastelavns udklædning

Anderledes fastelavn i 2021: Slå på en festlig piñata i stedet for en fastelavnstønde.

Men hvad er en piñata? Det er en hul figur af pap eller keramik, fyldt med slik og flot pyntet i mange farver. Den slår man ned, ligesom vi slår katten af tønden. Traditionen stammer oprindeligt fra Kina, og det var spaniolerne, der tog den med til Sydamerika i det 14. århundrede. Dengang blev den også associeret til fasten, hvor man fejrede den første søndag i fasten ved at hænge en farverig figur med godter indeni og smadre den, hvorefter man kunne spise indholdet og feste videre. Vi mennesker er mangfoldige og har mange gode ideer til at holde fest!

 

Flere fastelavnsfjollerier

Børnene trænger virkelig til at fjolle efter et meget mærkeligt år. Det gør vi voksne nok også. Så her kommer lige et par ideer mere til, hvordan I kan fejre fastelavn i 2021:

  • Giv fastelavnsriset et comeback. At rise forældrene op fastelavnssøndag er en ældre tradition fra 1700-tallet. Det går ud på, at der fastelavnsmorgen står fint pyntede fastelavnsris fremme, som børnene snupper. Dem bruger de så til at gå ind i forældrenes soveværelse og “rise” forældrene op ved at slå på dynerne med fastelavnsrisene og synge “Fastelavn er mit navn, boller vi jeg have”, indtil forældrene vågner og laver lækker morgenmad. Fastelavnsriset er et symbol på frugtbarhed, fordi det egentlig ser goldt ud med sine tørre grene. Men giver  man grenene vand og varme, springer de smukt ud med grønt løv. Læs mere her.
  • Saml børnene fra dine børns klasser eller stuen i børnehaven online og lav fælles byggekonkurrence. Det gælder om at lave den flotteste konstruktion af spaghetti og skumfiduser, eller af vatpinde og klisterbånd. Få flere ideer til at lave fælles aktiviteter online med dine børns venner hos Skoleborn.dk
  • Lav selv en piñata af gamle papkasser og avispapir, som I klistrer sammen med malertape og dekorerer med maling, tusser, glimmer, strimler, palietter og alt, hvad I kan finde på. Det er superfin træning af selv helt små børn at klippe strimler af papir, og det er altid sjovt at male og klistre ting sammen. Det kan I få lang tid til at gå med, og så må I jo selv om, hvorvidt den fine kreation skal smadres bagefter. Måske skal den hænge og pynte i stedet for?
  • Brug en eftermiddag på at bage en pladefuld lækre fastelavnsboller. Du kan lave dem med fyld indeni. Men hvis der er små børn med, så lav dem til flade boller, og kom så en skefuld bagefast creme i midten. Bag dem bare med cremen som en klat midtpå, og kom syltetøj eller glasur ovenpå, når de er kølet af. Så er det nemmere for børn at være med, de skal ikke rulles ud, og de går ikke i stykker.
  • Klæd jer ud allesammen, sæt nogle gode sange fra Just Dance på Youtube og dans løs. Du kan sikkert også godt bruge et godt grin og noget sved på panden, så bare dans løs!
sjov fastelavn

Hav en festlig og nyfortolket fastelavn i 2021!

Vi håber, at I får det super sjovt og får fejret forårets komme, også selvom det i år er noget andet, end det plejer. Det behøver det ikke være mindre festligt af! 

Kærlige hilsener med gak og løjer fra Legetanterne og legeonklerne. 

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*