Dino saur nørdeguide topfoto

Dinosaurer, der leger dit barn klogere.

in Nørdeguide/Om dyr

Til alle jer, der har børn med dinosaur-feber.

“Må jeg få en ægte Langhals til min fødselsdag?”

”Når jeg får en dværgkanin, må den så godt hedde T-rex?”

”Kan vi godt komme på ferie i Landet for Længe Siden til sommer?”

Er det velkendte spørgsmål hjemme hos jer, så bor der nok en dino-nørd eller to.

Er dinoer virkelige?

Når I er i Zoo, så spørger dit barn måske, om I skal gå hen til dinosaurerne.

Rigtig mange børn har en så stor og veludviklet forståelse for de gigantiske fortidsdyr, og de slet ikke har overvejet, at de faktisk ikke findes længere.

 

Takket være robotteknologi, computeranimationer og 3D udstillinger kan vi i dag, 60 mio år efter dinosaurerne uddøde, opleve dem næsten i virkeligheden.

 

Derfor har fortidens kæmper en kæmpe fanskare blandt børn i dag.

En velociraptor og bracchiosaurus er lige så velkendte dyr som en flodhest og en gås, selvom ingen på Jorden har set bare én i levende live.

pige med hovedet i en dinosaurus

Nørderi er den vildeste kreative kraft

Det er i sig selv fascinerende, hvad mennesker kan udrette ved hjælp af koncentration, opfindsomhed, koncentration og fantasi – kort sagt, ved hjælp af nørderi.

Det har krævet enormt nørderi fra en kæmpe skare af videnskabsmænd og computergenier at gøre uddøde dyr levende for moderne børn.

Hos Legeakademiet hylder vi nørderi, for det er ved at stimulere børns interesser og naturlige motivation til at koncentrere sig og lære, at vi mennesker kan håbe på, at fremtidens kloge hoveder vil komme med masser af gode ideer.

Hvad er nørderi?

Nørderi er lige dele nysgerrighed, motivation og koncentration, og de egenskaber har drevet menneskelig udvikling siden tidernes morgen.Det er nemlig dit barns nysgerrighed og koncentration, der får ny læring til at sætte sig allerbedst fast i hjernen.

Når dit barn er optaget af et bestemt emne, så grib chancen for at vise dit barn mange forskellige måder, som det emne kan føre til spændende, nye kompetencer på.

en række dinosaurer

Nørdeguide#1 handlede om astronomi for børn.

Her kunne du få inspiration til, hvordan du stimulerer dit barns interesse for stjerner, sol og måler, hvis du har en lille stjernekigger fuld af spørgsmål.

I Nørdeguide#2 skal det handle om, hvordan du kan hjælpe dit barns kompetencer på vej med udgangspunkt i totalt og uforbeholdent dino-nørderi og dinosaur legetøj. Her hos Legeakademiet har vi nemlig erfaret, at det er en super god ide at parre børns nørderier med læring ved hjælp af tematiseret legetøj og anderledes læringsmaterialer af alle mulige slags. For så er det sjovt at lære!

Forslag til lærende aktiviteter med dinosaur-legetøj:

Her får du 3 forslag til, hvordan du kan styrke dit barns kompetencer ved at blande dino-nørderi med læring.

1: Dino-matematik.

I indskolingen bruges der ofte forskellige dimser til at gøre det mere anskueligt for børnene at tælle. De tæller med talbrikker, med bamser, med centicubes og med skruelåg. Du kan naturligvis finde en masse sjovt regne-udstyr hos Legeakademiet.

Men hvis dit barn er en dino-nørd, så anbefaler vi jer at tælle T-rex’er, Bracchio’er og Stegosaurer i stedet for fx bamser eller terninger. Tælle-dinoerne kan være hvilken som helst bunke dinoer – og du finder en masse forskellige, både store og helt små, i vores kategori med dinosaur-legetøj. Brug gerne en særlig slags dinosaur som 10’er, så I også arbejder med lidt større mængder. Så kan I skrive 21 ved hjælp af to langhalse og en T-rex!

2: Lær at fortælle en historie med dinoer.

Du  har sikkert lært dit barn lidt om at fortælle en historie helt uden at vide det. Eventyr starter med ”Der var engang”, og det ved dit barn. Samtidig kender dit barn historier fra film og bøger.

Men at fortælle en historie helt alene og holde styr på starten, navne, steder og endda slutningen? Det er faktisk svært.

Til gengæld er det sjovt at øve sig på, og det at fortælle historier er en genial måde at øve både ordforråd, udtale, kreativitet og selvværd på.
Så brug lidt tid på at skabe en historie sammen med dit barn, der naturligvis handler om dinosaurernes verden. I kan bruge alle dit barns dinofigurer til historien. Men jo få, jo nemmere er det.

I kan også kaste jer ud i at lave dukketeater med hånddukker (link: https://legeakademiet.dk/legetoj/handdukker.html ), når I har styr på historien.

En mundtlig fortælling udvikler sig og forandres hver gang, man fortæller den, fordi det menneskelige nærvær kan noget magisk, der gør ord levende. Det var faktisk blandt andet det, gode, gamle Grundtvig mente med “Det levende ord”.  Ved at lave en historie med dit barn, på dit barns præmisser, kan I dele en virkelig dejlig og nærværende oplevelse.

3: Træn stavelser og alfabetet med fortidens kæmper

Er det der med at lave fra side 3 til side 7 i danskbogen gået lidt i hårdknude, så er det en god ide at sætte ind med lidt ”Leg og Lær” i stedet for:

Hiv dinoerne frem på gulvet og gå i gang med at spørge dit barn, hvad de hedder alle sammen.
Det kan være, dit barn kender de rigtige navne.
Ellers kan I finde på nogle andre – om det er Pteranodon, Pernille eller Preben gør ikke så meget.

Nu gælder det om først at klappe alle stavelserne i dyrenes navne. Det er ikke helt nemt med de lange. Bagefter kan I stille dem op i lang række efter deres forbogstav.

I kan også stille dem op efter antallet af bogstaver i deres navne. Eller skrive navneskilte til dem med fine farver. I kan finde et stort udvalg af tegne- og malegrej her.

Børn har brug for at få gentaget alfabetet og bogstaverne på mange forskellige måder, og det er sjældent arbejdsbogen fra skolen inkoorporerer dinosaurtræning.
Men det kan du jo sørge for, og dit barn vil elske dig for det.

nørdeleg med dinoer

Børn har brug for at få gentaget alfabetet og bogstaverne på mange forskellige måder.

Det er sjældent arbejdsbogen fra skolen indeholder dinosaurtræning.

Men det kan du jo, og dit barn vil elske dig for det.

God fornøjelse med lærende, nørdet leg med dinosaurer.

Kærlig hilsen Legeakademiet.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*