Ar er kommet for at blive

Digitalt legetøj er et kæmpe hit

in Indendørs/Om rummet/S.T.E.A.M / S.T.E.M./Stimuler dit barn med leg

Spil digitale læringsspil med dit barn.

Her er et godt tip til at få nogle super dejlige, gyldne øjeblikke med dit barn.

Digitalt legetøj er en fantastisk måde, hvorpå du som forælder kan få lov til at lege med i dit barns interesse for alt, hvad der foregår på en skærm. I dette indlæg deler Legetanterne deres begejstring for alt det nye AR og VR legetøj og kommer med en opfordring til at smide alle forbehold overfor teknologi og skærme overbord for en stund. Med eksotiske navne som Plugo, Orboot, Tacto og Osmo er de nye AR-spil fremragende måder at skabe et moderne læringsrum sammen med dit barn, der både er sjovt og lærerigt.

Du kan:

– Læse mere om de nye, digitale AR-spil og AR-teknologi.

– Opdage, hvad dit barn kan lære af at spille digitale AR-spil. Det er nemlig alt fra at stave og lave pizzaer til de nyeste opdagelser på Mars.

– Få inspiration til at bruge teknologi på en konstruktiv måde, så skærmen er en kilde til sjovt samvær og ikke en konstant dårlig samvittighed.

Opdag det fede ved digital teknologi sammen med dit barn.

Brug tid på at opdage det vildt geniale ved digital teknologi sammen med dit barn. Tag på smuttur ind i, hvad dit barn laver. Vær opsøgende og undersøgende og stil spørgsmål undervejs. Dit barn vil gerne have dig med, så kast dig ud i det.

Digitalt legetøj og spil repræsenterer en kombination af det elektroniske og det virkelige liv på en helt unik måde, hvor du og dit barn sammen kan udforske storbyer og andre planeter i rummet, lære at kode computerspil, lære at spille musik, lege med bogstaver og tal, lære brøker, blive god til billedkunst og tegning og meget mere. Alt sammen i sammenspil mellem det, I ser på en skærm og det, I laver med jeres hænder. Med digital AR-teknologi bliver det krystalklart, at teknologi er redskaber til at forstørre og understøtte menneskers kompetencer og læring. Det er også en super god måde at lære dit barn om STEM, STEAM og STREAM. Science, Technology, Engineering, Mathematics – og så de nyere tilføjelser Arts og Robotics.

Du kan læse mere om STEM-læring i vores blogindlæg her.

Hvad er digitalt AR-legetøj?

AR står for Augmentet Reality eller udvidet virkelighed. AR-legetøj er typisk en fysisk ting som fx en globus eller et keyboard, og en tablet eller smartphone med en app installeret, som samarbejder med den fysiske ting og kan aflæse, hvad du gør i forhold til den ting. Det er, som om den fysiske ting bliver levende på skærmen. Virtual Reality er derimod, når mennesker via fx virtuelle briller oplever den virtuelle verden, som om den er fysisk. Der er dermed forskel på AR og VR.

Vi oplever, at AR-legetøj ligesom al anden form for IT-teknologi er i rasende vækst. Det er så stor opfindsomhed i legetøjsbranchen. Denne nye form for legetøj vælter ind på vores hylder – og vi  må sige, at det er imponerende, hvad dit barn kan lære og opleve ved hjælp af AR. Hvert barn har sin læringsstil, og hvis dit barn måske ikke er så glad for at sidde på rumpen og læse sig til nye kompetencer, så er AR et bedre bud på en mere engagerende måde at lære på gennem leg.

 

Nogle af de nye slags digitale AR-legetøj, som vi varmt anbefaler:

Plugo: 

Plugo består af en måtte, en skærmholder og et magnetfelt, som du stiller forskellige løsdele på.
Med Plugo stiller du en tablet eller Smartphone op, og så løser I opgaver og udfordringer med tal, bogstaver, klavertangenter og brikker foran skærmen. I arbejder jer igennem en lang historie og lærer en masse imens.

Der findes flere forskellige sæt med Plugo, som fokuserer på at lære om bogstaver (på engelsk), om tal og regning, om musik og om geometri og logik.

Designet er lækkert og meget ligetil, og det er meget nemt at komme i gang. Fungerer for børn fra ca 4-10 år. Find Plugo her.

plugo
osmo AR leg

Osmo:

Vil du gerne lære dit barn at forstå logikken bag computerkodning eller få mod på at tegne? Eller er det mere brøkregning eller logik og tal, der trænger til at blive piftet lidt op? Osmo er noget af det mest populære AR-legetøj hos Legeakademiet, og de var også blandt de første på markedet.

Osmo er en base og en reflektor, som du monterer en iPad på. Så downloades en app, og så kan du bruge de ting, der følger med dit Osmo sæt. En tegneblok, geometriske figurer, tal, biler – der er mange forskellige sæt med hvert sit lærings- og legefokus. Super sjovt og nemt at bruge – og børn lærer det altså lynhurtigt. Osmo tegnesættene kan navnlig anbefales til børn, der ikke har så stor tiltro til deres egne kreative evner. Og til voksne, hvis tegninger af en brontosaurus ofte mere ligner en strandet sæl med en cigar i munden. Find Osmo her.

AR-globusser – Orboot og Smart Globe.

Vil du gerne give dit barn mulighed for at opleve verdens og rummets mangfoldighed? Så oplev de nye AR-globusser. Der er forskellige sæt med enten Verden, dinosaurer eller Mars – og der kommer nye til. Selve globussen er bare en globus, men når du retter en Ipad mod den, vækkes den til live som 3D oplevelse på skærmen.

Med hundredvis af fakta, oplevelser, udfordringer og spil kan dit barn blive klogere på den del af globussen, som skærmen rettes imod. Fantastisk interaktiv læring, som også er en god måde at forberede fx en udlandsrejse på. Lige nu i 2020 er vi nok mange med udrejselængsel, og så kan man jo drømme, mens man lærer noget nyt. Orboot og Smart Globe virker med samme princip, men kommer fra forskellige leverandører. Find dem her.

Hey Clay

At være kreativ er sundt for både børn og voksne, så  meget er vi sikre på. Men er det også nemt at komme i gang? Er vi nogle gange lidt for selvkritiske, når en elefant i modellervoks mere ligner en kommode? Så er det Hey Clay, du skal have fat i.

Det er en app og en stor æske med meget lækkert, selvhærdende modellervoks i bøtter med låg, og så viser app’en dig på skærmen, hvordan du modellerer en hel masse forskellige insekter, skøre monstre, mærkelige aliens og bondegårdsdyr. Figurene bliver hårde efter en dags tid, så I kan lege med dem bagefter. Vejledningen på skærmen er nem at gå til, fordi det hele er delt ind i hvilke små kropsdele, man skal lave. Man skal også selv blande nogle af farverne, så der er både finmotorisk træning, sansestimulering, farvelære og fantasi på banen, når I leger med Hey Clay. Find de mange forskellige sæt her. 

Er det bedre at lege helt offline – skal jeg være nervøs for teknologi?

Teknologi betyder faktisk midler eller redskaber. Det er ikke noget, der kan gøre noget i sig selv. Teknologi er noget, der gør noget andet muligt for mennesker, som ellers ville ligge udenfor vores kapacitet.
Den første teknologi mener forskerne var at tænde et bål, derefter kom hjulet – og så begyndte det at gå stærkt. Men det er stadig redskaber. De er hverken onde eller gode. Det kommer an på, hvordan de påvirker vores liv, og hvad vi anvender dem til.
Og hos Legeakademiet mener vi, at det gælder om at kunne bruge teknologiske redskaber til at øge vores trivsel, livsglæde, forståelse og fællesskab. Vi går direkte ombord i teknologiens verden, fordi vores børn skal have en voksen med på skibet, når de stævner ud mod nye horisonter. Ikke nødvendigvis ved roret, men i hvertfald ombord.

Hvor meget og hvilken slags skærmtid er passende?

Er det godt for børn at sidde med en iPad eller en smartphone i timevis? Det spørgsmål er der mange forældre, der stiller sig selv. Vi skrev for noget tid siden et indlæg her på bloggen om børns skærmforbrug, hvor vi gav gode råd om:

1: Hvornår du skal være bekymret for, om dit barn spiller for meget.

2: Hvad en passende skærmtid for børn og unge er.

Konklusionen fra RedBarnets eksperter i børn og unges skærmforbrug er, at man som forælder skal engagere sig i, hvad børn og unge egentlig laver på den der skærm. For nogle aktiviteter er lærer de en masse af både socialt og fagligt, mens andre mere har karakter af mental udsplatning. Hver ting til sin tid. Du kan læse hele indlægget om passende skærmtid her.

Find balancen.

Lær dit barn at give teknologi såsom iPad, AR, 3D briller og computerprogrammer på en måde, så det bidrager til trivsel og udvikler nysgerrigheden. At finde balancen er livslang læring. Vi mennesker har det som en af vores kernekompetencer og helt unikke egenskaber, at vi kan udvikle teknologi. Det har fået os ind i vores celler og ud i rummet, og vi er faktisk kun lige begyndt.
Vi håber, at du med dette blogindlæg får lyst til at at opleve AR- og andre former for IT-baseret leg og læring med dit barn.

Find balancen med AR

AR til mindre børn og til selskaber

Skulle du have lyst til noget mere simpel teknologi, som stadig er i genren med kodning og IT, så tag et kig på de her små robotter. Coding Critters er meget søde små dyrevenner, som I kan kode ved hjælp af tydelige knapper. De er gode til børn helt ned til 3 år, og du kan finde dem her.

Vi kender allesammen tegnespillet Pictionary. Nu findes der også en AR-udgave, hvor du kan tegne i luften ved hjælp af en app og en interaktiv pen. Find det her.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*