Det er mørkt om morgenen… Så husk reflekserne!

in Ann og Jane mener/Gæsteblogger/Om sikkerhed og kemi/Vinter

Gæsteindlæg skrevet af Claes Windfeldt.

Flash-LED-refleksbånd-2pak_1051-SLN002-A

Den mørke tid nærmer sig og det betyder at vi desværre for en tid må leve med, at det er buldermørkt om morgenen, når vi skal i skole og på arbejde. Samtidig med de mørke morgeners komme øges risikoen også for at det regner eller måske endda sner, imens vi transporterer os til enten skole eller arbejde. Det betyder, at sigtbarheden for alle trafikanter er sænket betydeligt, hvorfor vi skal have fundet reflekstøjet frem fra gemmerne eller købt noget nyt. Det er imidlertid ikke helt ligegyldigt hvilket slags reflekstøj, som vælges og slet ikke til de kære små. Efter megen og grundig granskning og undersøgelse af reflekstøj og reflekser i sig selv er her en kort guide til hvad man bør gå efter.

Hvorfor reflekser?
Til en start er det måske passende at imødekomme tvivlere af refleksers effektivitet med lidt statistik. Modsat cykler, hvor det herhjemme er lovpligtigt at have synlige reflekser både foran og bagpå samt på pedaler og hjul, er der ingen lovgivning om reflekser på tøjet. Og det på trods af at det ifølge Rådet For Sikker Trafik er påvist, at brug af refleks på tøjet kan reducere risikoen for færdselsuheld med helt op til 85%. TrygFonden, som på bestilling leverer gratis reflekser til danskerne, opfordrer endda til at bære pangfarvet tøj i trafikken, da dette kan formindske risikoen for uheld med op til 48%. Så ingen tvivl om at reflekser er nødvendige at have på, når det er mørkt, men pas på(!) for reflekser er ikke bare reflekser.

En refleks er ikke bare en refleks
Reflekser kan variere signifikant i kvalitet, hvorfor det er vigtigt at vælge reflekser, som overholder de tekniske krav til synlighed. De godkendelsesbetegnelser man skal kigge efter på reflekser eller i reflekstøj er EN 13356, EN 471, EN 20471 eller EN 1150. Et vigtigt element i disse tekniske kravspecifikationer for private personer er blandt andet, at refleksen skal kunne ses på mindst 140 meters afstand. Desuden skal reflekstøj eller blot reflekser været udstyret med en CE-mærkning, og både det samt ovenstående godkendelsesmærkninger gælder for både børn og voksne med undtagelse af EN 20471, dersom eksempelvis en børnetrafikvest ikke kan opfylde kravene hertil*.

Hvor skal reflekserne sidde?
Det er vigtigt at bemærke, at det ifølge Færdselsstyrelsen er tilladt at anvende reflekser som designelementer på modetøj og jakker, uden at de nødvendigvis har ovenstående mærkninger, så hvis man vil være sikker på at opnå en synlighed, som er forsvarlig og sikkerhedsmæssigt anbefalet, er det under eget ansvar at kigge ordentligt efter på mærkningerne. Når man har sikret sig at reflekserne er af ordentlig kvalitet og har de foreskrevne certificeringer, er næste skridt at undersøge hvor reflekserne sidder. Det er vigtigt at forholde sig kritisk til netop dette, dersom uhensigtsmæssige placeringer på tøj og jakker let kan føre til usynlighed på de mørke veje.Protector-LED-refleks-til-barnevogn_1051-SLN01X-A

Rådet For Sikker Trafik anbefaler, at reflekser skal være placeret, så de er synlige fra alle sider. Det vil sige både på hver sin side samt foran og bagved på tøjet. Det er desuden anbefalet at reflekser, uanset om de er påsyet og en del af tøjet ved køb eller om de påsættes efter, er placeret både lavt og højt på kroppen. Så den ideelle placering er på den øvre del af overkroppen samt på den nederste del af benene. Bærer man en taske på ryggen eller over skulderen, skal man være opmærksom på at denne kan skærme for reflekser på tøjet. Det er derfor en god ide at vælge en taske med indbyggede reflekser eller selv påhæfte nogle reflekser.

Samlende er det således en god ide at være opmærksom på følgende:

•    Se efter godkendelsesmærkningerne. Disse står typisk inde i tøjet.
•    Sørg for at reflekserne er placeret så de er synlige fra alle sider.
•    Reflekserne bør været placeret både højt og lavt på kroppen. Det vil sige både på ben og overkrop.
•    Såfremt man bærer taske er det anbefalet også at udstyre den med en refleks, hvis ikke den har i forvejen.

Protector-LED-refleksvest-BARN_1051-SL00X-AHvad skal man købe?
Ejer man ikke overtøj med reflekser og man derfor overvejer at gå de mørke morgener og ikke mindst aftener i møde ved køb af nyt til sig selv og børnene, er det således en strålende ide ikke blot at gå efter det billigste alternativ, men i stedet sørge for at undersøge certificeringerne og investere i kvalitet. Dette være sig både hvis man er på udkig efter tøj med reflekser i designet eller blot reflekser til påsyning eller påhæftning på tøj og overtøj. Det kan redde liv! Danske FashionForest har lavet en ganske udmærket gennemgang indeholdende en række tøjmærker til børn og voksne, som har reflekser efter forskrifterne.

Og med det rette og sikreste tøj og/eller reflekstilbehør, så både små og store kan ses i mørket, er det bare at nyde det hyggelige i, at det er mørkt til lidt sent på morgenen og igen tidligt på aftenen og selvfølgelig det friske klima, som efteråret og vinteren bringer med sig. Og allermest vigtigt skal vi, selvom vi har reflekser på, passe på hinanden på vejene og alle andre steder.

**Legeakademiet fører et udvalg af “refleksveste” og “refleksbånd” til børn, voksne og barnevogne med LED-lys, som kan ses på helt op til 500 meters afstand. Denne LED-funktion er der på nuværende tidspunkt ikke opsat nogle direktiver eller godkendelsesmærkninger for. Dette forventes dog at komme i 2018. Du finder Legeakademiets refleksveste og andet sikkerhedsudstyr lige her.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*