Ski mor med barn

Den bedste skiferie med børn

in Motorik/Vinter

Den bedste skiferie med børn: de bedste dage i året.

Den bedste skiferie med børn er noget med høj himmel, tonsvis af sne, solskin, varm kakao og kilometervis af åbne vidder.

Skiferie er populært som aldrig før. Tusindvis af familier tager afsted hvert år, og destinationerne byder på mange forskellige oplevelser med brædder under fødderne.

Spring, tricks, alpin, snowboards, skiskydning, langrend og meget mere – der findes så mange forskellige måder at stå på ski, så der altid er noget for enhver smag.
Skisport er fantatisk træning på mange måder: 

 • For balancen
 • For alle de små muskler, der skal holde kroppen stabil i fx knæ, fødder og ryg
 • For kredsløbet, hvor hjertets evne at til pumpe blod rundt til kroppens muskler og organer bliver bedre, når man træner let forpustet
 • For modet og nysgerrigheden, hvor man på ski ofte må tage en chance. Det betyder, at hjernen bliver nødt til at bryde vanetænkningen og lære noget nyt. Det sker  – forenklet sagt – ved at danne nye forbindelser mellem neuronerne i hjernen, og det øger din evne til at lære og udføre opgaver på mange andre fronter.

Men når I kommer hjem, vender hverdagen tilbage. Så kan der være meget længe til næste år.

Læs mere her på bloggen og få tips til, hvordan du får de dejlige timer i sneen til at være en del af jeres hverdag, og samtidig give dit barns det bedst mulige udgangspunkt for at lære og udvikle sig på andre måder.

“Skiferie er lige som de gode brætspil, der bringer familien sammen”

Nils Folmann, livsstilsekspert.

“Brug kroppen, lær mere”

Dansk Skoleidræt

Ski mor med barn

Den bedste skiferie med børn er en aktiv ferie, der varer hele året

Hvordan er det nu, at læring og fysisk aktivitet hænger sammen? 

En af grundtankerne i Legeakademiet er, at krop og hjerne er uadskillelige. Ikke kun fordi de rent fysisk er en del af den samme organisme, men fordi de funktioner, der foregår i hjernen og i resten af kroppen er helt afhængige af, at begge dele fungerer og kan kommunikere. Der findes så mange krydsforbindelser, vi slet ikke er opmærksomme på i dagligdagen. 

Fx at det er en god ide at kunne holde balancen, når man skal lære at sidde stille. Eller at det at kunne kaste og gribe en bold er super godt for ens evne til at koncentrere sig i skolen. Eller at det at lære at spille på guitar gør det nemmere at lære fransk. 

Vi ved kun, hvad vi bruger en brøkdel af hjernens kapacitet til. Alt det, vi ved nu, peger på, at vi skal passe godt på både vores krop og vores evne til at tænke frie, nye tanker. At det er ligeså vigtigt at bruge kroppen hver dag, både for børn og voksne, som det er at lære at læse og tælle. Grovmotorik, finmotorik, balancesans, musikalitet – det hele hænger sammen og har betydning for, hvordan dit barn evner at lære nyt. Følg link’sne og læs mere om hvordan.

Hvis den bedste skiferie med børn er en yndlingssætning for dig, så er det en oplagt mulighed for at få gjort fysisk aktivitet til en herlig del af hverdagen for hele familien – og her kommer legetanternes tips til, hvordan du bruger skiferien til at gøre hver eneste dag på året til en dag med fysisk aktivitet og samvær med familien: 

Lille pige på skiferie

1: Kom i form i god tid.

Allerede når I booker skiferien – hvilket for manges vedkommende allerede er et halvt eller helt år før – , så aftal med hinanden, at I vil komme i form i god tid.

En skiferie er fysisk krævende, det ved selv små børn.
Vi bliver udmattede efter en dag på løjperne, og flere af os må give op efter et par dage og i stedet tage en slapper med en bog, selvom vi kan sidde i sofaen i skihytten eller på hotelværelset og glo ud på de mest fantastiske, tillokkende skilandskaber. Hvis du ikke er i form, er der også meget større chance for, at du kommer til skade. Mindst 10.000 danskere kommer hvert år hjem fra skiferie med skader.
Prøv at finde gode måde at få motion ind i hverdagen på. Der findes masser af muligheder rundt om i foreningslivet i Danmark, og du kan også finde deciderede træningshold med fokus på at komme i form til skiferien.
Du kan også bruge de 5 nemme øvelser her, som er udviklet i samarbejde med en fysioterapeut og udgivet på det store skisite Skisport.dk. Øvelserne er beregnet til voksne, men børn kan også være med fra de ca 6 år uden belastninger. På Vinterly.dk er der en stor guide til skitræning både før, under og efter skiferien – klik her.

Motivationen er naturligvis at få den bedste skiferie med børn – men bonus er, at al den fysiske aktivitet vil få positiv effekt på dit barns hverdag på mange andre måder. Fx at det bliver nemmere at koncentrere sig i skolen, at det vil være mindre anstrengende at cykle i skole, bedre søvn, bedre hukommelse og meget mere.

2: Vær sammen om at forberede den bedste skiferie med børn.

Noget af det mest vidunderlige ved at være på skitur sammen er, at man netop er – sammen. At lave noget sammen er så meget federe end hverdagen, hvor mange familier hurtigt ender i en trummerum, hvor man ikke når ret meget mere end at spise morgenmad og  – måske – aftensmad sammen. Så savner man hinanden, selvom man bor på samme adresse. 

Når I bestiller en skirejse, så prøv at tale om, hvad det er, I hver især glæder jer til.

Måske er det også at spille sjove brætspil i tusmørket, når I sidder med bly i sokkerne og drikker te?

Måske er det at spise vafler til morgenmad? Tegne med lækre, nye tusser i fine malebøger?

Måske er det at læse en god bog højt for hinanden eller lægge puslespil med Tante, Onkel eller Farfar?
Finder I frem til aktiviteter, som faktisk ikke er afhængige af en sneklædt destination, så tyvstart og kom i gang med at læse, spille og hygge allerede fra den dag, I booker turen. 

3: Vær mere sammen flere generationer.

Mange familier tager på skiferie sammen med både fætre, tanter og bedsteforældre. På mange skipsportsdestinationer er det lige så fedt at være i hytten eller på resortet, som det er at være ude på løjperne, og der er masser at lave. 

Måske er det også sådan for jer, at noget af det herligste ved en skiferie er, at I bruger lang tid sammen på tværs af generationerne. At alle kan finde noget at lave, de nyder. Nybagte forældre hygger med baby, mens de lidt større børn kører med kælke eller på pulk, ældre søskende ræser på snowboard og forældre – og måske bedsteforældre – tager pisterne. Nogle laver måske mad eller strikker, andre læser og endnu andre øver sig på pukkelpist.

I hverdagen herhjemme får I måske kun set hinanden den ene gang om året, hvor I er sammen på skiferie. Men hvorfor ikke love hinanden, når I planlægger den fælles skiferie, at i år vil I ses mere og være aktive sammen? 
Navnlig pointen med at dyrke motion sammen er en oplagt måde at ses på – det behøver ikke være ekstrem sport det hele. Gåture, cykelture, basketball i haven, svømmeture og meget andet byder også på masser af sjove oplevelser i fællesskab mange generationer sammen. 

 

lille dreng med ski

Husk altid sikkerhed på skiferien:

Der findes internationale regler om, hvordan skiløbere skal opføre sig. Det handler om:

 • Passende fart
 • Hensyn til andre skiløbere
 • Det er altid den, der kommer bagfra, der får skylden for ulykker
 • Kig dig for, før du kører ind på pisten
 • Ingen alkohol – slet ingen alkohol
 • Undgå at standse på pisten
 • Yd altid andre skiløbere hjælp
 • Bær tydelig identifikation
 • Kør kontrolleret
 • Vær ikke dumdristig

Du kan læse mere om reglerne her.

Vind en skiferie med Vinterly og Legeakademiet. 

Vidste du, at du kan vinde en fed skifeferie for familien ved blot at klikke her og tilmelde dig vores nyhedsbrev?

Skieferie med børn ov vinterly

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*