corona sikker og corona venlig leg

Corona venlige lege og smittefrit legetøj

in Byggelegetøj/Gamle og nye lege for børn/Om sikkerhed og kemi

Legetanternes bedste ideer til Corona venlige lege og legetøj

Den frie leg er udfordret i foråret 2020.

Hvad må børn egentlig lege med, og er der mon et par lege, du helt har glemt, og som er geniale i disse tider?

I dette indlæg får du konkrete ideer til legetøj, der lever op til myndighedernes sikkerhedskrav samt to forslag til gode, gamle gruppelege, der er perfekte i disse tider. 

I dag skal børn lege i grupperinger bestemt af de voksne og i fysisk begrænsede rum. Meget legetøj er pakket væk af sikkerhedshensyn, fordi det ikke kan tåle at blive gjort rent med de barske metoder, der kræves for at begrænse smitterisikoen i institutioner og skoler.

Smittebegrænsning i forhold til Coronavirus indskrænker både børn og voksnes legerammer, og der er grønne stjerner, gule veste og begrænset bevægelsesfrihed, hvor der plejer at være fri leg på legepladsen, i skolegården og derhjemme.

Få legetanternes tips til Corona venligt legetøj og gruppelege.

Legetanterne har derfor lagt hjernerne i blød for at finde legetøj, der opfordrer til fri, kreativ leg, og som kan rengøres efter alle forskrifter. For lige så meget godt, der er at sige om styrede aktiviteter, matematik-gemmeleg og hinkeruder med udsagnsord, lige så vigtigt er det for børn at få lov til at lege fuldstændigt frit. Vi har også to forslag til skønne gruppelege, hvor børnene ikke har tæt fysisk kontakt, og som er super sjove og udfordrer både balancen, opfattelsen af bogstavlyde, reaktionsevne og meget mere.

Leg er nemlig en alvorlig sag, selvom effekten af leg kan være svær at måle. Børn leger sig til mange forskellige kompetencer, og verdens fremtid har brug for børns evne til at udfordre eksisterende rammer og forholde sig undrende til vanetænkning. Fx kan børn lære sig til STEM-kompetencer, og det kan du læse mere om her.

 

”Legen er helt central for børns udvikling og måde at fungere på. Derfor er det vigtigt at børn er omgivet af voksne, der forstår legens betydning, og som er gode til at beskytte den og skaber nogle miljøer, som kan understøtte leg,”

Søren Smidt forsker og chefkonsulent i UCC.

 Polydron og Plus-Plus: Corona venligt legetøj til smittefri, kreativ leg.

I de tidlige morgentimer eller efter et par timers leg udenfor er det skønt at sidde og lege frit og kreativt med et par gode venner. Uden for meget voksenindblanding og med så få rammer som muligt. Konstruktionslege, hvor børnene selv finder ud af, hvad der skal bygges og hvordan, er genialt til disse stunder. Alle børn kan være med. Ofte ender byggerierne med, at børnene giver sig til at lege forskellige rollelege og scenarier igennem med det, de har bygget.

Der er nemlig håb for den frie leg trods virus, smitte og sprit. Vi har 3 konkrete forslag til super kreativt og solidt legetøj, der kan tåle meget varm og gentagen vask. Det gælder to varianter af det verdenskendte Polydron, det danskproducerede konstruktionslegetøj Plus-Plus samt det danskproducerede Dantoy. Alle 3 kan tåle den noget hårdhændede behandling, som daglig desinfektion er. Og vi ved, at børns hjerner bobler af begejstring, når de får Plus-Plus, Dantoy plastlegetøj og Polydron i hænderne.

Plus-Plus – kreativ kontruktionsleg i mini og midi format.

Plus-Plus brikkerne hitter specielt i børnehaver og i de små klasser, hvor de i høj grad udvikler barnets finmotorik og kreativitet. Du har garanteret set dem flere steder – de findes nemlig alle vegne, hvor børn leger. Større børn har også glæde af dem, og man kan bygge alt fra dinosaurer og rumpistoler til enhjørninger og brandbiler med Plus-Plus.
Plus-Plus har vundet priser overalt i verden, og det amerikanske Museum of Modern Art (MoMA) har endda haft Plus-Plus uge!

Legeakademiet har hele Plus-Plus sortimentet i både BIG og Mini, både i æsker til private og større sæt til institutioner og offentlig brug. Du kan se hele udvalget her.

Plus-Plus brikker er formet som – ja, plus-tegn. De er lavet i hård plast, naturligvis uden giftige kemikalier. Den unikke form gør, at Plus-Plus brikken kan sættes sammen på mange måder, og der kan bygges de mest fantastiske figurer med dem både i 2D og 3D. Det opfatter børn straks, og de kan nærmest ikke lade være med at gå i gang med at udfordre hinanden på kreativitet.

PlusPlus BIG egner sig bedst til børnehavebarnet, mens Plus Plus mini appellerer stærkest til børn fra 5 år. Vi anbefaler at finde inspiration til konstruktionerne på Plus-Plus’ernes hjemmeside eller på Pinterest, og der er også altid inspirationsguide i æsken med Plus-Plus.

Desinfektion af Plus-Plus: 

  • Kom dem i en vaskepose og put dem i opvaskemaskinen eller vaskemaskinen.
  • Vask ved 80 grader med alm vaskemiddel.
  • De er lidt bløde, når de kommer ud, men hærder hurtigt igen.
  • Plus-Plus og Polydron Ramme samt Basis kan også håndvaskes med sæbe og derefter sprittes af.
  • Når en gruppe børn er færdige med at lege, kan disse typer legetøj komme i vaskemaskinen ved 80 grader og blive fuldstændigt rent og klar til den næste gruppe børn på kort tid, hvis det skal bruges i SFO, skole eller pasningstilbud til børn.

Polydron Ramme og Basis: Geometri for børn i over 40 år.

Polydron blev skabt i 1970’erne. Dengang sad englænderen Edward Harvey og fumlede med at lave små firkanter og trekanter, der kunne sættes sammen og skilles ad igen og igen; han havde ingen idé om, at Polydron over 40 år senere ville være et verdensomspændende mærke indenfor produkter til børn, som virkelig har stor indflydelse på udviklingen af lærende legetøj.

I dag findes der et kæmpe tykt katalog fyldt med forskellige former, størrelser, materialer og farver indenfor Polydron, og man har faktisk lyst til bare at investere i hele molevitten, hvis du spørger os hos Legeakademiet. Polydron er legetøj lige efter vores hoved. Man lærer om matematik, geometri, tal og massefylde, mens man bygger med paneler, firkanter, trekanter og konstruerer ud fra fantasien.

Polydron er fremstillet af ABSplast, der er meget slidstærkt. Som byggelegetøj er det meget alsidigt, og det udvikler børns finmotorik, geometriske forståelse og stimulerer kreativiteten og fantasien. 

Polydron er meget solide paneler i forskellige geometriske former, som klikkes sammen. I kan bygge hvad som helst af Polydron. 

Der findes to slags Corona sikkert Polydron. Polydron Basis, som er plader, og Polydron Ramme, som er rammer, hvor der ikke er noget i midten. Rammer og Basis kan kombineres og bygges sammen. 

Der findes også MAG Polydron og Gigant Polydron, som er fantastisk legetøj, men som på grund af materialerne ikke er Corona sikkert. Alle Polydron produkter kan tåle desinfektion med sprit.

Se hele vores udvalg af Polydron her.

polydron

SST opfordrer i deres officielle vejledninger til, at børns omgivelser og legetøj rengøres oftere og mere omhyggeligt, end I plejer. Legetøj skal vaskes ved 70 grader og sprittes af to gange dagligt.

Plus-Plus og Polydron Ramme + Basis kan desinficeres, og derfor er dette legetøj en mulighed for at lege byggelege og være kreative i en tid, hvor mange kreative aktiviteter ikke er mulige. Modellervoks, maling, perleplader og mange andre materialer er lagt væk. Men Plus-Plus og Polydron Basis+Ramme, det kan I trygt lege med.

Plastlegetøj fra Dantoy: Sandlegetøj, køkkenlegetøj og meget mere. 

De fleste institutioner har bunkevis af spande og skovle, sandforme og plastiktallerkener fra den danske producent Dantoy. Firmaet har solgt plastiklegetøj i over 50 år.

Men hvad kun få ved er, at Dantoy er både miljøvenligt, svanemærket og ISO certificeret, helt uden problematiske stoffer, er af genanvendeligt PP og PE plast, og så kan det vaskes ved 70 grader og sprittes af. Det vil sige, at hele det deres store udvalg af legetøj til sandkassen, til legekøkkenet og til så meget mere er helt okay at bruge i forhold til smittefare. Det kan vaskes både i industriopvaskemaskiner og i private opvaskemaskiner. Hvis der er papiretiketter på legetøjet, tager de desværre skade af de høje temperaturer, men legetøjet holder formen og legeværdien modsat næsten alt andet plastik-, metal- og trælegetøj.

Dantoy har endda en ny linje med babylegetøj, og en linje med biologisk nedbrydeligt legetøj fremstillet af sukkerrør, og en linje med legetøj fremstillet af overskudsplast fra deres egen produktion. Linjerne Tiny, BIO og Green Bean er noget helt særligt. Det er bare så sejt, at de i den grad har lagt sig i selen for miljøet og vores børns leg og liv.

Du kan finde det store udvalg af udviklende og miljørigtigt legetøj fra Dantoy her

Kan du huske “Halli-Hallo” og “Jeg melder krig mod”?

Efter vi udgav blogindlægget om boldlege fra glemmebogen, er vi kommet i tanke om to skønne gruppelege, der oven i købet er Coronavenlige. Nemlig: “Halli-Hallo” og “Jeg melder krig mod”. Begge lege kan leges på asfalt eller fliser og er perfekte til frikvarteret eller lufte-pausen. Til Halli-Hallo skal I bruge en lille bold på størrelse med en tennisbold, der kan hoppe. Hver gruppe af børn, der må lege sammen, skal have hver sin bold. Du kan fx bruge denne hoppebold i fine neonfarver, en almindelig tennisbold eller en anden slags bold – men den skal kunne hoppe. Til “Jeg melder krig mod” skal I bruge kridt.

Halli-Hallo:

Alle deltagerne stiller sig på en række ved siden af hinanden, undtagen den, som er oppe. Denne står med front mod rækken og tænker på et navn. Han/hun spørger nu f.eks.: ”Et drengenavn med P?” – og kaster samtidig bolden til den første i rækken. Denne svarer f.eks. ”Per” og kaster bolden tilbage. Gættes der forkert, kaster spørgeren til den næste i rækken osv. Er det helt umuligt at gætte, må spørgeren give et bogstav mere.

Når det rigtige navn gættes, slår spørgeren bolden hårdt i jorden eller kaster den højt op i luften og råber ”Halli!” – hvorpå han spæner af sted. Den, som gættede rigtigt, skal hurtigst muligt gribe bolden, og når han har den, råber han ”Hallo!”, og den, der løber, skal stoppe straks.

Den, som har bolden, må nu tage tre skridt og et spring, og derefter kaste bolden ned i den andens arme, der danner en ring foran kroppen. Hvis det lykkes, skal den, der har kastet, være oppe. Hvis ikke, skal den anden være oppe en gang til.

Variationer

Selvfølgelig kan man bruge meget andet end drengenavne, f.eks. pigenavne, dyr, lande, floder osv., men pas på ikke at gøre det for svært.

Jeg melder krig mod: 

Minimum 3 deltagere og jo flere, jo sjovere.

Man tegner en stor kridtcirkel. Den må gerne være et par meter i diameter. I cirklens midte tegnes en mindre cirkel, ca. 50 cm i diameter. Cirklen inddeles i lige så mange ”lande”, som der er deltagere. Ved hvert land tegnes et felt, hvori landets navn skrives.

Når legen starter, står alle med den ene fod i navnefeltet – klar til at spæne af sted. Hvis Danmark skal starte, siger den, som er ”Danmark” f.eks.: ”Jeg melder krig mod Kina!” I samme øjeblik landet er nævnt, styrter alle af sted væk fra cirklen. ”Kina” skal ikke løbe væk, men styrte ind i midten af ringen og råbe ”STOP!” når han har foden i midtercirklen. Nu tager ”Kina” tre skridt og en spytklat i retning af en af de andre. Det behøver ikke at være hen mod ham, som meldte krig. Fra spytklatten skal han nu prøve at røre ved den anden. Begge må gerne sno og vride sig, ja endog lægge sig ned, men foden skal være på det rigtige sted. Hvis ”Kina” nu kan nå den anden, som f.eks. kan være ”Finland”, må han tage et stykke af ”Finlands” område.

Når man skal tage land fra en anden skal man stå på ét ben i midtercirklen. Herfra må man tegne en kridtstreg fra grænse til grænse og så langt, man kan nå uden at miste balancen. Dette stykke land er nu erobret. Hvis ”Kina” eksempelvis ikke kan nå ”Finland”, skal ”Finland” have et stykke af ”Kinas” jord på samme måde.

Den, som må afgive land skal nu være den, som melder krig. Når man erobrer land, skriver man sit lands navn i de erobrede områder. I stedet for at stå i midtercirklen må man gerne stå i landområder, man har erobret.

Man kan blive ved til et land er udslettet, eller indtil der kun er et land.

Kilde: Dansk Skoleidræt.

Endnu et forslag til Coronasikker leg udendørs: 

Kan du huske det med at hoppe i elastik? En stor elastik holdes udspændt rundt om benene på enten to børn eller stole, og så hopper man på, rundt om, over og under elastikkerne i forskellige serier. Det gælder om at gøre det rigtigt, alt efter den enkelte hoppeserie. Køb den klassiske hoppelastik her.

I kan selv lave en hoppe-serie, eller I kan følge en hoppe serier som fx den, disse skolebørn fra Uganda hopper – følg linket her, hvor serien er beskrevet, og I kan se en video.

Der kommer flere forslag til skønne, Coronavenlige lege her på bloggen og på vores webshop, så skynd dig at tilmelde dig vores nyhedsbrev, så du altid ved, hvad vi har af herligt, lærerigt og udviklende legetøj til børn.

Kærlig hilsen fra legetanterne

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*