Det er ikke robotter, der leverer vores legetøj

Corona virus: Hvad betyder smitterisikoen for dit barn og legetøjet?

in Ann og Jane mener/Om sikkerhed og kemi/Om Verden

Update om Coronavirus eller COVID-19 pr d 11 marts 2020. 

Da udviklingen i øjeblikket går så hurtigt, vil vi henvise til de informationer om at håndtere smitterisiko, som Sundhedsstyrelsen opdaterer time for time her

Vi følger selv omhyggeligt med og håber, at vores kunder også handler efter myndighedernes anbefalinger. 

Bekymrer du dig om Corona virus?
Det ikke kun er robotter, der samler og leverer alt det dejlige legetøj, som Legeakademiet har på hylderne til jeres dejlige og nysgerrige børn. Der ER jo faktisk mennesker involveret på utroligt mange måder, når legetøj skal finde vej fra en god ide hos en iværksætter i fx Thailand eller Wisconsin til Legeakademiets store webshop. Og de mennesker er netop det, som dette blogindlæg skal handle om. 

Corona og legetøj i en global verden.

Mens vi venter på flere informationer om Corona, virussen fra Wuhan provinsen i Kina, begynder vi herhjemme at mærke forandringer i vores globaliserede verden. 

For nogle er det bare en influenza, der er vildt overdrevet. For andre er det en ny udgave af SARS, med hurtigere spredning, men mindre dødelighed. Endnu andre holder på, at Corona er en meget farlig form for forkølelse, som vi endnu ikke har set toppen af. 

Legetanterne skal ikke gøre sig kloge på, om denne virus er det ene eller andet.

Vi vil i dette indlæg informere dig om, hvilke konsekvenser vi i de kommende måneder forventer at opleve her i vores lille hjørne af sandkassen.

Store dele af Kina er lukket ned. Fly aflyses fra Kina og ind i Europa pga Coronavirus, og det begynder vi så småt at se konsekvensen af på legetøjsmarkedet.

 

“Coronavirus vil ikke overleve længe på overflader. Der er derfor ingen reel risiko for smitte via pakker og bagage, som har været undervejs i flere dage og ved meget svingende temperaturer. Der er derfor ingen grund til at frygte smitte via bagage og pakker.”

Sundhedsstyrelsen, 2020.

Som Sundhedsstyrelsen og Seruminstituttet og vores helt egen DR Ultra Nyt har klarlagt, så er der lige nu ikke grund til panik i forhold til smitte. Hvis du gerne vil tale med dit barn om Corona på en måde, der er til at forstå, så kan vi anbefale at se denne video fra Ultra Nyt om emnet.

Men da Kina er hele Europas produktionshal, så er det allerede nu til at mærke, at den ellers konstante strøm af legetøj fra Øst til Vest opfører sig anderledes.

Her er et overblik over Coronavirussens konsekvenser for legetøjsmarkedet her i februar 2020:

  • Kolde arbejdspladser: Efter kineserne er kommet hjem fra deres rejser omkring det kinesiske nytår, skulle de egentlig i gang med at arbejde igen. Men den kinesiske regering har nu besluttet, at alle varmeanlæg i kontorbygninger skal slukkes for at forhindre spredning af Coronavirus. Konsekvensen er, at langt de fleste bygninger på nuværende tidspunkt har en temperatur på 5-8 grader, hvilket gør det umuligt for ansatte at arbejde der.
  • Lukkede byer: Byer som Ningbo, Beijing og Shenzhen er forsat lukket mere eller mindre helt ned. Det gør al eksport yderst vanskelig eller ikke-eksisterende.
  • Lukkede butikker: Mange vælger på grund af lukkede, kolde arbejdspladser art forsøge sig med at arbejde hjemmefra, men da butikkerne er lukkede, er det heller ikke til at få fat i radiatorer at holde varmen ved.
  • 95% af fabrikkerne er lukkede.
  • Mangel på chauffører til at transportere varer fra fabrikkerne til containerne til eksport. Chauffører skal nemlig i 14 dages karantæne, når de kommer tilbage til storbyerne efter deres ferier i provinserne i Kina, hvor smitterisikoen er anderledes og mere uvis.
  • Mange flyafgange er aflyst, luftfragtområdet er presset, og der er næsten ingen passagerfly.
  • Flere lufthavne i Europa nægter at modtage fly fra Kina.
  • Fabrikker, der som en del af deres produktion også fremstiller luftvejsmasker, er beslaglagt for at øge denne produktion. Derfor er al anden produktion forbudt, også af  emballage, tilbehør eller dele til legetøj i flere tilfælde.

Der er meget begrænset eksport af legetøj fra Kina og i stigende grad fra Øst til Vest på grund af Coronavirus. Det handler lige nu ikke om, at legetøjet bringer smitte med sig, men om logistiske udfordringer som følge af smitterisiko lokalt i Kina.

 

 

Hvad kan det så betyde for legetøjsmarkedet og i sidste ende fx dine børns fødselsdagsgaver?

Måske ikke andet lige nu, end at der bliver plads og mere opmærksomhed til de virksomheder, der producerer legetøj i Europa. 

Økologiske varer får nok også mere opmærksomhed nu, da mange af de produktioner ligger i Europa og benytter sig af europæiske råvarer for at begrænse miljøbelastning.

 Vores lager bugner af skønt legetøj, så du kan roligt bestille indtil videre. På sigt forventer vi, at importproblemerne som følge af Coronavirus i Kina vil kunne mærkes. 

Legetanterne følger udviklingen tæt og vil poste opdateringer på bloggen fra vores lille hjørne af sandkassen.

 

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*