Brug leg til at opdrage piger med ben i næsen…

in Leg & Læring

At lege sig til girl power

Vi ønsker at opmuntre piger til at drømme stort og til at turde at forfølge deres drømme. Men hvordan kan vi som forældre medvirke til at udvikle og præge en generation af piger (og drenge) med ben i næsen, der omfavner ligestilling?

Det er ganske simpelt faktisk, for som med næsten al anden udvikling, starter det med legen… Leg har nemlig en iboende egenskab til – blandt meget andet – at styrke selvtilliden, selvfølelsen og selvværdet hos børn. Girl power om man vil – eller boy power 😊

I dette indlæg deler vi nogle idéer til, hvordan du gør netop det.

Rolleleg med et ”twist”

Rolleleg er en vigtig del af ethvert barns barndom. I rollelegen udforsker barnet nemlig den omgivende verdens roller – og lærer derigennem en masse at kende om sig selv. På den måde er rollelegen et trygt univers, hvor man som barn kan lade fantasien råde og ikke bliver begrænset af regler og normer. Og det giver dig som forælder en unik mulighed for at bruge rollelegen som et redskab til at udfordre din datter, niece el. lign. på de gængse (og ofte stereotype) roller.

Prøv fx at spørge din datter eller niece, om hun har lyst til at lege brandmand, politibetjent, kok, astronaut eller eksperimentere med andre typer roller, der ofte fejlagtigt bliver opfattet som ”mandejobs” i samfundet.

Er det ikke lige denne type karakterer, som fanger interessen hjemme hos dig? Så fortvivl ej – selvom det er rollen som prinsesse eller måske mor, der er favoritten, har du stadig mulighed for at give rollelegen et ”twist”, og på den måde styrke og diversificere dit barns forestillingsverden omkring, hvad det vil sige at være kvinde, pige, mor eller prinsesse.

Hvordan? Stil spørgsmål. Hvis det er prinsesser, der er populære, så leg prinsesser. Men foreslå fx, at prinsessen godt kan være med til at storme det belejrede slot, nedkæmpe dragen og redde landsbyboerne. Leger I altid mor, far og børn? Prøv at fremsætte et forslag om, at moren altså godt kan slå græs, klippe hæk eller skifte dæk på bilen, mens far skifter bleerne eller laver mad.

Tilskynd til at tage chancer

Som forældre og som samfund har vi tendens til at (over)beskytte og værne mere om piger end om drenge. Men piger skal have samme frihed som drenge til at klatre højt, springe langt og blive fysiske (og helt ærlig kan mange drenge i dag også drage fordel af denne frihed). At lære at falde og komme op igen er en vigtig lektion i modstandsdygtighed og i at ”bide tænderne sammen”. Lad dine børn tage rimelige risici og lære af dem. Hudafskrabninger, blå mærker, buler – ja selv knogler, heler igen. Men undervurder ikke betydningen af de usynlige mærker de efterlader sig på dit barn i form af minder, erfaring, levet liv og oplevelsen af at overkomme udfordring, at sejre, at klare den. Summen af disse oplevelser er med til at tegne billedet af en barndom, der har været fuld af leg.

Oprag pi

Glem ikke drengene

At styrke piger er fantastisk, men lad os ikke glemme, at drenge bestemt også kan drage fordel af at blive mødt af positive budskaber om kvinder. Her er et par tips til at opdrage drenge, der anerkender piger som deres ligestillede

• Fortæl din søn, at det ikke tøset eller vattet at græde
• Hjælp din søn ved at opmuntre til venskaber med piger
• Vær opmærksom på dit sprog og på, hvordan du taler om det at være dreng/mand eller pige/kvinde. Undgå fx at bruge stereotype vendinger omkring kønnene eller ting som typisk tilskrives det ene køn frem for det andet. Lyserød er fx ikke en pigefarve ligesom biler ikke kun er drengelegetøj.
• Lær dit barn at tale og tænke positivt om sin egen krop og om at kende sine grænser
• Læs bøger og godnathistorier, der både fortæller om stærke og modige drenge og piger

Blogindlægget er bragt i anledning af Kvindernes Internationale kampdag 8. marts 2019.

Blogindlægget er inspireret af og bragt i samarbejde med Melissa & Doug.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*