Børn i bad

Badelegetøj til børn: Om kemi, sikkerhed og tryg leg i badet.

in Om sikkerhed og kemi/Syn, hørelse, føle, lugte, smage/Terapeutisk leg

Badelegetøj kan gøre badet til dagens yndlingsbegivenhed.

For nogle familier er det en kamp at få rollingerne skrubbet rene efter en lang dag med mudderkager og madpakkefingre, men det skal jo gøres indimellem. Derfor er vi mange, der prøver os frem med forskellige former for lokkemad og legetøj. Det er vist en verdensomspændende udfordring at få børn til at nyde badet, for der er et helt utroligt stort udvalg af legetøj til børnebad og badeprodukter til at få badet til at skumme, skifte farve, syde og boble. Badelegetøj til børn er simpelthen et kæmpestort hit.

Der er meget godt at sige om at nyde et dejligt bad. Selv i familier, der kun har et lille brusebadeværelse, kan der være både skøn, sansestimulerende og lærende leg i at bade og vaske sig. Udover det hygiejniske aspekt, så kan dit barn udvikle forskellige kompetencer i badet, og det kan du læse mere om lige om lidt. 

For i dette indlæg handler det om bad og badelegetøj. Du vil få mere at vide om: 

 • Badelegetøjs indhold af kemiske stoffer
 • Hvordan du bedst behandler dit barns badelegetøj og badeprodukter
 • Hvad du skal være opmærksom på, når du shopper legetøj og badeprodukter til dit barns bad
 • Hvad dit barn kan lære af at gå i bad

Kemi i badelegetøj – er det farligt?

Vi får ofte henvendelser fra vores kunder om kemi i legetøj. Med god grund. For vi skal som forældre og forbrugere være opmærksomme på, hvad der er i de ting, vi lader børn lege med.

Heldigvis er det sådan, at alt legetøj til børn, der importeres, produceres og sælges i Danmark er underlagt grundige undersøgelser og efterfølgende mærkninger, som Miljøstyrelsen står for. Hos Legeakademiet sælger vi udelukkende legetøj, som er testet, godkendt og mærket efter danske og europæiske regler. Dermed kan du være sikker på, at alt indhold i de varer, du køber hos os, efterlever de officielle retningslinjer og krav. Det kan du læse mere om her i vores blogindlæg om sikkert legetøj. 

Nogle gange er vi som forbrugere endnu mere kritiske og kræver endnu skrappere forholdsregler for legetøj til børn, end hvad lovgivningen kræver. Nogle af os ønsker også at tage mere hensyn til miljø, bæredygtighed og måske allergivenlighed eller andre hensyn. Derfor gør vi i Legeakademiet også meget ud af at beskrive vores legetøj og stille krav til vores leverandører om oplysninger om indholdet af kemiske stoffer. Du kan altid spørge os, hvis du er i tvivl om noget inden eller efter dit køb. 

Kemi cocktail i badelegetøj til børn – hvad er det?

Forbrugermagasinet Tænk lavede i februar 2020 en test af badelegetøj, skumbad, badeslim, knitrepulver og mange andre ting, der er ment som måder at gøre det sjovt at gå i bad for børn. Badeslim, tænker du? Jep, den er god nok. Pulver, der får vandet til at blive slim-agtigt. Som at bade i en kæmpestor snotklat. Klamt for voksne, men det er altså tæskesjovt for børn!

Testen er udført grundigt og videnskabeligt, og resultaterne viste, at alle 9 badeprodukter indeholdt ting, som bør give grund til at være ekstra opmærksom som forælder. Ingen af dem var ulovlige eller fejldeklareret, men når testen alligevel ikke klart vil anbefale badeprodukterne til børn, så er det på grund af det, man kalder den kemiske cocktail eller Cocktaileffekten. 

To piger i bad med badelegetøj

Cocktaileffekten: 

Hormonforstyrrende, kræftfremkaldende eller allergifremkaldende stoffer kan du støde på mange steder i din hverdag. Du kan blandt andet finde dem i kosmetik, plejeprodukter, fødevarer og emballage.

Produkterne er sjældent farlige i sig selv. Men effekten af din samlede udsættelse for kemiske stoffer kan udgøre en sundhedsrisiko.

Kombinationseffekten – også kaldet cocktaileffekten – er et begreb, der dækker over sundhedseffekten af din samlede udsættelse for uønskede kemikalier.

Kan jeg købe sikkert badelegetøj til mit barn?

I testen hos Tænk, som du kan købe på deres hjemmeside her eller låne på biblioteket, testede de for parfume, mikroplast, allergifemkaldende stoffer, azofarvestoffer mm. Alle er lovlige, men de indgår alle under det, man kalder Cocktaileffekten. 

Hos Legeakademiet fører vi en af de 9 testede produkter fra producenten Tinti. Vi har haft badelegetøj og badeprodukter fra det tyske firma Tinti i flere år, og dette firma har altid været opmærksom på at undgå problematiske stoffer og gøre det helt trygt for forbrugerne at bruge badelegetøj i børns bad. Tyske producenter er generelt meget langt fremme, når det gælder økologi, bæredygtighed og sikkerhed i legetøj, og de fører som regel an i branchens bestræbelser på at være længst fremme med tryg leg for børn. 

Den badebombe fra Tinti, som vi har i Legeakademiet, får en anmærkning i testen, fordi der er parfume i. Ikke-deklarationspligtig parfume, ganske vist, men dog parfume. Til gengæld er badebomben fri for mikroplast, azofarver, lever op til kravene om varedeklaration og klarer i det hele taget testen med tilfredshed på alle andre parametre.

Er parfume i badelegetøj til børn farligt?

Parfumen i badebomben – og i andet af Legeakademiets legetøj til børn – er ikke farlig for børn. Tænk og Sikkerhedsstyrelsen anbefaler generelt, at man begrænser eller undgår brugen af parfume i produkter til børn, fordi den samlede mængde af parfume i barnets dagligdag kan medføre risiko for at udvikle allergi. Er der parfume i vaskemidlet, i bamsen, i sengen, i hudcremen, i støvsugerperlerne, i luften på toilettet, i bilens aircondition, i shampoo’en og i badebomben, så bliver barnet udsat for en del parfume samlet set. Denne samlede cocktail af kemiske stoffer kan give allergi. Ikke hos alle, og ikke altid, men det er en risiko, at den samlede mængde af parfumestoffer i barnets dagligdag kan give barnet allergiske reaktioner. 

Vi har hos Legeakademiet valgt at have enkelte produkter til børn med parfume i, hvis parfumen er velbeskrevet og ikke indeholder problematiske stoffer. Vi vil lade det være op til dig som vores kunde vælge, om det er dejligt, at dit barns bad dufter dejligt, eller om du helst vil undgå det. Vi kan garantere, at legetøj til børn købt hos os lever op til gældende lovgivning, og vi sælger som altid kun legetøj, som vi selv ville give vores børn at lege og bade med. 

Hvordan skal jeg behandle badelegetøj som fx badeænder og badeklodser?

Badelegetøj er oftest fremstillet af formstøbt skum, plast eller af træ. Vi har et kæmpe udvalg af skønt legetøj til badet, og hvis du ikke har set det endnu, så tag et kik her. Der er badeskyer, dinosaurer, fiskenet, vandmøller, speedbåde og et helt utroligt udvalg med hundredvis af varer til børn fra 0 år.

Du kan endda få badelegetøj fremstillet af bæredygtigt produceret træ fra Plantoys – det er bare så fint.

Badelegetøj bliver ikke rent, når dit barn er i bad. Derfor anbefaler vi, at du er opmærksom på følgende: 

 • Undgå alle former for badeolier eller andre olieholdige produkter i badet, hvis der er badelegetøj ombord. Olie ødelægger og opløser overfladen på legetøjet, og det bliver hurtigt grimt.
 • Lad legetøjet tørre helt efter badet og giv det eventuelt en tur med en opvaskebørste og opvaskemiddel en gang om ugen. 
 • Hvis der er ventil eller andre huller i legetøjet, så kan der lejre sig bakterier og svamp i det stillestående vand indeni hulrummet. Luk hullerne med en limpistol, undgå huller eller sørg for at rengøre eller kassere legetøjet, når der ser ud til at være belægninger i det. Hvis det kan skilles ad, så gør det for at komme ind i hulrummene.
 • Lad være med at vaske legetøjet i opvaskemaskinen ved mere end 40 grader. Det er meget få typer legetøj, der kan tåle mere end 40 grader vask. 
 • Badeskum, slimprodukter, maling til badet og andre former for tilsætninger til vandet kan farve emaljen i badekarret eller fliserne, hvis overfladerne er porøse eller meget slidt. Skyl altid farven af med rent vand efter badet.
 • Undgå at bruge olier og sæber med olie i, når der er badelegetøj som fx badeænder og badeklodser i badet. Overfladen af legetøjet tager skade, og legetøjet bliver hurtigt grimt, hvis overfladen kommer i kontakt med olier.
 • Vask ugentligt legetøjet af med opvaskemiddel og en børste for at få snask og belægninger af.
 • Undgå generelt vask af legetøj ved over 40 grader. Kun meget få materialer kan klare høje temperaturer.
hyggeligt bad med skum

Det skal du være opmærksom på, når du shopper badelegetøj til børn.

Udvalget af badelegetøj, badeslim, bobler, både og dyr til badet er enormt. Kvaliteten er desværre svingende, og vi vil anbefale dig at være opmærksom på følgende: 

 • Legetøjet skal være solgt i en dansk webshop eller butik. Kun på den måde kan du være sikker på, at det er sikkerhedsgodkendt og har alle de mærkninger, dansk lovgivning kræver for at kunne garantere dit barns sikkerhed.
 • Hvis badelegetøj er af den type, der suger sig fast på fliser og glasflader, så skal du være opmærksom på, at sugeeffekten kun virker på glas eller helt glatte fliser. Hvis du har noprede overflader på dit badeværelse, vil det ikke kunne suge sig fast. Det gælder fx denne skumkuglebane fra Haba. Hvis der er meget kalk på dine fliser, kan sugeeffekten også være dårlig. Gør overfladen rent med citronsaft eller eddike, så kan legetøjet suge igen.

Hvad lærer mit barn af at gå i bad og lege med badelegetøj?

I et bad er det vandet, der er i fokus. Og det element har egenskaber, som er meget fine til at udfordre og udvikle dit barns sanser og opfattelse af fx temperatur og tyngdekraft. 

 • Lad vandet dryppe ned fra legetøj, du holder oppe i luften og se dit barn hvine af fryd. 
 • Hold legetøj ned under vandet og slip det, så det “popper” op til overfladen igen.
 • Læg legetøj, der ikke flyder, ned på bunden af badekarret og se, om dit barn efterhånden tør dukke hovedet under og finde det.
 • Træn dit barn i at lave bobler med øjnene over og munden eller endda næsen under vandet lige i overfladen. Det er fin vandtilvænning at lære at turde holde mund og ører under vandet. 
 • Lad dit barn “lytte” til vandet – eventuelt med noget badelegetøj med en legetøjsfigur, som I kan lege siger noget. At have ørerne under vand er også fin vandtilvænning, som vil øge dit barns tryghed ved vand. Men gå forsigtigt frem. Er dit barn nervøs ved vand, så tager det tid at blive tryg. Det er vigtigt at respektere dit barns grænser og kun bruge passende forstyrrelser, ikke tvinge noget frem.
 • Eksperimenter med at hælde koldt vand ned i varmt og omvendt. Brug evt en vandkande. Lad barnet opleve, hvad temperaturskift gør ved huden og vejrtrækningen i trygge omgivelser og deltag gerne selv ved at lade barnet lægge en iskold klud på dine arme. Se, gåsehuden og en dyb indånding!
 • Brug forskellige former for belysning i badeværelset, når dit barn er i bad. Sluk det almindelige lys, lys med lommelygter eller cykellygter, brug små projektorer eller endda diskobelysning og/eller natlamper. Prøv også med musik i badet. Når man er nøgen, så er det som om, at alle sanser skærpes, så man opfatter andre sanseoplevelser som lys og musik stærkere og mere koncentreret. Men igen – gå langsomt frem med badeeventyret.

God fornøjelse i badet med badelegetøj!

Vi håber, at vi har svaret på dine spørgsmål om tryg og sikker badeleg og badelegetøj til dit barn.

Du er altid velkommen til at kontakte os med yderligere spørgsmål. Fint vores kontaktoplysninger på vores webshop her.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*