dantoy take back

Aflever brugt legetøj: dantoy Take Back.

in Miljølegetøj/Om bæredygtighed/Om miljø/Uden kategori

Fra skrot til flot: brugt legetøj bliver til nyt.

Vi har en fantastisk nyhed.

dantoy plastik legetøj kan nu få nyt liv ved at forblive i cirkulation i stedet for at ende på forbrændingen. Hos Legeakademiet har vi et kæmpe sortiment af det klassiske legetøj fra dantoy, og vi sætter stor pris på dantoys innovation og ansvarlighed.

Dit barns udtjente legetøj, knækkede skovle og scootere uden hjul kan blive til spritnyt legetøj – og vi fortæller i dette indlæg hvordan.

Hæng på. For kunne det ikke være fint at vise dit barn, hvordan I kan få ryddet op på plastikkirkegården i haven, i stuen, på loftet eller i skuret og bidrage til at genanvende ressourcer?

dantoy har kontaktet Legeakademiet for at få hjælp til at fortælle kunderne om, hvordan de kan bidrage med at indsamle de første 3 tons gammelt plastik legetøj. Det hjælper vi meget gerne med, for vi vil gerne være med at at sikre, at vi giver en planet i god stand videre til de næste generationer. Det kræver som bekendt, at vi bliver meget bedre til at genbruge de råvarer, vi bygger ting og sager af.

dantoy samler dit udtjente legetøj ind i kampagnen “Take Back”

I disse klimabevidste tider har den danske virksomhed dantoy, som har produceret plastiklegetøj i over 50 år, nemlig fundet på en super nem måde at skabe nyt legetøj ud af det gamle. De har lanceret kampagnen “Take Back”, hvor både familier og daginstitutioner kan aflevere legetøj, som bliver omsmeltet og omstøbt til nye skovle, spande og vandkander.

Legetanterne har før slået på tromme, kippet med flaget og blæst fanfare for initiativer, der med opfindsomhed og fantasi gør en positiv forskel. Vi har også fortalt om dantoy før, for det er faktisk de færreste, der er klar over, at det danske firma producerer legetøj, der er både ISO-certificeret, Svanemærket, fremstillet af genanvendeligt PP og PE plast og endda kan vaskes ved 70 grader. Det kan du læse om her.

Nu vil vi dele den gode nyhed om “Take Back” kampagnen om brugt legetøj med dig.

“Take Back” går ud på, at der i udvalgte daginstitutioner og på genbrugspladsen i Randers er opstillet kasser, hvor man kan aflevere brugt legetøj fra dantoy, der ikke længere duer. Hvis dit barn bare er blevet træt af sin røde scooter eller hellere vil bygge med Magna-Tiles end lege i sandkassen med sine plastik biler og vandkanden, så lad være med at smide det ud. Giv det videre til andre, der kan bruge legetøjet. dantoys plastiklegetøj er solidt og kan bruges i mange år, så hvis det ikke er gået itu, skal du ikke smide det ud.

Men – hvis hanken er knækket eller hjulene faldet af, så er det her, du nu heller ikke skal smide legetøjet ud i containeren med hård plast. Du skal nemlig putte det i kassen med dantoys plakat på. Så får det nyt liv.

Hvem er dantoy, og hvad gør de for miljøet?

dantoy har i mange år været svanemærkede. Det betyder, at deres plastikproduktion skal overholde skrappe miljømæssige krav. 
Som noget ekstra er dantoy en del af Operation Clean Sweep. Virksomheden forpligter sig dermed til at genanvende mere plast i deres produktion, facilitere indsamling af plastaffald til genanvendelse og informere om konsekvenserne af plastforurening. Fra nye mikrofiltre i afløbene, der forhindrer plastikgranulat i at sive ud i havet og uddannelser i at indsamle, rengøre og genanvende plastik til årlig egenkontrol af, hvordan det egentlig går i Dantoy med at undgå plastudslip og genanvendelse plast.

Hvor kan jeg aflevere brugt legetøj til genanvendelse?

Indsamlingen kører i første omgang i uge 40 & mandag i uge 41 i Randers kommune, hvor dantoy stiller kasser op i 15 daginstitutioner og på Randers Genbrugsplads, Ørneborgvej 28, 8960 Randers . Kassen på genbrugspladsen bliver dog stående permanent.

Hvis dit barn går i en af disse daginstitutioner, modtager du information om “Take Back” derfra. dantoy har nemlig udviklet undervisningsmateriale i form af legeforslag og måder at tale med børnene om genbrug og genanvendelse, som passer fint til de læringsmål, institutionerne allerede arbejder med.

Hvis dit barn ikke går i en af disse daginstitutioner, kan du aflevere legetøjet på genbrugsstationen, hvor der også er opstillet en kasse til indsamlingen “Take Back”. Styr udenom containeren til hårdt plastik, hvis dit udtjente legetøj er fra dantoy – det kan blive til nyt, fint legetøj. Legetøj, der ikke er fra dantoy, må ikke indgå i indsamlingen, da det så ikke er sikkert, at det er Svanemærket og derfor kan forurene plastmaterialet.

brugt legetøj

Hvad sker der med det brugte legetøj i kassen?

  1. Når kassen er fuld af udtjent legetøj, bliver den kørt til dantoy.
  2. Når der er 3 tons gammel plast, bliver det fragtet til Langå og kværnet.
  3. Det kværnede plastik omstøbes på fabrikken i Hobro til nyt legetøj.
  4. Legetøjslinjen Take Back kan købes hos Legeakademiet.dk, når serien er færdigproduceret, så dit barn kan få sin gamle sandmølle eller trillebør i en ny udformning og ny farve. Farven afgøres nemlig af det legetøj, der indgår i blandingen af indsamlet legetøj.
  5. Dit barn har lært noget om genanvendelse af Jordens knappe ressourcer OG har fået nyt legetøj at lege sig klogere med. 

Hvilke daginstitutioner indsamler brugt legetøj til genanvendelse?

Her er listen over daginstitutioner i Randers, hvor du kan aflevere dantoy plastiklegetøj i uge 40 & 41:

Børnehuset Solstrålen og Grøftekanten

Børnehuset Harridslev

Børnehuset Rismøllen

Essenbækken

Svalebo

Orkestervej

Fussingø Naturbørnehave

Børnehuset Regnbuen

Vuggestuen Minimax

Lindehuset

Huset Nyvang

Vuggestuen Viborgvej

Børnehuset Gudenådalen

Børnehuset Langå

plastik legetøj brugt

Tips til at gøre dit barns plastiklegetøj miljøvenligt:

  1. Køb kun ting og legetøj af plastik hos producenter, der er en del af Operation Clean Sweep. Så ved du, at virksomheden tager ansvar for produktionen og ikke udleder plastikaffald samt genanvender restplast.  
  2. Lad brugt, men brugbart legetøj gå i arv eller sælg det videre i stedet for at smide det ud. Så bruger du færre af de dyrebare ressourcer, som vi er nødt til at lære at spare på. Det vil faktisk sige, at et af de vigtigste råd til at gøre leg miljøvenlig, er at købe mindre legetøj og dele det, vi allerede har.
  3. Pas godt på dit barns legetøj. Lad det ikke ligge udenfor og vis dit barn, hvordan man passer på det, så det holder længere. Det meste af dantoys legetøj er UV-resistent og bliver ikke skørt af at ligge udenfor, men det gælder langt fra alle typer plastiklegetøj.
  4. Smid ikke plastiklegetøj i skraldespanden eller i småt brændbart. Så frigives den co2, der er bundet i plastikken, ved at den bliver brændt, og der skal bruges flere ressourcer og mere co2, når nyt legetøj skal produceres. Smid i stedet legetøjet i containeren til hård eller blød plast afhængig af legetøjets egenskaber. Spørg på genbrugspladsen, hvis du er i tvivl. Så genanvendes så meget af plasten som muligt. Forhåbentlig spreder dantoys gode ide med omstøbning af gammelt legetøj sig, så mere legetøj kan trylles fra skrot til flot.

Du kan læse mere om dantoys arbejde med FN’s Verdensmål her.

pige ved brugt legetøj

Er plastik noget skidt?

Det er nemt at komme til at tro, at plastik er dårligere for miljøet end fx metal, glas, bio-plast og træ. Men det er ikke så enkelt. Hvert materiale har sine fordele og sine ulemper. Uden plastik er hygiejne i sundhedssektoren fx umulig at forestille sig (det indgår i uoverskuelige mængder af engangsudstyr), ligesom plastik er fuldstændigt afgørende i tekniske dele af byggeriet (fx lette vindmøllevinger og computere), og det er holdbart, billigt at transportere og nemt at forme, helt som man ønsker.

Det bedste, vi kan gøre, er ikke at lade være med at anvende plastik. Det er at nøjes med at bruge plastik, når det er det bedste valg, og sørge for at genanvende det ved at affaldssortere og sikre, at der alle steder er teknologi og logistik til at genanvende det. Det kræver særlige anlæg, og i dag er det desværre langt fra al indsamlet plast, der genanvendes. Derfor er dantoys “Take Back” et stort skridt i den rigtige retning, for når virksomhederne selv tager affære, kan der virkelig ske ting og sager.

Læs mere på FAQ’en hos Plast.dk.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*