Forstå verden med Magna-Tiles

5 måder at forstå verden på med Magna-Tiles

in Byggelegetøj/Finmotorik/Højt begavet barn/I børnehaven/Indendørs/Indskoling/Logik og kognition/S.T.E.A.M / S.T.E.M./Skriv, læs, tæl og regn/Sociale kompetencer

Hjælp dit barn med at lege sig til viden om verden med Magna-Tiles og Magna-Qubix.

Når børn leger fantasilege med legetøj som Magna-Tiles og Magna-Qubix, kan de på helt unikke måder udforske og videreudvikle det, de skaber og lærer gennem legen, i deres omgivelser.

Her vil vi give dig 5 gode ideer til, hvordan du kan hjælpe dit barn til at forstå verden med Magna-Tiles og Magna-Qubix.

1. Genkend og identificér former

Nogle børn synes, at det er mega sjovt at lære udenad og huske, hvilke ord, der passer til hvilken ting. Har du sådan et barn, er det oplagt at give jer til at forsøge at lære, hvad en ligebenet, en retvinklet og en ligesidet trekant er, eller en firkant og et rektangel, ved hjælp af Magna-Tiles.

Men for andre børn er det slet ikke interessant at rable ord af sig og lege huske-lege. Hvis du gerne vil lege lidt grundlæggende forståelse for de geometriske grundformer ind på en hyggelig måde, så kan du blot begynde selv at betegne de enkelte Magna-Tiles magneter med det korrekte navn. Så kan du også lige få genopfrisket, hvad forskellen på en retvinklet og en ligesidet trekant er.

Prøv sammen at identificere de 5 grundlæggende geometriske former i sættet med Magna-Tiles og derefter skabe mere komplekse former ved at sætte flere forskellige brikker sammen. Derefter kan du sammen med dit barn måske finde nogle af de grundlæggende former i omgivelserne?

Eksempler på grundlæggende former i omgivelserne:

  • Har du serveret en trekant-sandwich til frokost?
  • Hvilke former ser I på vejskilte og trafikskilte, når I cykler eller kører bil?
  • Hvilke former er der i jeres hus eller på skolen/ i barnets institution?

2. Øv mønstergenkendelse- og konstruktion

En vigtig del af at tænke logisk er at kunne gennemskue forløbet i et mønster. At kunne tænke forud på baggrund af et allerede eksisterende forløb af prikker, tal, former eller streger, er faktisk begyndelsen til at kunne både læse og regne. At genkende et mønster og genskabe det er en god måde at inkorporere noget kunstnerisk og kreativt i byggelegen og dermed lege og lære samtidigt.

Dit barn kan udvikle evnen til at genkende mønstre med Magna-Tiles og Magna-Qubix ved at færdiggøre de mønstre, du starter med at konstruere.

Du kan også vise dit barn mønstre, som de måske kan genkende fra deres dagligdag. Det kan fx være mønstre på fliser, fodbolde, tapet, tæpper og tøj.

3. Bland farver

Prøv en håndgribelig måde at opleve, hvordan grundlæggende farvelære fungerer, helt uden at skulle hive den store voksdug og penslerne frem og risikere maling på t-shirten.

Hold jeres Magna-Tiles op mod lyset. Hjælp dit barn med at lægge to forskellige farver ovenpå hinanden for på den måde at skabe en helt ny farve, når lyset skinner igennem de to forskellige farver. På den måde erfarer dit barn, at man kan lave en helt ny farve ved at blande to andre farver. Derefter kan I sammen finde farver i omgivelserne, fx i stuen, og tale om, hvilke farver der skal til for fremstille lilla, orange, grøn eller grå.

4. Se symmetriske former i naturen

Hvad er symmetri for noget? Dit barn kender begrebet, som I bruger fx når I folder flip-flappere eller folder papir til at klippe gækkebreve af. Eller julehjerter. Symmetri er en vigtig faktor i matematikken, og det er en god ide at vise dit barn, hvor ofte det faktisk findes i hverdagens omgivelser.

Lad dit barn lege med Magna-Tiles eller Magna-Qubix og et spejl, så de kan se, hvordan formerne reflekteres i spejlet. Tal om hvad symmetri er for noget. Derefter kan du hjælpe dit barn med at genkende ting og sager i omgivelserne, som også er symmetriske. Det kan fx være sommerfugle, blade og ansigter.

5. Fortæl historier

Når I bygger med konstruktionslegetøj som fx Magna-tiles, kan der pludselig opstå figurer, som ligner fx Noahs Ark, en prinsesseseng med mange lag eller en bro over en troldebolig. Denne forbindelse mellem noget fysisk og en historie kan du fodre ved at lade dit barn lege med brikkerne, mens du læser højt. På den måde udvikler du dit barns fantasi og kreative evner. Det kan også være en fin måde at skabe koncentration på for børn, der har lidt svært ved at sidde stille.

Du kan også starte den anden vej rundt og læse en bog højt. Lad derefter dit barn genskabe en del af historien med Magna-Tiles og Magna-Qubix. Det kan også være en konkurrence på tid mellem flere børn – hvem kan bygge noget, der passer til historien om Tornerose eller Karius og Baktus? Lad dem blande Magna-Tiles og Magna-Qubix med noget af deres andet yndlingslegetøj for på den måde at lade historien blive levende.

Dette er blot et par af de mange måder, du kan hjælpe dit barn til at forstå mere om verden omkring sig med Manga-Tiles og Magna-Qubix. Du vil opdage, at når dit barn lærer gennem fantasilege, så stiller det spørgsmål, udvikler vigtige kompetencer og aktiverer evnen til at tænke kritisk og kreativt.

Se vores udvalg af Magna-Tiles ved at klikke her.

God fornøjelse 🙂

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*