3 nye ideer til mere udeleg i dit barns liv

3 nye ideer til mere udeleg i dit barns liv

in Ferieleg/Leg & Læring/Udeleg

Indlæg skrevet af Kristina Hobbs.

»Vi ved fra undersøgelser, at stressniveauet falder hos både børn og voksne, når de bevæger sig udenfor.«

Kjeld Fredens

Hjerneforsker, forfatter og professor i Neurobiologi ved Aalborg Universitet

De fleste af os forældre har skønne barndomsminder om timevis af fri leg udenfor på gader, villaveje, i baggårde og på markerne.

Det moderne børneliv er fuld af gode oplevelser for børn, men flere og flere af dem foregår indendørs. Savner du inspiration til, hvordan du skaber bedre rammer for udeleg med dine børn? Så læs med her. 

Vidste du, at udendørs leg i haven ifølge dansk og international forskning:

  • Forbedrer dit barns evne til at huske
  • Gør dit barn mere opmærksom på ting og mennesker i omgivelserne
  • Hjælper dit barn til at sove bedre om natten
  • Forbedrer dit barns motorik, kropskontrol og fysiske trivsel
  • Øger dit barns aktivitetsniveau
  • Sætter gang i dit barns egen fantasi og kreativitet
  • Gør naturen og miljøet til en vigtig del af dit barns bevidsthed i livet fremover

Hvis du gerne vil gøre det mere indbydende for dit barn at lege udenfor, så er løsningen lige til:

Indret din have eller jeres uderum med redskaber, spil og egnede møbler, som gør det tydeligt for ungerne, at her kan legen udfolde sig.

Mangler du ideer til udeleg?

Nogle gange skal der ikke så meget til, før børnene myldrer ud i haven, så snart de har smidt tasken i entreen.

Hvis du har svært ved at finde på nye ideer til udendørs lege for børn, så læs med her:

Legetanterne fra Legeakademiet giver dig et par nye ideer, som vil give dine børn årevis af skøn leg og læring i jeres udemiljø.

»Der er rigtig mange gode argumenter for, at børn skal komme i naturen. De handler både om fysisk aktivitet, motorisk udvikling og om, at naturen kan være en god ramme for socialt samvær«.

Søren Præstholm

Leder af Center for Børn og Natur ved Kbh’s Universitet

Flyt kreativiteten ud under åben himmel

Man behøver ikke at styrte rundt for at få fordelene ved at være udenfor.

Mange mere stillesiddende aktiviteter, som plejer at foregå indendørs, bliver en helt ny oplevelse af at blive flyttet ud i det fri.

Sanserne står på tæer, når kreativitet med gadekridt, fingermaling eller blomsterpresse krydres med solskin, drivende skyer og lidt blæsevejr, der giver røde kinder.

I vores kategori med udeleg finder du masser af inspiration til måder at være kreativ udenfor.

Med et udendørs staffeli kombineret med plantekasse og holdere til redskaber kan dit barn male de fineste kunstværker med maling, med knust kridt eller bare med mudder, og det helt uden pletter på gulvtæppet. Staffeliet er institutionsegnet og 100 % FSC certificeret nordisk træ uden giftig trykimprægnering.

Lav mad udenfor

At eksperimentere med at tilberede råvarer, mase, mose, hakke, koge og til sidst måske sælge og servere mad, er fantastisk læring for børn. Måske bliver det nogle gange lidt for klistret en affære indenfor – så flyt det dog ud i haven!

I dette skønne udendørs legekøkken er der plads til flere små venner, der kan stå og nyde alle de forskellige dufte og sanseoplevelser, som naturens overflod af blade, insekter og andre råvarer giver. De skal bare blandes sammen til de mest utrolige ragouter, og så er der serveret.

Du kan også indrette en krog i haven til produktion af rigtig bålmad, hvis du ikke har lyst til muddersuppe med hakket kløverblomst og edderkoppedrys. Legeakademiet har solidt og holdbart udstyr til at lave mad over bål lige her.

Leg vildmarksmand

Der er så meget at udforske udenfor. Det er umuligt at være ude i naturen uden at lære noget.

»At komme ud i naturen, se konteksten i det hele og få ladet batterierne op – det betyder alt. Forskningen viser, at vi får det bedre på stort set alle parametre, når vi bevæger os ud i naturen. Vi oplever også, at noget er større end os selv. Vi bliver nysgerrige. Tiden går i stå, vi bliver gavmilde med tiden, og naturen skaber ro i hovedets virvar«.

Kjeld Fredens

Hjerneforsker, forfatter og professor i Neurobiologi ved Aalborg Universitet

At være selvhjulpen er noget af det mest værdifulde for et barn. Den evne kan du hjælpe på vej med lidt udstyr, der gør det ekstra sjovt at finde ud af at bygge huler, hejse spande med proviant op i træerne eller fremstille huse til insekter. Solidt værktøj i den rigtige størrelse og kvalitet får dit barn til at forsvinde ud i haven i timevis – se vores udvalg her.

Mangler du stadig et par gode ideer til at flytte børnenes leg ud i haven?

Så tag et kig i Ole Laursens skønne bog “Min Naturbog”, hvor du finder 50 gode forslag til aktiviteter, som alle børn bør prøve, inden de fylder 12.

God fornøjelse med legen i haven!

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*