Top 10 bedste udendørslegetøj

in Ann og Jane mener/Ting vi elsker/Top 10

Vi får tit spørgsmålet “Hvad synes I er det bedste udendørs legetøj?”

Men der er ikke et legetøj, der kan det hele, de stimulerer alle noget forskelligt motorisk. Så svaret er som regel et spørgsmål “Hvad vil du stimulere hos dit barn?”

Her er en beskrivelse af dem vi synes er Top 10.

Løbecyklen blev nærmest introduceret af Legeakademiet i Danmark for 6 år siden. Vi havde set den i Tyskland, hvor den har været brugt i mange år til at stimulerer børns balance. Herhjemme brugte næsten alle børn, der ikke kunne cykle endnu, en cykel med støttehjul. Løbecyklen springer støttehjul stadiet over. Barnet kan fra 2 års alderen (nogle endda fra 1½ år) få en løbecykel, som de stimulerer balance, grovmotorik, fornemmelse for fart og frihed med. Barnet går direkte fra løbecykel til almindelig cykel, da de har lært balancen skal de udelukkende koncentrere sig om pedalerne. De fleste springer på en cykel omkring 4-5 års alderen, nogle allerede når de er 3 år.

Plasma car

Plasmacar/Swingbil/Twistbil - kr. 499,-

Plasma car er en god investering til barnet, der ikke føler sig hel sikker grovmotorisk, eller barnet, der bliver fascineret af en anderledes fremdrift. Den kan både bruges på en lille terrasse eller på en lang vej. Man kan dog ikke bruge den over længere afstande som en cykel. Den er sjov både for store og små børn, da de fascineres af at man udelukkende skal hive rattet fra side til side, for at komme rundt. Man kan også manøvre meget fint på en plasmacar, hvis det er et barn, der kan lide detaljer. Derfor egner den sig også til en bane lavet af kegler. Hvis der er tale om et motorisk svagt barn, vil de finde stor nydelse i ikke at skulle bruge så mange kræfter på at komme frem

Løbehjul

At løbe på løbehjul er faktisk ikke helt nemt, da barnet skal balancere på et ben, samtidig med at de ikke har en sadel at støtte sig op af, som på en løbecykel. Udover det er styret, placeret højt så tyngdepunktet er ligeledes højere. Et barn skal være godt motorisk fremme for at kunne løbe på løbehjul som 3-årig, derfor har vi både løbehjul med 2 og 3 hjul, så balancen er nemmere at finde. Løbehjulet er et hit, når man skal køre mellem vennerne på vejen, altså til de små ture, da det er forholdsvist hårdt at sparke fra med et ben.

Tumletoppen

Tumletoppen er genial udenfor, da der ikke er noget barnet kan støde ind i. Barnet sætter sig i tumletoppen og centrifugerer, ved at sætte sin krop i bevægelse. Det er et af de mest effektive legeredskaber til styrkelse af labyrintsansen, som er en af de vigtigste sanser at få styr på hos barnet. En god labyrintsans lægger nemlig kimen til at barnet tør kaste sig ud i at udvikle alle de andre sanser.

Go Go

Nogle børn kender GoGo fra deres institution. Go Go er et sjovt køretøj, som man kan købe støttegreb til, hvis det er for svært. Det er især de større børn, der synes GoGo er sjov. Man skal nemlig have rimelig styr på balance, samt muskel/led sans for at kunne kontrollerer den. Når først man mestrer den, kan man køre på både asfalt, fliser og grusveje med den.

Moov

Moov overtager, dér hvor sæbekassebilen slap. Man ser nemlig ikke sæbekassebiler idag, måske fordi det i virkeligheden var en hammer farlig konstruktio for de flestes vedkommende. Moov sættet kan samles til sæbekassebil, løbecykel, kran, helikopter – you name it – and Moov has got it…..

Det vil sige at hos Moov har man tænkt lige så meget over selve processen, hvor man skal skabe et køretøj, som selve det at være aktiv. Vi har en del bedsteforældre, der har købt den og har den stående til når børnebørnene kommer, for så kan de kreere noget sammen. Moov samles uden brug af værktøj og er så slidstærk at den sælges til institutioner og skoler, som må være denne verdens ultimative test.

Moov stimulerer fantasi, samvær og motorik og findes i 3 modeller fra ca. kr. 1100-2200.

Activo

Activo er et spil, hvor man løber rundt med en skydeskive på maven, det gælder nu om at ramme hinandens skydeskiver, med bløde bolde, som hænger fast med velcro. Et super sjovt spil, som er paintball adrenalin i børnehøjde. Det er bare anderledes, når man har en skydeskive på maven. barnet træner kondition på en sjov måde, samt præcisions kast. At kaste og gribe er en vigtig stimulering af de samme reflekser vi bruger, når vi skal afstandsbedømme i trafikken, eller tage notater fra tavle til bog gentagne gange uden at blive trætte. Derudover træner barnet opfattelsen af hvordan man skal placere sin krop i forhold til et kast, som giver en god kropsbevidsthed.

Dråben

Denne gynge, kan du måske huske fra da du selv var lille. Udover at gynge skal man holde sig på rebet ved at spænde lårmuskler og man skal samtidig holde overkroppen til rebet. Nogle børn står på dråben, som er en meget slidstærk fender til store både. stimulerer muskel tonus hos de motorisk stærke børn

Multisansegynge

Når man siger gynge, så må man bare navne Testvinderen i DR1 programmet Rabatten. Den var testvinder hos både børn og legepladskonsulenten. Multisansegynge giver plads til at barn og voksen kan sidde sammen og gynge, at barnet kan gynge helt udstrakt eller at flere børn kan stå op og gynge sammen.

Netop denne alsidighed gør produktet populært. Samtidig har den skumkanter, hvilket gør den forholdsvis ufarlig at få i hovedet, da skummet tager en del af slaget. Gyngen kan bruges indendørs og udendørs. Man stimulerer balance sansen når man gynger. Den er super til de små børn eller forsigtige store, fordi man kan gynge med en voksen. Og den er super til de motorisk stærke børn, fordi den kan få fuld fart på og man kan være flere på den.

Kridt på dåse

Vi synes det er fantastisk. Det er kridt, som man kender fra fodboldbaner, bare på dåse, med skabeloner til. Enten pile og beskeder, eller figurer med bevægelses lege. Kridtet kan bruges på græsplæne eller vej og holder ca. 3-5 uger alt efter hvor meget slid, der er på tegningen.

Brug det til en bane, til at markere en skat, til at lave punkter, til et budskab – ja mulighederne er mange.

Ja, og nu kommer nummer 11 men det nyeste familiemedlem skal da lige nævnes Ezyroller en helt anden måde et bevæge sig på…..

Og så er der jo Slackline, som er til de børn, der skal udfordres max på deres balance.

Nå, men en top 10 blev til en top 12……

God sommerbalance……

Relevant link: Udendørs legetøj

Facebook
Google+
http://legeakademietblog.dk/top-10-bedste-udend%c3%b8rsleget%c3%b8j/
Twitter
PINTEREST

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Seneste fra Ann og Jane mener

Gå til Til toppen