Stimulér Labyrintsansen hos dit barn….

Indlæg af: Sansemotorisk konsulent – Mette Drescher Jensen

Sansemotorik – Labyrintsansen

Har du tumlet, svinget og hoppet med dit barn i dag? Det kunne være et rigtigt godt spørgsmål at stille sig selv indimellem – for vores børn har godt af det og kan holde til meget mere end vi tror.

At hoppe er super træning af labyrintsansen

Nu skal det endelig ikke forstås som endnu en ting vi som forældre skal til at have dårlig samvittighed over i den travle hverdag og endnu en ting som vi lige skal når oven i alt det andet vi også lige skal have styr på og huske.

Men det er derimod en opfordring til, at vi ved nogle meget enkle og simple situationer er med at sikre at vores børn har de bedste forudsætninger for at udvikle sig både kropsligt og mentalt – og så er det en super tid at give sig selv sammen med ungerne, om de er små eller store.

De små babyer skal trilles, svinges, nusses og drejes. Mens vores lidt støre børn skal hoppe, tumle, rulle, klatre, gynge, svinge og røre for at udvikle en god grundmotorik.

bobles elefant top 10 dåbsgaver

Dit barn kan gynge og balancere på bObles elefanten

En god grundmotorik er fundamentet for al senere udvikling hos barnet. Det er grundmotorikken som danner fundamentet som alle de færdigheder som barnet skal lære gennem barndommen – at gå, at hoppe, at løbe, at cykle, at skrive, at læse, osv.

En god og sikker grundmotorik kommer ved at vi lader

strider bmx løbecykel

Balancecyklen….

børnene bevæge sig og tør lade dem udfordre sig selv kropsligt igen og igen og igen og igen…..

Sansemotorik er netop samspillet mellem sanseindtryk, kroppen og  hjernen –  og ved at styrke sansemotorikken styrker vi dette samspil, og sikre dermed en god grundmotorik hos børnene.

Sansemotorik beskæftiger sig med 3 primære sanser:

 • Labyrintsansen
 • Følesansen
 • Muskel-og led sansen

Disse 3 sanser danner sammen med synet vores samlede balance og de danner grundlaget for al bevægelse. Deres samarbejde sikre, at vi er i stand til at holde balance, orientere os, koordinerer, have glidende bevægelser, og alle de andre væsentlige funktioner, der høre til vores bevægelse af kroppen og vores evne til at tillære os nye færdigheder.

tumletop baby dåbsgave

Den flade tumletop kan bruges helt fra nyfødt…

Labyrintsansen sidder i labyrintorganet inde i øret. Organet består af 3 buegange som via nervetråde registrer hovedets retning horisontalt, vertikalt og diagonalt.

Den har betydning for bl.a. vores evne til at:

 • Balancere
 • Bevæge os
 • Aktivitetsniveau
 • Styre øjnene
 • Koncentrer os
 • Har stor indflydelse på vores sprogudvikling.

Hvis barnets labyrintorgan ikke registrer korrekt og sanserne ikke tolkes korrekt, så vil resultatet ofte være at barnet har ubehag med selv små bevægelser med hovedet, køresyge og svimmelhed.

Andre symptomer kan være usikrere bevægelser, hyperaktivitet, tilbageholdenhed overfor at gynge, trille, hoppe mv. Børn der er stille, ængstelige, forsigtige, har forsinket motorisk udvikling, forsinket sproglig udvikling mm.

Der er altså al mulig grund til at lege stimuleringen af labyrintsansen ind i barnets hverdag  – og jo før jo bedre…..

Hvis vores børn får lov til at udfolde sig og bruge deres krop, så vil de fleste børn have velstimulerede sanser og gode forudsætninger for al senere udvikling.

 

 

 

Gonge balance sti flod landskab øer

Balance sti – ny bane hver dag…

 

Men der er jo så også de børn som af den ene eller anden grund har brug for lidt ekstra og mere målrettet stimulering for at få ”vækket” deres sanser, så deres udvikling også sikres bedst muligt.

Disse børn er fanget i en krop som hæmmer dem i at reagere og agere som mange andre børn – og som giver barnet nogle begrænsninger i deres leg, fysisk aktivitet og dermed begrænser deres forudsætning for at udvikle sig og få det bedst mulige barneliv.

Men heldigvis kan vi nå langt med få og enkle øvelser og lege, som  stimulerer barnets Labyrintsans  – og hele pointen ligger netop i at vi kan lege det ind i hverdagen og i de ting vi i forvejen laver med vores børn.

Med udgangspunkt i 3 ting, så er det kun fantasien som sætter grænserne:

1)     Barnet skal have hovedet i alle retninger – lodret, vandret og diagonalt

Tummelumsken eller tumletoppen….

2)     Rotationer, både langsomme og hurtigere

3)     Acceptere når barnet ikke vil mere

Rigtig god fornøjelse med Labyrint- og sansemotorik legene!

Hilsen Mette

Næste indlæg kommer til at handle om Følesansen, hvis du har spørgsmål indtil da omkring sansemotorik så kan du skrive dem til info@legeakademiet.dk så samler vi alle svar i et blogindlæg….

Læs også:

Stimulér Følesansen hos dit barn

Stimulér Kinæsthesisansen hos dit barn

About Ann

Ann Riemer er den ene medejer af Legeakademiet. Virksomheden blev stiftet i 2005 og ejes i fællesskab med Jane Vestergaard. Legeakademiet sælger lærende og udviklende legetøj til krop og hjerne til danske forældre.

4 thoughts on “Stimulér Labyrintsansen hos dit barn….

  • grit

   Hej Carina – labyrintsansen stimuleres når man gynger, hopper, snurrer rundt og får hovedet nedad. Gynger er derfor et fantastisk redskab – men noget så “simpelt” som en kolbøtte kan også gøre underværker for labyrintsansen. Sådan noget med at snurre rundt er også rigtig godt. Det kan fx være ved at barnet ligger i en tumletop, som bliver snurret rundt. På shoppen har vi også nogle karruseller – hvor barnet også bliver drejer rundt. De har samme effekt – og du kan ligeledes købe et gyngeophæng på vores shop, som har karruselfunktion, så gyngen ikke kun gynger frem og tilbage, men også kan snurre rundt. Vipper og tumlelegetøj, hvor barnet vipper frem og tilbage, vil også kunne stimulere labyrintsansen. Det kunne fx være med en bObles elefant. Du kan også bruge en ganske almindelig pilatesbold eller gymnastikbold. Her kan du få dit barn til at lægge sig henover bolden på maven, og så holder du fast i barnets fødder og ruller ganske roligt barnet frem, så han/hun får hovedet næsten helt ned til gulvet. Og trækker så langsomt barnet op igen.

   Men som sagt – en kolbøtte kan også sagtens gøre tricket 🙂 Håber det var svar nok ? God fornøjelse med det.

   Reply
 • Annemarie Olsen

  Hvordan hjælper man et barn med en underreagerende labyrintsans? Vores behandler ved ikke, hvad hun skal gøre. Hun har aldrig mødt et barn før, der slet ikke havde øjenbevægelser efter kontorstolsprøven eller 8 kolbøtter i træk. Men vores pige er hårdt ramt af de klassiske træk med højre/venstre-konfus, indlæring, muskeltonus, dårlig retningssans, manglende rumoplevelse, klodsethed osv. Hvad kan vi gøre?

  Reply
  • grit

   Kære Annemarie – tak for dit spørgsmål. Det lyder som en svær situation I står i. Vi ville uendelig gerne hjælpe, men på trods af vores store viden om labyrintsansen er vi jo ikke hverken behandlere eller eksperter. Så med så specielt et tilfælde tør jeg ikke komme med konkrete forslag til, hvad det rigtige for jeres datter vil være. Nu ved jeg ikke, hvilken slags behandler I arbejder med? Men der findes jo utrolig mange dygtige stimulastik konsulenter og børneergo- og fysioterapeuter, med utrolig stor viden inden for dette område. Så mit bedste bud ville være at prøve at få en aftale med en med den baggrund og se, om nogle nye friske øjne kunne byde ind med forslag til, hvordan I kan hjælpe jeres datter bedst muligt. Jeg håber meget, at I finder en god løsning for jer alle og beklager, at jeg ikke kan byde ind med mere … Held og lykke

   Reply

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *